astronaut Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 Witam, Jakiś czas temu składałem PC do codziennego użytkowania i grafiki 2d. Specyfikacja wygląda w ten sposób: -Procesor Intel i5-4460 3.2Ghz -Zasilacz Corsair VS 550 -Pamięć 2x4GB HyperX ddr3 1600mhz cl 9 -Dysk HDD Western Digital Red 1TB -Dysk SSD Adata su800 128GB -Płyta Główna Gigabyte GA85m-d3h -Karta zintegrowana Intel hd graphics 4600 Wszystko fajnie, do moich zastosowań jak najbardziej wystarczał. Ostatnio jednak stwierdziłem że czasami chciałbym w coś pograć, tym bardziej, że mam game pass ultimate z jakiejś promki złapany i np chętnie bym pyknął w Forzę Horizon 4. Rozważałem najpierw sprzedaż tego komputera i złożenie nowego, najpewniej na Ryzenie 5 3600 ale obecny budżet nie pozwala mi na to + zacząłem się zastanawiać czy może nie zmodernizować by trochę kompa na chwilę, a za jakiś czas rezać coś dalej. I tak, zaplanowałem, że do obecnego buildu, dokupiłbym używaną GTX 1060 6gb, posiedziałbym na tym pewnie z rok pykając w jakieś tytuły sprzed 2 lat, a później wymieniłbym CPU i płytę główną. W międzyczasie pewnie dorzuciłbym drugie tyle RAMu. Czy brzmi to sensownie, czy może polecicie jakieś inne rozwiązanie? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 Pytanie za ile miałbyś kupić tego używanego GTXa 1060 i na jakiej gwarancji? Pamiętaj, że za 950zł kupisz GTX 1660 na 36 miesięcznej gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astronaut Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 wiesz co patrzyłem trochę na allegro i myślę że za około 750 bym kupił (w tej kwocie też chciałbym się zamknąć chwilowo) i np. znalazłem z gwarancją do listopada 2020 albo inny do lutego 2021... kilka ofert mam w zakładkach, właśnie wszystkie na gwarancji jeszcze co najmniej rocznej i w tych pieniądzach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 Kumpel ostatnio wylicytował GTXa 1070 za niecałe osiem stówek. Także miej na uwadze, że może warto poczekać i coś się uda ustrzelić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 (edytowane) Jeżeli budżet ograniczony do 700PLN, to bierz GTX 1060 6GB lub RX 580 8GB. Pograsz spokojnie w 2-3 letnie tytuły w FHD. Przy składaniu nowego zestawu najwyżej przełożysz GPU ze starego zestawu. Ewentualnie poluj na okazje jak napisał Michikun. :) Edytowane 19 Października 2019 przez goral2099 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 hhmm według mnie, jesli to ma być używka, to " RX 570 4gb "od szafira po o/c troche szybsza od 1060 6gb, a kosztuje ok. 380-450zl pokoparkowa. Ewentualnie 1070Ti 950-1000zl troche podkręcisz i masz wydajność 1080/2060. Bo jak będziesz wymieniał procesor, plyte i ram, to pewnie na coś szybkiego. To te karty, które teraz są raczej bedą kiepskie. Zatem albo po taniości i w miare wydajnie, albo na coś trochę lepszego (czyli 1070ti) co jeszcze da rade po wymianie procka plyty i ramu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...