Jump to content
Sign in to follow this  
pawel0606

Komputer się włącza, ale BIOS nie startuje i nie ma obrazu na monitorze.

Recommended Posts

Cześć.

Mam następujący problem. Po kolei:

Jakiś czas temu chciałem włączyć komputer, ale niestety, objaw był taki, jak wspominam. Czyli po włączeniu wszystkie wiatraki się kręcą, słychać jak pracują dyski, ale na monitorze nie ma żadnego obrazu. Zauważyłem, że odpięty był głośnik, który mógłby posłużyć w jakiś sposób do diagnostyki problemu, więc go podpiąłem. Po tej czynności komputer normalnie wystartował, tylko BIOS chciał, żeby ogarnąć ustawienia. Przy włączaniu głośnik raz piknął. (oczywiście nie wiążę podpięcia głośnika i tego, że komp odpalił. Zwykła koincydencja ) Tak też zrobiłem. Pracowałem na tym PC przez kilka godzin, w dwóch "turach". Później go uśpiłem i siebie przy okazji też. W nocy usłyszałem, jak komputer się samoczynnie włączył (ma to w zwyczaju po uśpieniu) i po kilku minutach wyłączył. Rano, przy próbie włączenia, wróciłem do punktu wyjścia. Znowu brak startowania BIOSu i czarny ekran. Wziąłem się więc za sprawdzanie sprzętu. I tak kolejno:

-podpiąłem inny monitor do karty graficznej - efekt ten sam

-podpiąłem ten monitor bezpośrednio do płyty głównej - to samo (nie spodziewałem się niczego innego, bo nie mam integry, ale po prostu spróbowałem)

-podłączyłem inną kartę graficzną, na 100% sprawną

-poodpinałem wszystkie dyski i napędy, zostawiłem tylko płytę, procesor i RAM

-następnie próbowałem na wyciągniętym RAMie oraz po przełożeniu do innego banku

-próbowałem restartu BIOSu poprzez wyciągnięcie baterii i odłączenie od zasilania komputera na godzinę (ponoć wystarczy kilka sekund, ale zdarzają się płyty, gdzie czas ten jest wydłużony. Nie znalazłem też na płycie pinów odpowiedzialnych za CMOS

Przy tych wszystkich działaniach efekt był identyczny. Dodatkowo głośnik nie wydaje żadnych dźwięków. Co mogę zrobić w następnej kolejności?

Specyfikacja:

- płyta ASUS P8H61-M LX3 R2.0

- procesor  Intel Pentium G2020

- RAM Crucial Ballistix Sport 4GB 1333 MHz 

- zasilacz Chieftec GPS-450AA-101A

Pomocy! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś jest nie tak z samą płytą, gdyż jeśli próbowałbyś uruchomić komputer bez pamięci RAM lub bez karty graficznej, to płyta powinna wypiskać odpowiedni kod błędu. W Twojej sytuacji wypadało by dla pewności sprawdzić jeszcze zasilacz, lub przynajmniej odpiąć wszystkie jego przewody i podpiąć ponownie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasilacza obecnie nie mam jak sprawdzić. Dopiero za jakiś tydzień będę miał taką możliwość.

Przewody odpiąłem i podpiąłem ponownie. Głośnik podłączyłem do innego molexa, ale dalej nie daje żadnych sygnałów. Może jest uszkodzony. Da się to jakoś sprawdzić? Podłączyć do niego baterię? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.