adamg11 Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2019 Witam . Od jakiegoś czasu mam problem z komputerem , mianowicie od czasu gdy wymieniłem podzespoły i wgraniu windows 10 . Problem polega na tym , że komputer zacin/zawiesza się w dowolnym momencie czy to gra czy przeglądarka czy też chwile po starcie gdy jest tylko pulpit a dźwięk zapada w pętle(jeśli jest włączona np. gra) . Przed którymś formatem jeszcze co jakiś czas wyskakiwały bluescreeny lecz teraz tylko się zawiesza podzespoły jakie posiadam : GIGABYTE GTX 1660 OC Procesor AMD Ryzen 5 2600, 3.4GHz, 16MB Pamięć Patriot Viper 4, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 Płyta główna MSI B450-A PRO Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 1660 OC 6G, 6GB GDDR5 podzespoły które nie były wymieniane : ssd goodram cx100 7mm] hdd seagate green 1tb zasilacz cheiftec gps-700a8 700w +80 format i na nowo wgrywany system był już kilka razy . Prosiłbym o jakieś porady co z tym mogę zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2019 (edytowane) Zaczął bym od sprawdzenia RAM'u. Każda kość osobno w inym porcie. Zresestować BIOS przed tym zabiegiem do domyślnych ustawień. Odpiąć wszelkie napędy, dyski prócz tego z systemem. Sprawdzić temperatury zarówno procesora jak i karty graficznej. Chieftec to ogólnie dosć dobra firma, ale dla pewności sprawdziłbym na innym zasilaczu. Ogólnie aby znaleźć problem zawieszek trzeba szukać pojedynczo przyczyny. Czyli każdy podzespół z osobna najlepiej. Sprawdzać tzw metodą na pająka. W zasadzie sam dysk SSD jedna kosta pamięci ram i karta graficzna. Potem pożyczamy zarówni kartę jak i zasilacz. No i na innum dysku przydałoby się zainstalować system. Nie zaskodzi. Edytowane 18 Listopada 2019 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamg11 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2020 Przepraszam , że po takim czasie ale wszystkie podzespoły są sprawne według serwisu do którego oddałem komputer gdyż nie mam zamiennych części , które by pasowały.Według nich wszystko działa normalnie a u mnie już niestety nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2020 (edytowane) Najlepiej wzywać do domu kogoś i opisać problem. Wtedy gość przywiezie kilka części zamiennych. Ja obstawiam że to karta graficzna się może wywalać prócz pamięci. Gość przyjedzie zobaczy problem i ew będzie wymieniał kartę na inną czy pamięci. Może to być też problem softwareowy. Jakiś sterownik powoduje problemy. Pamiętasz co było wtedy na tych Blue screeenach ? Następnym razem jeśli się pojawi to zapisz czy odnosi się to do jakiegoś pliku. Przyczym może być wiele. ew spróbuj na dysku HDD zainstalować system na próbe . Dyski SSD też mogą powodować problemy. Edytowane 16 Stycznia 2020 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamg11 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2020 topdog: nie wiem czy bios najnowszy nie znam się za bardzo Devil: no właśnie problem w tym , że nie znam nikogo kto podjedzie do domu i jest dobry . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2020 (edytowane) Bios można zaktualziować z pendrive'a np. Nie wiem czemu nie zrobili tego w serwisie, albo to jakiś słąby serwis. Wejdź na stronę MSI i pobierz najnowszy BIOS. Jak zaktualizować. Wgrywasz plik rom lub inny jaki tam będzie na pendrive'a. Wchodzisz w BIOS i z tego poziomu przprowadzasz aktualizację. Lub inny serwis co Ci to zrobi za groszę Edytowane 18 Stycznia 2020 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamg11 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2020 (edytowane) ok , zrobię jak mówisz. Edytowane 19 Stycznia 2020 przez adamg11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...