Bubby Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 Kiedyś w sklepie 4MAX widziałem rękaw na cooler od CPU, który się przykręcało z jednoej strony do niego, a z drugiej wprowadzało na zewnątrz budy przez tylną kratkę. Bardzo spodobał mi się ten pomysł, bo chłodziło to CPU powietrzem bezpośrednio z zewnątrz budy. Szukałem tego teraz ale nie mogę znaleźć. Czy ktoś może wie gdzie można by to kupić w Wawie lub internecie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 a nie lepeij sobie samemu takie coś skołować na przykład z plexy?? pomyśl o tym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 :idea: przejdz sie np do OBI - tam sa profilowane rury aluminiowe (o ile pamietam) i zobacz bo sa roznej srednicy - 80 tez sa moze z tego cos wykombinujesz - wentylator przykrecisz do kratki (do budy), do wentyla rekaw i wygniesz go tak zeby wialo na radiator ... chodzi o taki bajer jak tu zostal uzyty http://tweak.pl/artykul/mod_majer o ile pamietam rurka 1.5m kosztuje kilkanascie zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubby Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 :idea: przejdz sie np do OBI - tam sa profilowane rury aluminiowe (o ile pamietam) i zobacz bo sa roznej srednicy - 80 tez sa moze z tego cos wykombinujesz - wentylator przykrecisz do kratki (do budy), do wentyla rekaw i wygniesz go tak zeby wialo na radiator ... chodzi o taki bajer jak tu zostal uzyty http://tweak.pl/artykul/mod_majer o ile pamietam rurka 1.5m kosztuje kilkanascie zl Też dobra metoda. Pomyślę o tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 mozna tez wykozystac jakoms butelke plastikowa i troche izolacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 ja też może coś wymyślę bo doprowadzenie świeżego powietrza do proca dużo daje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 Ja próbowałem wyprowadzić z radiatora gorące powietrze na zewnątrz. Kiepskie efekty. Świeże powietrze przez plastikową butelkę, dobra myśl - sprubuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 ja też może jutro poprubuję z tą butelką ale czy trzeba jakis tłoczący wiatrak dać czy wystarczy jak sobie procek sam wciągnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 ja zrobiłem harmonijkę z papieru. zdjęcia na moim www. zwykły papier w kratkę. całkiem nieźle działało dopóki nie zmianiłem na wodę. tylko kurz żarło strasznie. gdyby kogoś interesowało, to tunel wytrzymał do dzisiaj - leży gdzieś w pudle z gratami komputerowymi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 jak ty pozlepiałeś te wszytkie 4 ściany do kupy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubby Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 ja zrobiłem harmonijkę z papieru. zdjęcia na moim www. zwykły papier w kratkę. całkiem nieźle działało dopóki nie zmianiłem na wodę. tylko kurz żarło strasznie. gdyby kogoś interesowało, to tunel wytrzymał do dzisiaj - leży gdzieś w pudle z gratami komputerowymi. 8O Jestem pod wrażeniem. 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 ja zrobiłem harmonijkę z papieru. zdjęcia na moim www. zwykły papier w kratkę. całkiem nieźle działało dopóki nie zmianiłem na wodę. tylko kurz żarło strasznie. gdyby kogoś interesowało, to tunel wytrzymał do dzisiaj - leży gdzieś w pudle z gratami komputerowymi. 8O Jestem pod wrażeniem. 8O ja też cikawy jestem właśnie jak on to zrobił?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 to jest jedna kartka papieru A3 - w całości. i ma tylko jeden "szew" (klejenie wzdłuż - najlepiej widoczne na czwartym zdjęciu: pośrodku najbliższej ścianki). a zrobiłem go tak. kartke A3 składamy w 0.5cm harmonijkę na całej długości (to była najgorsza część - z godzinę jak nie dłużej :D ). potem łamiemy boki ODGINAJĄC RÓWNOCZEŚNIE HARMONIJKĘ W DRUGĄ STRONĘ. czyli to co było grzebietem jest terez wgłębieniem. w ten sposób robimy 4 zgięcia. potem sklejamy i wzmacniamy końce. Jak wrócę do domu to postaram się wkleić rysunek kartki papieru jak powinna być gięta. mam nadzieję, że pomogłem :D . PS. a nie mówiłem, że to origami :D . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 no trochę roboty tylko że moja charmonijka to nie ma takiego samego wlotu co wylotu więc muszę chyba coś innego wymyślić :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 Hej zrobiłem ten numerek z butelką. Prosto z wiatraka do otworu wywierconego otwornicą z boku obudowy (codegen, ale zasiłka inna) i oczywiście grillek na końcu. Zbiłem 2-3 stopnie na procu. pozdrówka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarzyk Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Tutaj mozna kupic gotowy tunel: <https://pc-tuning.pl/main.php> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 za taką cenę???? To już origami 100 razy lepsze, albo butelka, albo rura, albo plexa cokolwiek... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Origami z brystolu A3 to calkiem fajny pomysl mozna kupic np. kolorowy i mamy całkiem ciekawy modzik :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostin_powell Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 zrobilem sobie cos podobnego tyle ze pociołme butelke na 2cm paski poslkejalme je tasma klejaca i na koncu skleilme zeby powstal okragly tunel temp spadla o 7 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 tuba od bass reflexu sie nadaje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiZzArD Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 W każdym sklepie z art. do wentylacji są takie giętkie rury zrobione z folii naciągniętej na spiralę z drutu. Są też takie z cieńkiej blachy alu. Miałem kiedyś takie coś założone na wentyl na procesorze a z 2 strony wyciągnięte z przodu obudowy pod CD-kiem. Do tunelu nawiewał powietrze wiatrak wstawiony pod wspomnianym CD. Efekt - temperatura procka spadała o jakieś 6-7 stopni. Myślę że to całkiem sporo a koszt to jedynie około 10 PLN :) Zrezygnowałem z tego moda po tym jak wyciąłem okno w bocznej ścianie budy bo nie najładniej to wyglądało ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3p3 Opublikowano 14 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2003 wyciałem otwór w obudowie na przeciwko procka, a jako tunel robi mi fragment butelki po wodzie arctic (wcześniej żywiec niegazowany). Ładnie daje ale jest głośniej. Jako filtr przeciwpyłowy zastosowałem damską pończochę ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 14 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2003 dla leni we wrociałwiu na dworocowej są bardzo tanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 14 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2003 Ja u siebie po zamontowaniu tunelu to temperatura w stresie spadła do 41C w stresie :) Z 45C :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testus Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 Panowie a jak jest z glosnościa takich tuneli ? Kombinuje coś z aluminiowej rury ale martwie się, ze bedzie pogłos i hałas wzrosnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k a m e r e k Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 jak powietrze wyvchodzi na zewnatrz tojuz masz jakis szum wiec dodatkow dB a jak sie obija o scianki tunelu gdy jest zle wyprofilowany to tez dB ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 moze sie to komus przyda http://www.mod-works.com/articles.php?id=3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...