jxzph Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2019 Cześć, ostatnio grając w rusta przeraziłem się spadkiem wydajności swojego komputera, pomyślałem więc o jakimś upgradzie, sam za bardzo się nie znam co można kupić żeby wyszło jak najlepiej więc pisze tutaj. Budżet to około 700zł ewentualnie dałbym radę go zwiększyć lekko. Częsci używane wchodzą w grę co jest raczej nieuniknione w tym budżecie. Specyfikacja aktualna: -I5 3330 -8gb ramu -Płyta główna Asrock b75 pro3 - Karta graficzna Radeon R9 280x -Zasilacz to jakiś Corsair 450w Wąskim gardłem w tym wszystkim jest raczej procesor którego zużycie podczas gry wynosi 90/93% Więc go chciałbym właśnie zmienić tylko nie mam pojęcia na jaki, fajnie by było jakby płyta główna mogła zostać. Z góry dzięki za wszystkie rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
featinwe Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2019 Najmocniejszy procesor jaki wstawisz to i7 3770k - to najprostsze rozwiązanie ale nie wiem jak dużego da ci kopa... Te procki chodzą po 600zl patrząc na szybko na allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2019 wystarczy sam i7 3770 pomyślałbym nad ramem : dokupić 2 takie same kości jak masz albo sprzedać to co masz i kupić 2x8GB 1600Mhz [z niskim cl - najlepiej 9] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
featinwe Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2019 Upgrade'ując 8-letnią platformę szedłbym jednak w najmocniejszy procesor, po to żeby chociaż odrobinę przedłużyć jej żywotność... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2019 a teraz pokaż nam różnicę miedzy nimi [i powiedz czy warto] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jxzph Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2019 (edytowane) Właśnie myślałem nad i7 3770 ale teraz tak się zastanawiam czy nie lepiej dozbierać i kupić ryzena 5 1600 nową płyte głowną i ramy wtedy zawsze jak wydajność będzie za mała to sobie bym mógł go zmienić na ryzena 3600 myślicie że warto? Edytowane 19 Grudnia 2019 przez jxzph Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jxzph Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2019 Kurcze no i teraz mam dylemat czy brać tą i7 3770 i dorzucić jeszcze z 8gb ramu + jakiś ssd czy wymieniać praktycznie wszystko zostawić tylko karte, zasilacz i przesiadać się na amd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jxzph Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2019 Jak mam 2x 4gb goodramu cl11 to moge dorzuci 2x 4gb cl9 z takim samym taktowaniem czy będą się gryzły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2019 bardziej zastanowiłbym się nad zbieraniem na nowy zestaw na am4 z cpu minimum 4 jajowym nawet na igpu na początek jak potem dołożysz dedykował kartę będzie chodzić znacznie dłużej tyle że to nie ten budżet sensowny zestaw to jakies 1.5k ale to napewno zakup bardziej przyszłościowy ale skoro rozważasz zwiększenie budżetu powiedzmy do 1k to już taki zestaw za 1.5 z gwarancją na podzespoły głupim pomysłem nie jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jxzph Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2019 Hm dokupilem te ramy i corsairy cl9 nie wspolpracuja z goodramem cl11 taktowania maja takie same Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2019 ustaw ręcznie na cl 11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...