woda85 Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2019 Dzień Dobry Zastanawiam się od dłuższego czasu nad zmianą części pod edycje zdjęć (lubię też pograć). Mój I5-4690K już się krztusi w LR. Grafiki na razie nie będę zmieniać (gtx 1050ti), tradycją jest u mnie późniejszy jej zakup. Dyski też posiadam , więc to odpada. Pozostałe części na stanie to: Chłodzenie CPU SilentiumPC Fera 2 Pamięć Ballistix Ballistix Sport, DDR3, 8 GB,1600MHz, Płyta główna ASRock Z97 EXTREME3, Z97 Obudowa SilentiumPC Gladius X60 Pure Black Zasilacz XFX TS 550W dyski SAMSUNG MZ7TE256HMHP-000L7 THNSN5512GPU7 NVMe TOSHIBA 512GB Prosiłbym o propozycje z i bez monitora, wykorzystujące budżet. Pozdrawiam i dziękuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2019 Ryzen 3700X Asus TUF X570-Plus 2x8GB 3200MHz CL16 Monitor to już zależy od tego czy to ma być monitor, który będzie służył do grania i do edycji zdjęć czy wyłącznie do jednego z wymienionych. No i fajnie jakbyś napisał jaki masz obecnie monitor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woda85 Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2019 (edytowane) Rozumiem, że zasilacz jeszcze się nada. Obecnie mam Syncmastera 931bw Hmm głównie zależy mi na edycji zdjęć. Jak bym miał tylko grać to i na obecnym monitorze mógłbym to dalej robić. Domyślam się , że cena takiego monitora jest odpowiednio wysoka. Edytowane 12 Października 2019 przez woda85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2019 Nie no kolego o czym mowa :) masz monitor na matrycy TN, gdzie na takim czymś zdjęcia obrabiać. Masz tu dwie propozycje na matrycy IPS, na obu monitorach granie będzie przyjemne Acer Nitro VG240Ybmiix AOC 24G2U Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woda85 Opublikowano 17 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2019 Dzień dobry czy opłaca się dopłacić do MSI X570-A PRO AM4 względem płyt na B450? to MSI kosztuje ok 680 zł, jeszcze zmieścił bym się w budżecie. Nie wiem tylko czy warto. https://proline.pl/koszyk/03a8a9d8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 17 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2019 Lepiej już w twoim wypadku dołożyć do chłodzenia na procesor :) jak chcesz kupować koniecznie w proline to np. takie chłodzenie https://proline.pl/chlodzenie-procesora-cryorig-h5-ultimate-cr-h5b-p938582 + https://proline.pl/zapinka-cryorig-am4-type-a-dla-h5-c1-m9a-p1103442 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woda85 Opublikowano 17 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2019 Nie musi być proline, tam znalazłem ten procek najtaniej. To teraz już mam niezły mętlik :D Jaką płyte byś zatem polecił ostatecznie? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 17 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2019 Myślę, że do tego czym zamierzasz się zajmować w zupełności wystarczy taka. Należy cię traktować jako osobę, która obrabia zdjęcia, a nie renderuje video i która grywa sobie od czasu do czasu, a nie zarzyna PCta na amen 8-10 godzinnymi sesjami. https://proline.pl/msi-b450-gaming-plus-max-am4-p1374632 Jedyne co może trzymać "stronę" wyboru płyty na X570 jest fakt ewentualnej rozbudowy zestawu w przyszłości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woda85 Opublikowano 17 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2019 Dzięki wielkie, już praktycznie jestem zdecydowany. Czy to chłodzenie jest konieczne? Rozumiem, że moja Fera 2 nie będzie pasować., a cooler AMD, się nie sprawdzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 17 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2019 Powiem tak przy krótkotrwałym obciążeniu CPU cooler da radę natomiast przy jakimś dłuższym graniu szkoda "męczyć" procesor i robić z niego niepotrzebnie grzałkę. No i zawsze można się wpakować w throttling przy wysokich temp. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woda85 Opublikowano 17 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2019 Oki, zamówiłem razem z chłodzeniem, trochę kasy odzyskam jak sprzedam części ze starego komputera. Dzięki za rady.:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...