Skocz do zawartości
Bubby

Rękaw do coolerea

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś w sklepie 4MAX widziałem rękaw na cooler od CPU, który się przykręcało z jednoej strony do niego, a z drugiej wprowadzało na zewnątrz budy przez tylną kratkę. Bardzo spodobał mi się ten pomysł, bo chłodziło to CPU powietrzem bezpośrednio z zewnątrz budy. Szukałem tego teraz ale nie mogę znaleźć. Czy ktoś może wie gdzie można by to kupić w Wawie lub internecie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:idea:

przejdz sie np do OBI - tam sa profilowane rury aluminiowe (o ile pamietam) i zobacz bo sa roznej srednicy - 80 tez sa

moze z tego cos wykombinujesz - wentylator przykrecisz do kratki (do budy), do wentyla rekaw i wygniesz go tak zeby wialo na radiator ...

chodzi o taki bajer jak tu zostal uzyty http://tweak.pl/artykul/mod_majer

o ile pamietam rurka 1.5m kosztuje kilkanascie zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:idea:  

przejdz sie np do OBI - tam sa profilowane rury aluminiowe (o ile pamietam) i zobacz bo sa roznej srednicy - 80 tez sa

moze z tego cos wykombinujesz - wentylator przykrecisz do kratki (do budy), do wentyla rekaw i wygniesz go tak zeby wialo na radiator ...

chodzi o taki bajer jak tu zostal uzyty http://tweak.pl/artykul/mod_majer

o ile pamietam rurka 1.5m kosztuje kilkanascie zl

Też dobra metoda. Pomyślę o tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zrobiłem harmonijkę z papieru. zdjęcia na moim www. zwykły papier w kratkę. całkiem nieźle działało dopóki nie zmianiłem na wodę. tylko kurz żarło strasznie. gdyby kogoś interesowało, to tunel wytrzymał do dzisiaj - leży gdzieś w pudle z gratami komputerowymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zrobiłem harmonijkę z papieru. zdjęcia na moim www. zwykły papier w kratkę. całkiem nieźle działało dopóki nie zmianiłem na wodę. tylko kurz żarło strasznie. gdyby kogoś interesowało, to tunel wytrzymał do dzisiaj - leży gdzieś w pudle z gratami komputerowymi.

8O Jestem pod wrażeniem. 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O Jestem pod wrażeniem. 8O

ja też cikawy jestem właśnie jak on to zrobił??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest jedna kartka papieru A3 - w całości. i ma tylko jeden "szew" (klejenie wzdłuż - najlepiej widoczne na czwartym zdjęciu: pośrodku najbliższej ścianki).

a zrobiłem go tak. kartke A3 składamy w 0.5cm harmonijkę na całej długości (to była najgorsza część - z godzinę jak nie dłużej :D ). potem łamiemy boki ODGINAJĄC RÓWNOCZEŚNIE HARMONIJKĘ W DRUGĄ STRONĘ. czyli to co było grzebietem jest terez wgłębieniem. w ten sposób robimy 4 zgięcia. potem sklejamy i wzmacniamy końce.

Jak wrócę do domu to postaram się wkleić rysunek kartki papieru jak powinna być gięta. mam nadzieję, że pomogłem :D .

PS. a nie mówiłem, że to origami :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W każdym sklepie z art. do wentylacji są takie giętkie rury zrobione z folii naciągniętej na spiralę z drutu. Są też takie z cieńkiej blachy alu. Miałem kiedyś takie coś założone na wentyl na procesorze a z 2 strony wyciągnięte z przodu obudowy pod CD-kiem. Do tunelu nawiewał powietrze wiatrak wstawiony pod wspomnianym CD. Efekt - temperatura procka spadała o jakieś 6-7 stopni. Myślę że to całkiem sporo a koszt to jedynie około 10 PLN :) Zrezygnowałem z tego moda po tym jak wyciąłem okno w bocznej ścianie budy bo nie najładniej to wyglądało ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi