Arfree Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2019 Witam, w związku z tygodniem "promocji", przyśpieszyłem nieco moje plany modernizacji komputera. Sprzęt używany w trybie mieszanym, zarówno do grania jak i programowania / multimediów. Nie zajmuję się renderowaniem obrazu / grafiką komputerową, więc to można sobie odpuścić. Budżet na nowego procka, ramy, płytę główną oraz zasilacz, chciałbym zamknąć w okolicach 3k. Z istotnych rzeczy, obecnie posiadam: monitor 4K leciwy i5-4690k po OC RAM 2x4GB DDR3 2400MHz RTX 2070 SUPER obudowa Gladius X60 chłodzenie CPU bq Dark Rock 3 zasilacz XFX TS 550W dyski pamięci mieszane HDD oraz SSD W kwestii CPU, byłem mocno nastawiony na i5-9600KF, jednak ostatnimi aktualnie bardziej skłaniam się ku AMD . Kminię między Ryzenami 5 3600 / 5 3600X oraz 7 3700X. Z uwagi na część programistyczną chciałbym pójść w ramy 32GB. Rzucałem okiem na HyperX Predator, które akurat dzisiaj są na promce za 650zł. Co do płyty głównej nie mam żadnych wymagań. Zasilacz chciałbym mieć z zapasem, myślę o bq Pure Power 11 600W. Zdaję sobie sprawę, że moje aktualne chłodzenie CPU wymagałoby "przejściówek" gdybym wybrał CPU od AMD (jest tez opcja zakupu nowego chłodzenia, tylko pytanie czy sensowna). Obudowa też mogłaby załapać się na upgrade, ale jestem zadowolony z tej. Jestem otwarty na wszelkie sugestie i propozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...