featinwe Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2019 Cześć! Złozyłem sobie kompa ( póki co wirtualnie: https://www.x-kom.pl/lista/byu4w3gxc ) i doszedłem do wniosku, że muszę poszukac jakiś oszczędności - padło na budę... szukam czegoś do max 200zł, najlepiej poniżej. Waham się między SPC Signum SG1 (TG), SPC Regnum RG4 (TG) a Corsair Carbide Series Spec-04 (ładny jest...). Co byście doradzili? może jeszcze jakis inny model? wyłamywane śledzie mi nie straszne ;) nie oczekuję dużo, ma być przede wszystkim przewiwnie i czysto w środku - pod tym względem najlepiej wypada chyba Regnum bo ma 3 wentylatory w zestawie (!!) i sporo filtrów. Może jest coś co pominąłem? Corsair chyba najładniejszy z nich wszystkich (spodobał mi się jak go zobadczyłem w najnowszym filmiku LTT gdzie żony Linusa i Bitwita składały kompa :D ) ale wydaje się małą i względnie ciasną obudową zwłaszcza w porównaniu z Regnum. A może źle myslę i powinienem do takiego zestawu wziąć porządniejszego i dopłacić ze stówkę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronan Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2019 Corsair Carbide Series Spec-04 wygląda ale ofiltrowania pełnego nie ma.Miałem inną obudowę od Corsaira z podobnym defektem i nie polecam.Mam teraz Gladius TG i filtr na topie wyłapuje 3/4 kurzu.Brałbym SPC Regnum RG4 bo w tej kasie Corsair nie oferuje nie wiem jakiej jakości lepszej od Silentium. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
featinwe Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2019 Obecnie mam SPC właśnie i te filtry przeciwkurzowe to super sprawa (jakie by nie były - z prodzu mam gąbkę...). Nie rozumiem czemu producenci ich nie stosują wszędzie, przecież to niemal żaden koszt. A jak twoim zdaniem wygląda Regnum vs Signum? ta druga ma nieco nowocześniejszy wygląd, z przodu jednak nie ma właściwie filtra tylko siatkę (filtry są jedynie po bokach). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronan Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2019 (edytowane) Ja bym poszedł w pełne ofiltrowanie więc Regnum bym wybrał.Zwyczajnie widzę po moim Gladiusie,który jest w pełni ofitrowany,że tego kurzu na filtrach jest dużo więc są skuteczne.A w obudowie jest mniej do czyszczenia zdecydowanie.Wygoda przede wszystkim.Po poprzedniej obudowie od Corsaira to po prostu inny lvl banalnego w sumie czyszczenia wnętrza PC :-) Też nie wiem czemu taki Corsair oszczędza na ofiltrowaniu swoich obudów PC :-). Edytowane 19 Grudnia 2019 przez Kronan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronan Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2019 Wszystko zależy od tego jak ktoś sobie wyobraża kiedy kurz,i w jakiej ilości, w środku obudowy to dla niego problem.Jak często chce z tego powodu czyść jego wnętrze.I ile chce mieć przy tym pracy.Ja twierdzę ze swojego doświadczenia że tego kurzu mam mniej i dodatkowo,nie każdy napiszę o tej sprawie,wyraźnie zmniejsza nie tylko ilość kurzu ale też sposób w jaki się osadza.Nie zapominajmy też że dwa wentylatory z przodu obudowa spor tego kurzy zasysają a bez filtrów będą go zasysały więcej.Nie potwierdzam problemów z dostępem powietrza do wnętrza obudowy.Mam dwa 140 mm wentylatory z przodu.Mój GTX 1060 Jet Strem w stresie ma 60 stopni.Procek nawet mniej osiąga.Na procku mam Fortisa ze 140 mm.Nie widzę gdzie filtr z przodu obudowy ogranicza mi dostęp i przepływ powietrza w obudowie.Z drugiej strony są obudowy z dwoma wąskimi otworami i pełnym panelem z przodu.Raczej obawiałbym się takiej obudowy.Pozdrawiam :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...