patryk_wml Opublikowano 14 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2019 Cześć, Składam zestaw do pracy biurowej za około 1500 zł. Myślałem nad zestawem: Zasilacz Elementum E2 SI 350W Obudowa Regnum RG4 Pure Black Procesor AMD Ryzen 3 2200G Płyta główna Gigabyte B450M DS3H Pamięć G.Skill Ripjaws V, DDR4, 8 GB,3200MHz, CL16 Dysk SSD Crucial MX500 500GB Dysk Western Digital Caviar Blue 1TB Czy taka konfiguracja jest dobra, czy coś byście zmienili? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 15 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2019 Praca biurowa czyli pakiet office, przeglądarka, tworzenie prostych grafik? Planowana jakaś archiwizacja danych, magazynowanie ton pdfów, że hdd 1TB jest konieczny? Ram dobrze wziąć w dwóch kościach, np. 2x4 GB, szybciej taktowany ok, ale to nie jest obligatoryjne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk_wml Opublikowano 15 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2019 Pakiet Office, przeglądanie Internetu. Raczej nie planowałem żadnej wielkiej archiwizacji ale mam różne zdjęcia itp. chociaż wydaje mi się, że masz rację. Więc lepiej zrezygnować z hdd I coś dołożyć / zmienić czy po prostu go wyrzucić i reszta jest dobra? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 15 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2019 (edytowane) Ja bym usunął dysk mechaniczny (HDD), zostawił to co jest i kupował, ewentualnie dorzucił do 16 GB pamięci, jeśli zamierzasz mieć otwarte kilkadziesiąt zakładek, przy okazji mając otwartych wiele arkuszy excela, worda czy powerpointa . 8 giga to i tak powinno wystarczyć. Byle by ram był w dwóch kościach. Alternatywnie platforma intel, np pentium g5400 (2 rdzenie/4 wątki, 240 zł), tania płyta h310 (~220 zł) i 2x4 GB ddr4 2400MHz (~170 zł). Dysk cruciala, obudowa spc, zasilacz spc mogą być - wszystko za około 1200 zł. Zestaw AMD licząc na szybko kosztuje 1450-1500 zł (bez hdd). Procek jednak 4 rdzeniowy 4 wątkowy, w niektórych przypadkach (gdyby otworzyć mnóstwo rzeczy lub office by "zgłupiał") może mieć to znaczenie. Edytowane 15 Października 2019 przez mrcszyman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk_wml Opublikowano 15 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2019 Dobrze, tak też zrobię. Raczej wezmę Ryzena w takim razie. Bardzo dziękuję za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...