minioneQ Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2020 (edytowane) Hej! Mój aktualny zestaw właśnie dobił 6 lat i chciałbym złożyć kolejny na podobny czas bez dokładania/zmieniania czegoś później. Chyba nie ma sensu z modernizacja tylko lepiej kupić cały od nowa. Dla ciekawych aktualny zestaw wygląda tak i może coś uda się sprzedać https://www.morele.net/inventory/info/9YtpS5/ Przeglądałem proponowane zestawy na stronie, natomiast nie jestem przekonany czy są dostosowane wystarczająco do moich potrzeb a jak zaczynam sam kombinować to nie wiem czy nie przedobrze. Stąd moja prośba o doradzenie, ponieważ nie wiem na czym bardziej się skupić, czy ważniejszy będzie GPU, CPU czy lepsza płyta głowa itd. Nie mam preferencji co do strony czy niebieska czy czerwona także otwartość na propozycje Zestaw tak jak wspomniałem w tytule do: Gier-aktualnie GTA V, LoL, Cs, Fifa lecz nie wykluczam żadnych na wyższym poziomie Filmy- zależy mi na bardzo dobrej jakości Muzyka- tak jak wyżej (nie wiem czy większego znaczenia nie maja same głośniki ale wspominam na wszelki wypadek) Internet/szybkość pracy - bardzo sporadyczne projekty graficzne, renderowanie Monitor który posiadam - LG 23MA53 (tutaj też nie wiem czy nie powinienem zmienić) Dysk ssd - 1TB nie mniej (aktualnie mam 1TB HDD zajęte 80%) Przykładowy zestaw który przekombinowałem i wyszedł niestety ponad 4000zł i nie wiem z czego zrezygnować, na rzecz czego https://www.morele.net/inventory/info/c5a0a98f/ Edytowane 15 Stycznia 2020 przez minioneQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2020 Co te pamięci takie drogie? W innych sklepach są o 200PLN tańsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2020 Cześć. Proponuję zacząć od wyboru monitora, bo się poplączemy:) Żeby nie było - możesz wybrać ten z obecnego zestawu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2020 Jak nie będzie żadnego OC, to płytę możesz tańszą wziąć np. AsRock B450M PRO4. Za to zasilacz brałbym trochę wydajniejszy np. Vero L2 Bronze 600W. Ewentualnie BOXowe chłodzenie na coś cichszego wymienić. Choćby Spartana 3 Pro za 80PLN lub Ferę 3 za jakieś 100PLN. Będzie ciszej i trochę chłodniej. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minioneQ Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2020 (edytowane) 2 godziny temu, suchyjastrzab napisał: Cześć. Proponuję zacząć od wyboru monitora, bo się poplączemy:) Żeby nie było - możesz wybrać ten z obecnego zestawu. akurat monitor w sumie nie jest jakimś problemem większym, ale jeżeli dobrze rozumiem to mogłbym zmienić go tylko na 144hz ewentualnie nie wliczając go wgle w budżet, jeżeli cokolwiek by to polepszyło 2 godziny temu, goral2099 napisał: Jak nie będzie żadnego OC, to płytę możesz tańszą wziąć np. AsRock B450M PRO4. Za to zasilacz brałbym trochę wydajniejszy np. Vero L2 Bronze 600W. Ewentualnie BOXowe chłodzenie na coś cichszego wymienić. Choćby Spartana 3 Pro za 80PLN lub Ferę 3 za jakieś 100PLN. Będzie ciszej i trochę chłodniej. tak OC raczej nie planuje, chyba jestem zbyt ostrożny i nie chce kombinować. Co do zasilacza to rozumiem, że nie masz żadnych zastrzeżeń do Silentium? Czyli ten zestaw poglądowy ogólnie spoko i po zamianie płyty i zasilacza gra i buczy? Edytowane 15 Stycznia 2020 przez minioneQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2020 Myślę, że jeżeli nie zależy Ci szczególnie na ciszy, to wszystko gra. Te komponenty o których wspomniałem, to tylko propozycje - można znaleźć sprzęty innych producentów w podobnych cenach i o podobnej funkcjonalności. Jeżeli nie masz żadnych szczególnych wymagań, to mogą być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2020 56 minut temu, minioneQ napisał: akurat monitor w sumie nie jest jakimś problemem większym, ale jeżeli dobrze rozumiem to mogłbym zmienić go tylko na 144hz ewentualnie nie wliczając go wgle w budżet, jeżeli cokolwiek by to polepszyło Powinieneś zmienić monitor kiedy zobaczysz taką potrzebę, przynajmniej moim zdaniem. Uważam, że to monitor determinuje resztę. Zmiana karty bez zmiany monitora będzie wyrzucaniem kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minioneQ Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2020 27 minut temu, suchyjastrzab napisał: Powinieneś zmienić monitor kiedy zobaczysz taką potrzebę, przynajmniej moim zdaniem. Uważam, że to monitor determinuje resztę. Zmiana karty bez zmiany monitora będzie wyrzucaniem kasy. z tym, że karta po prostu mi nie wyrabia w grach :D monitor daje rade Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2020 No więc kup monitor, potem dobierz resztę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2020 W zestawie którym zaproponowałeś, brakuje chłodzenia oraz obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2020 Chłodzenie jest. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minioneQ Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2020 2 godziny temu, Stever napisał: W zestawie którym zaproponowałeś, brakuje chłodzenia oraz obudowy. obudowy celowo nie dałem ale dziękuje za czujność :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 16 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2020 Przy tym procesorze jednak wskazane jest dedykowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...