bhis Opublikowano 10 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2020 (edytowane) Cześć, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego ten dysk ma takie żałosne transfery podczas kopiowania małych plików pod Win 10 Pro? Kopiuję folder ~170MB w którym jest ~25k plików (rozpakowane archiwum Moodle 3.8), na tą samą partycję. Transfer czasem spada do 300 KB/s. Na purepc.pl dysk 970 Evo Plus kopiowanie 4 GB małych plików (12 folderów / 12000 plików) wykonuje w 18 sekund. W czym może tkwić problem? Dzięki za wszelkie sugestie! Edytowane 10 Stycznia 2020 przez bhis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2020 Jaki masz stopień zapełnienia? Kopiowanie leci w obr ębie Samsunga czy z innego ssd/hdd? Jaka platforma? Dysk systemowy czy dodatkowy? Co do osiągów z testu, z reguły testy są robione na pustym ssd, dodatkowo jest to drugi test a nie systwmowy/ jedyny. Możesz też zrobić test dysku w crystal disk Mark i pokazać na forum, mozecos jest nie tak z dyskiem lub ustawieniami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhis Opublikowano 11 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2020 Cześć, dzięki za odp! Jaki masz stopień zapełnienia? - aktualnie 90% ale sprawdzałem to też na mało zapełnionym dysku i jest to samo. Kopiowanie leci w obr ębie Samsunga czy z innego ssd/hdd? W obrębie tego samego dysku i tej samej partycji. Jaka platforma? Intel, wszystko jak w podpisie. Dysk systemowy czy dodatkowy? Systemowy. Komputer służy tylko do grania. Czysty Win10 pro + gry. Żadnych antywirusów itp. Co do osiągów z testu, z reguły testy są robione na pustym ssd, dodatkowo jest to drugi test a nie systwmowy/ jedyny. Może jako drugi dysk faktycznie zachowywałby się inaczej. Możesz też zrobić test dysku w crystal disk Mark i pokazać na forum, mozecos jest nie tak z dyskiem lub ustawieniami Aktualnie nie mam pod ręką wyników z Crystal ale były one ok, tzn. odpowiadały tym z testów z neta. Inna kwestia, że dla mnie bardziej istotne jest realne kopiowanie danych a nie syntetyczne. Wg mnie to "zasługa" Windowsa. Mam też drugi komputer z 950Pro (również jako systemowy) i tam sprawdzałem jak zachowuje się kopiowanie takiego folderu pod Windows'em i pod Linuxem. Przewaga linuxa jest miażdżąca, mniej więcej 15 sekund linux do 2 min Windows. Co zauważyłem, to wyłączenie Windows Defender real protection pomaga ale to i tak nie to samo co pod linuxem. Po prostu dziwi mnie to, że ogólnie mało postów jest na ten temat. W testach podają transfery w setkach MB/s a tu wyniki gorsze niż HDD. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zmień sterowniki do dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2020 ściągnij inspectre i wyłącz patche. wyłącz komputer i włącz (nie restart) zobacz czy jest różnica. sterowniki RST masz zainstalowane ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierotez Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2020 W dniu 12.01.2020 o 08:26, Novice napisał: ściągnij inspectre i wyłącz patche. wyłącz komputer i włącz (nie restart) zobacz czy jest różnica. sterowniki RST masz zainstalowane ? To się tyczy tylko omawianego ssdeka czy można zastosować na dowolnym, np mp510? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...