co3en Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2019 (edytowane) Cześć, Złożyłem taki zestaw komputerowy https://www.morele.net/inventory/info/97741aa7/ Zależy mi przede wszystkim, żeby komputer był tak cichy jak to tylko możliwe, maksymalnie responsywny i ekspresowo się włączał. Kompa używam do wieczornego przeglądania netu, YT, pisania w Wordzie, Team Viewera i może w 5% do grania w gry typu Civilization IV i EU4. Jako, że jestem syfiarzem to cały czas mam otwarte kilka okien Opery, a w każdym z nich po kilkanaście i więcej zakładek, tak że czasem będzie tego ze 100 na raz. Stąd te 16GB RAM. W związku z tym, że siedzę głównie w ciszy, po nocach i nie cierpię szumu wentylatorów to jest dla mnie w tym zestawie priorytet. Teraz kilka wątpliwości: 1) zastanawiam się nad zmianą dysku na Kingstona A2000 500GB polecanego w zestawach komputerowych zawsze 40 zł taniej a nie wiem czy będzie widać różnicę przy moim użytkowaniu, 2) macie pomysł na jakąś inną dobrze wygłuszoną i mniejszą obudowę? Ja myślę jeszcze nad Pure Base 500 tańsza, mniejsza tylko bez miejsca na napęd dvd i regulatora prędkości wentylatorów ale czy równie dobra i cicha? 3) czy nie warto dopłacić 100 zł do lepszej mobo? wybranego Ryzena planuję puścić na @4ghz a za jakieś 2-3 lata planuję wrzucić za kilka złotych jakiegoś używanego 3700 również lekko @. Czy ten Gigabyte to uciągnie ? 4) zasilacz 600W jest tylko kilka zł droższy od 500W więc go wybrałem i zakładam, że będzie się jeszcze mnie grzał niż 500 ... czyli będzie cichszy, bądź łatwiej będzie go zmodować i puścić wiatrak na 5v :) 5) Zakładam, że R3 1200 i RX560 pociągną bez problemu oglądanie YT w 4k bo mój obecny i5 6200U niestety nie daje rady i się zacina (no chyba, że to wina kiepskiego zasięgu WiFi?) 6) czy potrzeba mi ciągle napęd dvd skoro Win 10 mogę zainstalować z Pendrive? Liczę na Waszą pomoc i uwagi :) Edytowane 20 Listopada 2019 przez co3en Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2019 (edytowane) Nie lepiej kupić do w/w zastosowań Ryzen-a 2200G bez grafiki dedykowanej + władować jakiś dobry cooler ( pod przyszłą rozbudowę ) ? https://proline.pl/koszyk/83117663 1961,- ( po wrzuceniu złożenia i wpisaniu kodu : PROSET złożenie za 1 zł ) Ryzen 2200G / Fortis 3 ( dla ciszy i pod ew. rozbudowę ) / 2x8GB 3000 CL15 ( dobre do OC ) / B450 Elite ( pod rozbudowę ) z radiatorem M.2 / SSD ADATA 512GB SX8200 PRO / Seasonic 550 Focus Gold ( będzie działał pasywnie na tym konfigu ) / Przykładowa obudowa SPC Edytowane 20 Listopada 2019 przez Phill76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2019 Na owocach ostatnio były Cougary bodajże 80 Plus Bronze za 170zł, też z trybem pasywnym. Swoją drogą jak ma brać APU to niech bierze 2400G, ma 4 rdzenie i 8 wątków i lepszy wbudowany układ graficzny, który dodatkowo fajnie się podkręca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2019 iGPU w 2200G też da się wykręcić do ~1500 MHz , co przy ramie na 3000 daje wydajność jak ~ GeForce GT1030 DDR5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
co3en Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2019 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi, Jeżeli chodzi o gry to są to Civilization IV i VI, Europa Universalis IV i Cities Skylines w rozdziałce 4k.... W FPS raczej nie będę grał bo do BF to RX560 i tak średnio się nadaje, nawet przy 1080p. Ryzen 2400G odpada bo kosztuje prawie tyle samo co R3 1200 i RX560 a wydajność RX560 jest nieporównywalnie większa. Dodatkowych 4 wątków raczej nie zaważę w Windowsie i Operze, nawet przy 100 zakładkach. Czyli wygląda na to, że będzie zmiana na 2200G. Jeżeli chodzi o dysk, to TBW przy moim użytkowaniu nie ma chyba żadnego znaczenia ale chętnie podmienię na MP 510 jeżeli jest lepszy :) Zasilacz Cougara z trybem półpasywnym do 2200G wydaje się idealny tylko nie wiem czy jest cokolwiek warty ... a pewnie dużo lepszy, polecany przez @Phill76 kosztuje 350 zł .... trochę dużo. Zmienię też obudowę na Fractal Design Define C - kosztuje 340 zł ale jest jeszcze mniejsza od be quiet i też wygłuszona. Zaczynam się też zastanawiać nad Signum SG1M podanym przez Phill76 jest 200 tańsza tylko nie wiem jak z tłumieniem w porównaniu do obudowy Fractal Design.. Całość po zmianach wyglądała by tak https://www.morele.net/inventory/info/5a5e3935/ Co myślicie o zestawie po zmianach? Edytowane 20 Listopada 2019 przez co3en Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...