Skocz do zawartości
ArturSkowronski

Modernizacja komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie :) 

W 2013 uzyskałem pomoc w zakupie komputera i bardzo jestem z niego zadowolony, więc i teraz pozwoliłem sobie napisać.

image.png.0759d7eaa276df1cc7b7f1814d88a590.png

Tego typu maszynka służyła mi całkiem wiernie od tamtego czasu. Niestety, zaczął się wyłączać pod obciążeniem gier - po prostu odcina się zasilanie. Wprawdzie nie gram dużo na PC ( głównie konsola) ale są tytuły które uznaje tylko na PC (jak np. RPG Obsidiana).

W związku z tym zastanawiam się z jakim zasilaczem mógłbym spróbować podziałać żeby sprawdzić, czy problem nie leży właśnie po jego stronie.

Fakt jest jednak, że może warto by trochę temu zestawowi dołożyć życia. Raczej nie chciałbym tutaj iść w kierunku rozbudowy procesora, za to zastanawiam się czy wymiana karty graficznej wymusiłaby dalsze zmiany w postaci np. potrzeby wymiany płyty głównej i właśnie procesora. 

Czy jesteście droga społeczności w stanie polecić:
* W pierwszej kolejności - jakiś sensowny zasilacz do tego zastawu

* W drugiej kolejności - jakie podzespoły warto by było wymienić w tej maszynce żeby uzyskać maksimum zysku przy minimalnej ilości zmian (SSD już mam). Raczej target to właśnie PC exclusive z gatunku wszelkiej maści RPG i strategii. I chętnie usłyszeć też odpowiedź na pytanie czy tak naprawdę miałoby to sens.

Pozdrawiam serdecznie,

Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat jest promocja na x-komie pod linkiem:

https://promocje.x-kom.pl/tydzien-komponentow

w zakładce zasilacze  z kodem: komponenty

SilentiumPC Supremo L2 650W 80 Plus Gold jest po 289zł

lub jeśli nie musisz mieć certyfikatu gold to be quiet! System Power 9 600W 80 Plus Bronze za 219zł

Na twoim miejscu także sprawdziłbym stan pasty termoprzewodzącej na procku, po takim czasie pewnie wyschła. Nie widzę żadnego coolera na liście zakupów w zestawie który podałeś, chyba nie pracujesz na "boxowym"?

Dobrze patrzę, że masz tam i7-4770? Zatem póki co jeszcze bez sensu wymieniać procka, płytę i RAM - oczywiście o ile to nie któryś z tych podzespołów powoduje wyłączanie się komputera.

Sprytnie kombinujesz i na moje to wymieniłbym zasilacz, kartę graficzną i dokupił dysk SSD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kolega wyżej, sprawdź do tego jeszcze czy kondensatory są całe na płycie głównej. 

W strategiach liczy się wysoko taktowany wątek, jeżeli płyta pozwala to zmiana mnożnika na max turbo i te 2MHz na szynie powinno dać sporego boosta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi