Skocz do zawartości
K ] T [ K

ECS K7s5a pro i problemy z HDD...

Rekomendowane odpowiedzi

Konfiguracje mojego sprzetu macie na dole teraz jednak przejde do konkretow

sparawa wyglada tak :

mianowicie jak laduje sie bios to niewykrywa HDD jako primary master a nawet gorzej ! wogule go niewykrywa wykrywa cd-romy i nic wiencej ...

no a teraz zeby bylo ciekawiej to po przestawieniu zworki HDD na cokolwiek innego ( tzw. na slave , primary slave , master, auto ) w biosie wykryw dysk normalnie jako primary master lub primary slave i system ( winda ) startuje ale ... po wylaczeniu zasilania problem powraca ( znowu w biosie niewykrywa HDD ) 8O

prubowalem juz :

-ustawiac recznie w biosie HDD na primary master ale ta piekna plyta ( a raczej bios )niewiedziec czemu uniemozliwia mi ustawienie liczby cylindrow i glowic czyli reczne ustawienie tego dopada a wgrywac bios nowy raczej mi niewypada gdyz cos mi sie wydaje ze ta plyta wruci do sklepu 8) )

-zmieniac zworki na cd-romach i kolejno je odlaczac w celu stwierdzenia czy ktorys niema konfliktu ( wiem glupota :oops: ale...) z HDD

-reset biosu i ladowanie default / Best performanc/optimal i bylo tak samo jak w przypadku zworki do HDD ! data biosu 01.21.2003 calkiem nowy

mozliwosci wyjscia :

-HDD nielubi plyty ( a ma za co 8) ) i na odwrot ( ata 66 obroty : unknown )

-Zle ustawiony bios ( co jest bardzo prawdopodobne ) :(

-i no wlasnie co ?

bylbym zapomnial 8) jak wciskam reset wszystko dziala tzw dysk dalej jest wykrywany ( w zalerznosci od ustawienia zworki rzecz jasna ) jako primary master albo primary slave

a bios poszukuje systemu w tej kolejnosci

1 ide-0 ( przestawialem na ide-1 ide-2 ide-3 i bylo to samo :( aha niema mozliwosci ustawienia HDD :roll: )

2 floppy

3 cd-rom-ek

dodam ze 6 dni temu pracowalem jeszcze na pentium III667@750 (5 x 150 )/Abit VH-6 384 SD Ram 133 i wszystko zasowalo 8)

Prosilbym o odpowiedz jak najbardziej konkretna/najszybsza gdyz gdy sie okaze ze to plyta to z pewnoscia postaram sie ( jezeli bedzie mozliwosc ) wymienic ja na cos innego ( mam ja dopiero 6 dni i juz jej nielubie 8O )

Tak podam jeszcze na wypadek dysk ma 3978 cylindrow 16 glowic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...