Skocz do zawartości
skizzoo

Używany Dell U2410 kontra nowy 24" IPS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Rozmyślam nad nabyciem nowego, a raczej drugiego monitora, który będzie pełnił funkcję głównego. Oba monitory zamierzam zamontować na stojaku NF22, więc problemów z rozmiarem nóżki czy pivotem nie mam. Chodzi głównie o to, że nie jestem jakimś ultra gamerem, który łasi się na 144hz, a też PC nie wyciągnie tyle w grach innych niż CS GO, LOL czy Tibia (nie gram w żadną z nich). Zależy mi na jakości ekranu, nasyceniu barw i po prostu większej matrycy, czyli 24" zamiast obecnych 21,5". Nieznacznie więcej, ale więcej :) Używanego U2410 mogę dorwać za 400 zł bez problemu, a za podobną cenę lub delikatnie większą nowe monitory 24" IPS nie oferują tak wysokiej klasy kolorów i nasycenia ekranu, ale mają swoje plusy czyli często są o połowę lżejsze, pobierają mniej prądu i to 3-4 razy mniej, a nie raz mają też 75Hz zamiast 60, mało to daje, ale zawsze coś. Z alternatyw na które patrzyłem to jedynie w miarę 24G2U5 jest coś tam w stanie ugrać do ceny 600-700 zł, ale to też dalej 80% RGB, a nie 96% w Dellu. Tak, wiem, że porównanie trochę słabe, bo tamten Dell nowy kosztował około 1,6 tyś. Może będziecie w stanie coś podpowiedzieć? Jakoś pomóc, co bardziej się opłaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, skizzoo napisał:

Z alternatyw na które patrzyłem to jedynie w miarę 24G2U5 jest coś tam w stanie ugrać do ceny 600-700 zł, ale to też dalej 80% RGB, a nie 96% w Dellu.

Za 6xx zł kupiliśmy do firmy Philips 245E1S/0 (2560x1440, IPS, 23,8"). Piszę o nim, bo zmierzyłem na nim wielkość gamutu względem sRGB niemal 120%, a to po kalibracji do 6500K.

ps. no chyba, że miałeś na myśli wielkość gamutu wzgl. AdobeRGB - tutaj jest 82%

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi