860lacov Opublikowano 27 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2019 Zardzewiałem trochę jeśli chodzi o sprzęt. Mam obecnie OCZ Vertex 4 128GB. Już nie pamiętam od kiedy, ale będzie już chyba z 5 lat. Miejsca mi czasem brakuje. Nowy dysk nie może być mniej wydajny, mniej trwały (pomijam oczywiście zdarzenia losowe) oraz musi być większy. Przy poszukiwaniach wyskakuje mi przeważnie Samsung EVO lub GOODRAM irdm. EVO to zdaje się TLC, GOODRAM pro 3D TLC. Ceny znacznie spadły więc biorę pod uwage zarówno modele o pojemności 2xx GB jak i 5xx GB Może warto wziąć coś innego niż w/w? p.s. Moja płyta główna to asrock pro3 p67 z 2011 :) (aż mi się łezka w oku kręci bo zboczony wtedy byłem na punkcie sprzętu komputerowego, a teraz na wszystko czasu brakuje :) ) W każdym razie M.2 do mobo nie podepnę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK74 Opublikowano 27 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2019 Crucial MX500 Co do podpięcia M.2 - są odpowiednie adaptery, pytanie tylko czy płyta (bios) obsłuży tak podpięty dysk. Na przykład taki: https://allegro.pl/oferta/przejsciowka-m2-ssd-sata3-sata-m-2-ngff-adapter-7308007528?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_Komputery_top_smart&ev_adgr=_ELKTRK_PLA_Komputery_top_smart&gclid=EAIaIQobChMI-f367NGK5gIV1OWaCh0orglkEAQYASABEgKnyfD_BwE 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2019 Goodram niby jest na MLC , przynajmniej tak wynika z ich strony , IRDM pro jest na kościach 3D TLC . Samsung EVO też jest na kościach 3D TLC . Z drugiej strony nie wiadomo jakie dokładnie kości siedzą w IRDM . Zwykły IRDM ma maksymalnie 240 GB pojemności , nie ma większych . Zwykły IRDM wychodzi najtaniej , drugi jest MX500 , potem IRDM Pro i 860 EVO na końcu z ceną taką jak za MX500 500GB . Znowu MX500 ma najmniejsze TBW - dla wersji 256GB wynosi tylko 100 TB . 860 EVO ma 150 TB a IRDM Pro 220 TB . Zwykły IRDM nie ma podanego parametru TBW . MX500 to pewny i sprawdzony dysk , Goodram to obecnie loteria , Samsung dość drogi jak na swoje osiągi . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 27 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2019 O Crucialach całkiem zapomniałem, a montowałem takiego jakiś czas temu w laptopie Przy aktualnych cenach mógłbym wziąć i 1TB chociaż tyle to mi chyba nawet nie potrzeba. Może skuszę się na jakiś rajd... :DDzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 27 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2019 Goodram niby jest na MLC , przynajmniej tak wynika z ich strony , IRDM pro jest na kościach 3D TLC . Na tę bajkę to nie masz co się nabrać ( testy pokazały nawet tu na PPC ) że to 3D/TLC ( wyniki podobne jak dla innych dysków typowo TLC ) Chyba że asynchrony ( jak w Kingstonie ) ale i to były padaczki.. Bo dziś nikt już nie produkuje MLC ( nie liczę Samsunga ale te 3D MLC jakoś tak dziwnie brzmi--ale marketingowo super ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 Goodram niby jest na MLC , przynajmniej tak wynika z ich strony , IRDM pro jest na kościach 3D TLC .Samsung EVO też jest na kościach 3D TLC .Z drugiej strony nie wiadomo jakie dokładnie kości siedzą w IRDM .Zwykły IRDM ma maksymalnie 240 GB pojemności , nie ma większych .Zwykły IRDM wychodzi najtaniej , drugi jest MX500 , potem IRDM Pro i 860 EVO na końcu z ceną taką jak za MX500 500GB .Znowu MX500 ma najmniejsze TBW - dla wersji 256GB wynosi tylko 100 TB . 860 EVO ma 150 TB a IRDM Pro 220 TB .Zwykły IRDM nie ma podanego parametru TBW .MX500 to pewny i sprawdzony dysk , Goodram to obecnie loteria , Samsung dość drogi jak na swoje osiągi .Samsung jest do kupienia za 20 więcej niż mx500 (mówię o 500GB)Przy prawie tej samej cenie to crucial dalej lepszy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 Gdzie ty widzisz Samsunga 860 EVO za 20 zł więcej niż Crucial MX500 ? Ja widzę różnicę 80-90 zł na korzyść MX500 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 Patrzyłem na CeneoW sklepach pokazuje mi cenę 299Za Samsunga 319 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2019 Tyle że on mówi o 860 EVO . Nie ma portu M.2 na płycie , więc 970 EVO czy inny dysk NVMe odpada . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 3 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2019 Kupilem w końcu evoWpadł mi w sklepie za 300 Mx był nieco tańszy, ale zależało mi na czasie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...