undertow21 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2020 (edytowane) Witam, planuję wkrótce zakup laptopa potrzebnego głównie do programowania i codziennego użytku. Gry mnie nie interesują, więc grafika nie ma większego znaczenia. Znalazłem na forum listę która ma pomóc w sprecyzowaniu czego potrzebuję, więc użyje jej żeby było łatwiejj(https://docs.google.com/docum[...]WdcBl3pOsm5lywMv1cucan4s/edit). 1.Laptop dla programisty(kupowany na firmę) 2. System bez znaczenia. Finalnie i tak pewnie będzie nieszczęsny Windows, chyba, że znajdę siłe na kolejną próbę z Linuksem. 3. Ekran 14”/15” 4. SSD 256GB wystarczy. Fajnie jakby był w miarę prosty dostęp do bebechów, bo będę potrzebował 32GB RAM i pewnie sam będę musiał je wrzucić. 5. Max 6k pln, aczkolwiek im mniej tym lepiej. Będzie to główny laptop używany codziennie w pracy i w domu, dlatego zależy mi na gwarancji NBD. 6. Ze względu na charakter w jakim jest mi potrzebny laptop, w grę wchodzą tylko serie biznesowe(ewentualnie gamingowe ale nie transformersy). Laptop będzie w 80% podłączony do prądu ale będę też podróżował więc dobrze jakby te 4-5h bateria na spokojnie trzymała. 7. Przez 80% czasu laptop będzie podpięty do zewnętrznych monitorów, ale i tak potrzebuję matowa matrycę IPS z FHD. 8. Użytkowany będzie mniejwięcej: 60% biuro, 30% dom, 10% podróż. 9. Na grach mi kompletnie nie zależy, wolę konsole ;) 10. Głównie WebStorm, Docker i przeglądarki. Dodatkowo mamy dość ciężki backend więc 32GB RAM będzie potrzeba na 'w razie wu'. 11. Matowa matryca to mus. Aluminiowa obudowa i podświetlana klawiatura to miły bonus ale przeżyję bez tego. 12. Nie interesuje mnie Apple. Poza tym bez większych sentymentów, chętnie wysłucham Waszych doświadczeń i co polecacie. Na koniec lista, którą obecnie rozważam, aczkolwiek wszystkie propozycje mile widziane :) Podaje w kolejności, która mnie najbardziej interesuje. 1. Dell Latiude 5401 (i5-9400H) 2. Lenovo T490/T490s (i7-8565U) 3. Lenovo T495 (Ryzen 7 PRO 3700U/Ryzen 5 PRO 2700U) Z góry dzięki za pomoc :) Edytowane 14 Stycznia 2020 przez undertow21 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 14 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2020 Z tych, które zaproponowałeś wybrałbym pierwszy model. Chyba że nie potrzebujesz aż tak wydajnego procesora. Patrząc cena wydajnośćLenovo Legion Y540-15 i7-9750H/32GB/480 GTX1650Acer Aspire 7 i7-9750H/32GB/512 Modele konsumenckie, lecz w miarę stonowanym designiem, dodatkowo sporo wydajniejszą konfiguracją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
undertow21 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2020 Przyglądam się temu Acerowi i wydaje się być całkiem spoko i do tego ok 1.5k w kieszeni zostanie. Gwarancja jedynie kiepska chyba, w porównaniu do NBD Della. I pewnie jakość też nie ta sama. Pytanie tylko czy jest sens dopłacać za to 1.5k? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2020 Acer posiada gwarancję na przyzwoitym poziomie, choć wiadomo, nie można tego porównać do NBD. Choć kiepską bym nie nazwał. Czy warto dopłacać to już musisz sam odpowiedzieć na to pytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...