Skocz do zawartości
stefan76

Jaki monitor wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę o poradę i pomoc przy wyborze nowego monitora. Obecnie posiadam  monitor Dell U2715H.

Jakiś czas temu zakupiłem nowy telewizor, LG 55 cali OLED chyba 100 albo 120  hz. Od tamtej pory jestem jakoś mniej zadowolony z mojego monitora.

Brakuje mi jak by ostrości, poprawnej czerni i efektu hdr. Wpadłem na pomysł wymiany mojego monitora IPS 60 hz na jakiś VA 144 hz.

Po jakiś tam poszukiwaniach znalazłem:

samsung c32hg70 lub c27hg70,

aoc cq32g1 lub agon ag273qcx,

lg 32gk850f, lub 32gk650f,

no i może msi optix mag271cqr lub opix mpg27cq.

Czy wymiana mojego Dell na któryś z tych lub zaproponowanych przez was sprosta moim oczekiwaniom ?, proszę o pomoc.

ps. W obecnej chwili posiadam i7 4790k, gtx 1080, ddr 3 2400 ale jestem w trakcie wymiany również, docelowo będzie i7 8700k, ddr 4 3600 mhz no i karta chyba 5700xt.

Monitor służy do internetu , trochę filmów ale głównie ytube i  grania : głównie RPG, wiedźminy, tomb raidery , dishonored, kingdom come deliverence, rage 2 itp.

Dziękuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten monitor ma sporo opcji konfiguracji.

https://www.komputronik.pl/product/645126/asus-tuf-gaming-vg32vq-curved-wqhd-144hz-elmb-sync-freesync-.html

z tych co wymieniłeś bardzo fajny jest AOC CQ32G1.

No i ten LG na NanoIPS robi wrażenie

https://www.x-kom.pl/p/502255-monitor-led-27-lg-27gl850-b-nanoips-hdr10.html

polecam ci zobaczyć jakieś testy, recenzje tych monitorów na youtube lub w jakiś artykułach i ocenić, który z nich bardziej odpowiada temu czego oczekujesz od monitora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi