Michikun Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2019 Bezpieczniej nie ryzykować :) i brać 2x8GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2019 (edytowane) Pierwsze primo jaki procesor? Czyżby z ryzen serii 2000? Drugie primo jakie konkretnie pamięci? Trzecie primo ultimo wejdź TUTAJ, uszereguj wedle procesora, wyszukaj interesujące Ciebie pamięci i sprawdź kompatybilność dla 4 banków bez redukcji częstotliwości. I tak jak napisał Michikun, lepiej 2x8 niż 4x4, bo bezpieczniej i nie będzie zawodu. Edytowane 16 Maja 2019 przez mrcszyman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe00 Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2019 (edytowane) ryzen 5 2600, pamięć 3000Mhz, ale chyba jednak zdecyduje się w takim razie na 2x8GB Edytowane 16 Maja 2019 przez PePe00 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogotay Opublikowano 1 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2019 Witam wszystkich. Trafił mi się taki temat. Mam moduł (pojedynczy), który za żadne Chiny nie chce zbootować jeśli włączy mu się w BIOS GearDown Mode na enabled. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją na AM4? Płyta to MSI Tomahawk na B350, najnowszy BIOS 1.M0. Nieważne jakie taktowanie, nawet na 2400 od razu piszczy, jeśli właczy się Geardown. Długo myślałem, że pamięć jakaś totalna padaka, bo nic nie szło >2400 (a wtedy automatycznie włącza się GDM), ale w końcu tknęło mnie wyłączyć ręcznie i voila. Memki chodzą stabilnie (TM5) na 3333 MHz @ CL16. Jeśli ktoś coś takiego przerabiał, to czy jest na to jakaś rada ? Rzeczony pacjent to: ADATA Gammix D10 2400 8 GB. http://prntscr.com/nwd6w4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Czy jest jakiś sposób, żeby uruchomić komputer z domyślnymi ustawieniami biosu w monecie, gdy coś zbyt agresywnie ustawiłem i komputer nie chce się uruchomić. Chodzi mi o pominięcie resetu zworką i ustawianie wszystkiego ponownie. Poprzednio miałem starą płytę Abita i tak po przekroczeniu jakiejś wartości wystarczyło wyłączyć z zasilania komputer zaraz po włączeniu i później bez problemu uruchamiał się z domyślnymi ustawieniami, ale w biosie wszystko było ustawione jak wcześniej. Bardzo wygodne to było do testowania możliwości sprzętu bez konieczności odkręcania obudowy i nurkowania ze zworką... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxdanielxx Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2019 (edytowane) Dzień dobry! Panie i Panowie moim głównym problemem jest brak jakiejkolwiek reakcji po włączeniu komputera, nic. Moja specyfikacja: CPU: Ryzen 5 1600 MoBo: MSI B350 Gaming Pro Carbon RAM: Hyperx Fury DDR4 2400MHz 16 GB GPU: Asus GTX 1050Ti 4GB SSD: Samsung NVME 960 EVO m. 250 GB HDD: WD blue, 1 GB Zacząłem sam diagnozować problem i o to moje wnioski: 1. Po odłączeniu zasilania od procesora na MoBo PC startuje, widoczna jest wtedy cały czas świecąca po starcie dioda LED informująca o braku CPU. 2. Komputer nie wstaje tylko po podłączeniu zasilania procka, RAM, dysk ssd pod m.2 oraz GPU cały czas są podłączone... 3. W momencie gdy zasilanie procka jest podłączone przy próbie włączenia komputera na okres mrugnięcie oka świeci się ta dioda LED dla CPU przy EZ debug MSI i nic... Żadnej reakcji. Żadnego życia. Teraz moje pytanie: czy mogę jednoznacznie określić że wina leży po stronie procesora? Nie mam niestety dostępu do innej płyty głównej czy procesora. Próbowałem resetować pamięć CMOS, wyjmowałem pamięć RAM, nawet sam procesor i bez rezultatów Trochę zagłębiłem się w temat głównie na angielskich forach i czasami wymiana procesora nie pomagała przy opisanym błędzie. Czy to wina płyty, czy procesora? Macie jakieś pomysły? Dodam, że żadnego z podzespołów nie podkręcałem, nie aktualizowałem BIOSu. I jeszcze jedno, 1,5 miesiąca temu miałem pożar w mieszkaniu. Komputer nie licząc ostatniego tygodnia przeleżał opakowany w garażu. Bez śladów wilgoci w środku. Po lekkich śladach dymu wygląda jak nowy dlatego nie przejmowałem się tematem, aż do wczoraj :( Jakieś pomysły? Z góry dzięki za podpowiedź :D Edytowane 1 Października 2019 przez xxdanielxx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2019 Jeśli nie masz problemu oddać komputer do serwisu i zapłacić 5 dyszek za diagnozę, to czemu nie spróbować? Może któryś ze znajomych ma zestaw oparty na ryzenie? Ciężko stwierdzić co to może być. Czy dym znalazł się tez w pomieszczeniu gdzie znajdował się komputer? Do sprawdzenia osobno zasilacz, cpu, płyta. Chyba forest na swoim kanale pokazywał kartę od palacza, narzekał, że strasznie śmierdziała, nie pamiętam już, czy to było powodem usterki. Sadza może mieć negatywny wpływ na sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikkepl Opublikowano 16 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2019 Cześć, Nadszedł ten dzień, w którym w końcu wymieniłem swoją starą i5-2500K. Wybór padł na Ryzen 7 3700X, MSI X470 Gaming Plus Max oraz pamięci Patriot Viper 4, DDR4, 16 GB,3400MHz, CL16 (PV416G340C6K). Po złożeniu komputera pierwszą i w sumie jedyną rzeczą, którą chciałem ustawić w BIOS to włączenie profilu XMP. Niestety już tu pojawił się problem ponieważ po włączeniu XMP komputer nie chce się uruchomić, wentylatory się kręcą ale niestety nie ma sygnału na monitor. Po restarcie BIOS do ustawień fabrycznych komputer się uruchamia, pamięci taktowane są fabrycznie na 2133MHz. Po kilku testach odkryłem że profil XMP mogę włączyć pod warunkiem że wpięta jest tylko jedna kość RAM i dokładnie tylko w ostatni slot na płycie głównej. Jeżeli jest wpięta w inny niestety komputer nie chce się uruchomić. Nie mogę włączyć profilu XMP przy wpiętych 2 kościach w płytę (w różnych kombinacjach na slotach), manualne ustawienie 3400 MHz i stałego napięcia 1.35V również nie pomaga. Dodatkowo przy uruchamianiu pojawia się 3-krotny długi sygnał dźwiękowy i komputer nie chce się uruchomić. Czy coś jeszcze powinienem ustawić w BIOS aby móc skorzystać z XMP czy powinienem pakować płytę i oddać do wymiany na nową? Dodam że mam wgrany najnowszy BIOS z 19.09.2019. Nie wiem już na czym może polegać problem, może ktoś miał podobny objaw i poratuje mnie jakimś pomysłem lub radą? Z góry wielkie dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK74 Opublikowano 16 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2019 Według mnie płyta do wymiany. To chyba podobny problem: https://forum-en.msi.com/index.php?topic=307936.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 16 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2019 Ustaw ram na np. 3200 i timingi ręcznie przepisz- domyślne -dla 3400 ... i oczywiście napięcie na 1,35[ V] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 16 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2019 Mam gorszą płytę tej firmy i takich cyrków nie miałem. Ewidentnie płyta jest wadliwa. Kości sprawdzałeś obie pojedynczo w tym jednym slocie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikkepl Opublikowano 16 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2019 33 minuty temu, wysio napisał: Mam gorszą płytę tej firmy i takich cyrków nie miałem. Ewidentnie płyta jest wadliwa. Kości sprawdzałeś obie pojedynczo w tym jednym slocie? Tak obie kości sprawdziłem w tym jednym slocie i nie ma żadnego problemu, komputer wstaje bez problemu. Dodam jeszcze że wg. mnie za dużo czasu mija od wsciśnięcia guzika Power do pojawienia się jakiegokolwiek sygnału na monitorze (ponad 15 sekund). Miałem już kilka zestawów w różnych konfiguracjach, ale nigdy nie było tak, ze po naciśnięciu guzika Power muszę tak długo czekać na jakikolwiek sygnał na monitor i zastanawiać się czy na pewno się komp właczył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 16 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2019 (edytowane) U mnie też myśli ok. 12 sekund by pokazać logo bios Edytowane 16 Października 2019 przez Phill76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 17 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2019 U mnie wcześniej długo myślał, ale po ostatniej aktualizacji biosu zdecydowanie szybciej reaguje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grandzu Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2019 Czesc. Złożyłem prawie identyczny zestaw niedawno z tą różnicą, że płyta to asrock x470 master sli (więc chipset ten sam), a patrioty 3600 viper. Miałem identyczne objawy jak ty. Niestety długie oczekiwanie na boot jest normalne, może się to poprawi z nowymi aktualizacjami bios (zobacz artykuł na głównej). Co do pamięci, u mnie udało się odpalić 3200MHz po aktywowaniu profilu XMP i zjechaniu z czestotliwoscia nizej. Wczesniej tak jak u ciebie 2133 tylko po resecie biosu. Co ważne pamieci musza byc u mnie w slotach A2 i B2 żeby to działało (sprawdź swój manual do mobo). Na 3400 po podbiciu napięcia udało mi się nawet odpalić windowsa, ale stress test wywalał błędy. Na 3200MHz katowane 12h bez błędów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monek1977 Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2019 Temat zbiorczy o płyta głównych MSI A520 / B550 / MS 5470 dla AM4 pod procesory AMD Ryzen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2019 cena nie gra roli? możesz zmienić na i7 2600k/2700k/3770k bez kręcenia i trochę poczujesz różnicę w konkretnych sytuacjach LUB i9 7980XE z wypaśną płytą, 32GB ddr4 i dwiema 2080ti i dzięki temu katapultujesz się z majtek... na poważnie - czego oczekujesz po nowych częściach? do czego ma być ta maszyna? Monitor zostaje czy wymiana w najblizszej przyszlosci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nemayu Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2019 (edytowane) Zmiana czegokolwiek spowoduje bottlenecka, więc wymieniasz wszystko albo nic. Teoretycznie jeśli coś wymieniać to płytę, procka i ram. Będzie stabilniejszy FPS, niewiele wyższy i to tyle. Jak wymienisz też GPU to już wymieniłeś wszystkie najdroższe części, więc masz praktycznie nowy komputer. Edytowane 1 Listopada 2019 przez Nemayu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2019 Witam, Długo mnie tu nie było i przepraszam jeśli ktoś to wcześniej poruszał, ale nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi. Otóż kupiłem kilka miesięcy temu Ryzena 5 2600 i troszeczkę go podkręciłem. Udało mi się uzyskać 4,0 GHz na wszystkich rdzeniach, na napięciu 1.35 V, przy znośnych temperaturach. Opcja Cool and Quiet działa fajnie pomimo OC, proc zbija zegary do 1,4 GHz, ale nie umiem ustawić by procesor obniżał również napięcie podczas spoczynku. Cały czas trzyma te 1.35 V i nie obniża do np. 0,75 V podczas spoczynku jak nie jest podkręcony. Czy jest w ogolę możliwe aktywowanie tej funkcji podczas OC ? Moja płyta to MSI B450M BAZOOKA V2, BIOS wersja P.90 i podkręcam w BIOSie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2019 Widocznie Vcore jest na manual, a taktowanie na automat. Zapisz sobie obecny bios w profilu biosu i zresetuj go. zobacz, jak się zachowuje Vcore i taktowanie na fabrycznych ustawieniach biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2019 @leven Jeśli zostawię napięcie na auto, to przy zmianie mnożnika wzrasta na 1,40 V i też cały czas utrzymuje taką wartość. Tak samo się dzieje niezależnie czy wybiorę tryb Overdrive i ustawie na sztywno czy Offset i odejmę 0,05 V. Napięcie się zmienia samo w Windows tylko wtedy jeśli mnożnik procesora jest na auto. Wygląda na to, że podczas OC jest wyłączna jakaś opcja, za to odpowiedzialna (np. ustawiona jest na auto), tylko nie wiem co to za opcja. Nie chcę w ciemno ustawiać wszystkiego na enabled bo może się to źle skończyć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2019 Nie ma idealnie. Przy OC i ręcznej zmianie napięcia, będziesz mieć stałe napięcie procesora, lub tylko tyle, co wyjdzie w trybie offset, ale to nie znaczy, że jest to złe. To jest tylko napięcie, a ilość watów i co za tym idzie temperatura będzie dostarczana w odpowiedniej ilości do potrzeb. W praktyce nie przekłada się to na dużo większe zużycie energii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2019 Wiem, że tragedii nie będzie, ale jednak wiadomo, że odrobinę więcej prądu będzie pobierał, a jeśli można mniej to czemu tego nie zrobić ;) Mniej prądu, niższa temperatura, niższe obroty wentylatorów, a ja lubię ciszę. ;) Dlatego zapytałem ekspertów czy tak się w ogóle da zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2019 Da się tylko, gdy procesor przy OC nie potrzebuje więcej napięcia niż standardowo i jest ono w związku z tym ustawione na auto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 @wysio Niestety, ale to nie jest rozwiązanie problemu. Przy ustawieniu napięcia na auto, w momencie gdy dokonam jakiejkolwiek zmiany mnożnika procesora to napięcie automatycznie podnosi się (tak decyduje UEFI płyty głównej) i nie zmniejsza się w spoczynku w Windows. By napięcie było automatycznie regulowane w Windows, tak mnożnik jak i wartość napięcia muszą pozostawać na auto. Mówiąc prościej, wystarczy, że podniosę mnożnik procesora o 1, nie robiąc kompletnie nic więcej, to płyta sama zdecyduje o podbiciu napięcia oraz będzie miało stałą wartość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 Fakt. Dlatego ja dałem sobie spokój z OC. Na Intelu miałem podkręcony procesor z 3 GHz na 4 GHz i działało pięknie obniżanie napięcia oraz traktowania w IDLE. Tutaj wiadomo, kręci się mnożnikiem, a nie szyną i jest inaczej. Generalnie przy OC na Ryzenie trzeba raczej pogodzić się z cały czas pracującym procesorem na pełnych obrotach, oraz stałym napięciem. Jak pisałem wcześniej, nie ma przy tym jakiś wielkich skutków ubocznych typu dużo wyższa temperatura czy zużycie energii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakinik Opublikowano 11 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2020 Witam Składam kompa na płycie MSI B450 GAMING PLUS MAX obudowa SilentiumPC Regnum RG6V EVO TG ARGB na obudowie jest hub od wiatraków i oświetlenia. Wiatraki podłączyłem do płyty i chodzą. Mam problem z ich podświetleniem z tego huba wychodzi jeszcze jeden przewód oznaczony VDG czy on odpowiada za oświetlenie wiatraków? Gdzie go wpiąć na tej płycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solek Opublikowano 12 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2020 Kupiłem podobną obudowę Signum SG7V EVO TG ARGB, która ma chyba podobny hub jak nie ten sam. Z moich poszukiwań doszedłem do wniosku że to złączę do płyt gigabyta bo tak wyskakuje po wpisaniu w wyszukiwarkę. Ja mam oświetlenie zrobione na reset, przewód od resetu podpinasz pod wtyczkę od kontrolera zasilanie od kabla sata z zasilacza i tyle. Mam tak na płycie MSI B450 TOMAHAWK MAX, ale u mnie problem jest z odczytem obrotów wentylatorów przez tego huba. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GerlandzRyblii Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Witam, Mam ryzen 2600 i zastanawiam się nad przesiadką na 3700x. Pytanie, czy płyta MSI Gaming Plus (bez max) uciagnie tego procka? Pomijając aktualizacje biosa ofc. Czy mogą być jakieś problemy w związku z (ponoc) słabą sekcją zasilania. I jak to by wyglądało z ryzen 9 3900? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udam_u Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Ryzena 3700X uciagnie ta płyta, podejrzewam, że nawet PBO będziesz mógł aktywować. Polecam zastosować chłodzenie powietrzne a nie AIO (to dostarczane z CPU starczy). Ryzen 9 3900X na defaultowych ustawieniach też powinien śmigać ale o jakimkolwiek żyłowaniu ustawień możesz zapomnieć, bo ta sekcja zasilająca jest zdecydowanie za słaba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...