hagrif Opublikowano 13 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2019 Witam. Tak jak w tytule... Posiadam nowego kiludniowego laptopa Lenovo IdeaPad L340 Gaming. Jak sama nazwa wskazuje jest to laptop przeznaczony do gier, lecz czy na pewno? Po odpaleniu gry League of Legends i 5 minutach gry na najwyższych wymaganiach (po odinstalowaniu sterowników karty graficznej, która ogranicza posiadanie w grze od 30 do 60 fpsów) temperatura procesora osiągnęła 80 pare stopni stopnii. Wydaje mi się to nienormalne przy progu procesora 90 stopni. Planuje odesłać komputer i zmienić na inny, ale nie wiem czy dobrze postępuje. Do laptopa został mi dołączony dokument z wykresem, który ukazuje test tego procesora. Temperatura current osiąga 83-85 stopni, minimum 42-43 stopnie, maximum 85-89 stopni i próg 90 stopni. Czy może ktoś posiada wiedzę, która powie mi, czy to jest w ogóle normalne, czy tak się powinno to zachowywać? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 13 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2019 Problem z FPS zapewne jest spowodowany sterownikami graficznymi. Spokojnie powinieneś osiągać zdecydowanie większe wyniki. Pod obciążeniem są to normalne temperatury procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagrif Opublikowano 13 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2019 25 minutes ago, Stever said: Problem z FPS zapewne jest spowodowany sterownikami graficznymi. Spokojnie powinieneś osiągać zdecydowanie większe wyniki. Pod obciążeniem są to normalne temperatury procesora. Czyli jak obudowa jest strasznie ciepła i pod spodem aż parzy to mam to uznać za normalne ? Akurat gra league of legends nie należy do gier, które posiadają wysokie wymagania w porównaniu np z najnowszym wiedźminem. Słyszałem tez coś o wyłączeniu opcji turbo w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagrif Opublikowano 13 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2019 Jeszcze dodam, że znajomy posiadający komputer MSI z procesorem i5-7300hq i osiąga mniejsze temperatury. No i ja 80 kilka osiągnęłem po 15 minutach grania... Nie wiem czy warte to jest w ogóle uwzględnienia. Niech mi ktoś doradzi, będę wdzieczny :D Bo decyzja musi zapaść czy oddać i wziąć inny produkt czy zostawić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zależy, jaki MSI posiada. Są różne chłodzenia i serie. Podaj pełną specyfikację Twojego Lenovo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pribles Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2020 W ustawieniach nVidia możesz sobie zmienić czy ma oszczędzać energię i mieć te 30 lub 60 fps czy też możesz ustawić bez limitu. Graj na podłączonym zasilaczu ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...