logimen Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2020 (edytowane) Hej, Złożyłem kompa na AM4, jak w sygnaturze i mam dziwny problem. Mianowicie, wyłączam kompa i gdy chcę go włączyć ponownie za chwilę to komp nie reaguje na guzik. Jak by zasilania nie było. Tak jest praktycznie za każdym razem. Natomiast jak go włączam np. po nocy to już loteria, generalnie w takiej sytuacji raz w tygodniu nie odpalał. W ogóle płyta dziwnie się zachowuje bo po takiej akcji jak dam guzik PSU na off i on, a dalej po guziku POWER komp nie odpala tylko migną diody na MB i coś jak by dziwnie rzęzi, jakby sekcja zasilania, cewki. Cholera wie. I tak mogę się bawić przez kilka minut, aż w końcu za którymś razem komp sam wstaje tylko i wyłącznie po przełączeniu guzika w zasilaczu z off na on, bez dotykania powera na obudowie :| Jakaś magia dla mnie. Ktoś może się spotkał z podobnym przypadkiem ? Kable już sprawdzałem ze 3 razy, wszystko jest podpięte ok. BIOS najnowszy F11, zasiłka bez problemu działała na tych gratach tyle, że z Z170 + i7 6700K OC więc jej nie podejrzewam tylko płytę. Edytowane 7 Stycznia 2020 przez logimen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2020 masz może inny zasilacz skądś pożyczyć? i wtedy sprawdzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2020 Godzinę temu, tesel napisał: masz może inny zasilacz skądś pożyczyć? i wtedy sprawdzić Właśnie nie bardzo. Teraz np. odpalił z guzika po pozostawieniu go na ok. 1h Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2020 (edytowane) Jeżeli po tym jak nie chce odpalać i odepniesz kabel zasilania na 5 minut po czym go podłączysz i zadziała to oznacza, że odpala się zabezpieczenie przeciążeniowe (ciężki start), zasilacz do wymiany. Lub wtyczka zasilanie źle dociśnięta. Edytowane 7 Stycznia 2020 przez Setnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2020 Jeżeli po tym jak nie chce odpalać i odepniesz kabel zasilania na 5 minut po czym go podłączysz i zadziała to oznacza, że odpala się zabezpieczenie przeciążeniowe (ciężki start), zasilacz do wymiany. Lub wtyczka zasilanie źle dociśnięta.Wyłączam go, następnie nie odpala z przycisku. Wyłączam guzik w zasilaczu i czekam ok 10min,nastepnie daje ten guzik na ON i wtedy mam 3 opcje:1. Nadal nie odpala2. Nadal nie odpala, ale jak dam znowu guzik zasilacza na off, po 1s na ON to od razu komp wstaje bez przycisku Power.3. Wstaje z Power'a.To nadal zasilacz? Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zasilacz lub gniazdo przewodu zasilającego ma słaby styk, wstaje jak w zasilaczu nie wystąpi błąd( nie odpali się zabezpieczenie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2020 Pachnie mi tu BeQuiet'em. Po tych objawach obstawiam zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zasilacz lub gniazdo przewodu zasilającego ma słaby styk, wstaje jak w zasilaczu nie wystąpi błąd( nie odpali się zabezpieczenie).Ok, dzięki. W takim razie czeka mnie wydatek. Tylko jaki tu zasilacz kupić? HmmWysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2020 Pachnie mi tu BeQuiet'em. Po tych objawach obstawiam zasilacz.Ooo. A co nie tak z bequiet? Fakt, miałem jeden niedługo i padł, ale był chyba 80+ Bronze więc mu daruję.Aktualnie mam XFX Black Edition 650W i to na nim jest problem.Gniazdo faktycznie mogę mieć obluzowane bo miałem kabel, który strasznie ciężko było odłączyć.Teraz już mam inny kabel, łatwiej się wyciąga z zasilacza. Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 10 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2020 W dniu 8.01.2020 o 07:13, Setnik napisał: Zasilacz lub gniazdo przewodu zasilającego ma słaby styk, wstaje jak w zasilaczu nie wystąpi błąd( nie odpali się zabezpieczenie). Dzięki za pomoc kolego. Wymieniłem zasilacz i wygląda na to, że problem zniknął. Trochę szkoda bo stara zasiłka działała poprawnie z i7 6700K i 2070S. Może za małe dopuszczalne obciążenie 12v miała i stąd problem. Do zamknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2020 a jaki masz teraz zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 10 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2020 Godzinę temu, logimen napisał: Dzięki za pomoc kolego. Wymieniłem zasilacz i wygląda na to, że problem zniknął. Trochę szkoda bo stara zasiłka działała poprawnie z i7 6700K i 2070S. Może za małe dopuszczalne obciążenie 12v miała i stąd problem. Do zamknięcia. Raczej zmieniłeś przewody i te są za cienkie i nie podają wystarczającą ilość prądu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 11 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2020 13 godzin temu, tesel napisał: a jaki masz teraz zasilacz? Seasonic Focus GX-850W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2020 8 godzin temu, logimen napisał: Seasonic Focus GX-850W no ładne cacko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...