goral2099 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2020 (edytowane) Witam, niedawno stałem się posiadaczem Ryzena 5 1600 AF, a więc prawie 2600. ;) Jako że platforma AMD pozwala wyciągnąć nieco więcej ze sprzętu, niż głosi specyfikacja, postanowiłem się troszkę pobawić. I bez większego problemu z 3,2GHz zrobiło się 3,9. Po 30 minutach katowania OCCT jest prawie 80st, czyli to kres możliwości standardowego chłodzenia. A więc pomyślałem o wymianie, żeby temperatury pod obciążeniem obniżyć i sprawdzić co jeszcze z tego CPU wyciągnę. I tu pojawia się problem. Moja obudowa (FD CORE 1000) pozwala na montaż chłodzenia nie wyższego niż 148mm. Polecicie coś mniejszego kalibru niż Fortisy i Grandisy, a w miarę wydajnego? Czy Spartan 3 PRO będzie wystarczający? A może coś w stylu Scythe SCIOR-1000? Zbije temperaturę na takich sprzętach o te, powiedzmy 10st, czy raczej nie i gra nie warta świeczki? Edytowane 6 Stycznia 2020 przez goral2099 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2020 Arctic Freezer Xtreme Rev.2 ma 140mm, więc by się nadawał. Dowiedziałem się dziś, że Fera 3 RGB jest niższa, niż wersja bez podświetlenia - ma niby 146mm, więc wejdzie na styk. Co prawda nie lubię jarmarcznych klimatów, ale zawsze mogę nie podłączać. :) Który z tych dwóch będzie się lepiej sprawować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2020 (edytowane) Tak zrobię. Dzięki za pomoc. :) Edytowane 7 Stycznia 2020 przez goral2099 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2020 5 godzin temu, _nick_ napisał: Możesz włożyć z małe pieniądze SPC Spartan 3 LT HE1012 za ok. 55 zł. Na prawdę da radę i będzie dość cicho :) jak lubisz wywalać kasę w błoto to możesz w ciemno kupić autorze jaki budżet? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2020 (edytowane) Nie ma ściśle określonego. Najpierw trzeba szukać takich co wejdą w budę, a później spośród nich, wyłonić zwycięzcę w kategorii "cena/wydajność". Komp z budżetowych części, więc wiadomo, że i na chłodzenie nie chcę wydać np. 300-400PLN. Myślę, że do 150-200 znajdzie się coś pasującego do mych wymagań. :) Edytowane 7 Stycznia 2020 przez goral2099 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2020 (edytowane) może coś z płaskich [no nie są za tanie] https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-raijintek-pallas-120-cprt-030-5645580/ [zob zdjęcia jak się go montuje] https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-scythe-choten-tuf-gaming-alliance-6064972/ https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-be-quiet-shadow-rock-tf2-135mm-bk003-1346010/ [no niezła kobyłka] koniecznie musisz sprawdzić jak mieści się ram z tańszych zob jeszcze https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-cooler-master-cooler-master-hyper-h411r-rr-h411-20pw-r1-1636570/ i przede wszystkim dobra pasta termoprzewodzaca do tego Edytowane 7 Stycznia 2020 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2020 (edytowane) Ale mają ten plus, że schłodzą chyba trochę lepiej radiatory na MB. Ostatnia propozycja to już chyba poziom Spartana 3 PRO? Edytowane 7 Stycznia 2020 przez goral2099 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2020 może o pare procent lepiej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2020 Pooglądałem trochę recenzji i porównań. Chyba zwycięzcą w kategorii "cena/wydajność" będzie Fera 3 RGB. Shadow rock tf2 też całkiem fajny i wydajny, ale cena i przede wszystkim strasznie upierdliwy montaż są na minus. Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2020 16 godzin temu, _nick_ napisał: To dobre i tanie chłodzenie. jako zamiennik boxa to tak i nic więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2020 ale nie mówimy o twoich potrzebach tylko autora wątku więc przestań szajs mu polecać i kit wciskać wszystkim czytającym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...