Skocz do zawartości
Cooler757

Modernizacja - co wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

mam szybkie pytanie. Mam odłożone 1000 zł (plus kwota jaką bym mógł uzyskać za sprzedaż wymienianej części) i chciałbym je spożytkować na modernizację swojego komputera ( złożony w 2017). Komputer służy głównie do gier i pracy biurowej. Proszę o radę co wymienić.

Specyfikacja.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Uncle_Adam napisał:

Aktualnie masz jakieś 2400MHz CL16, więc jakikolwiek używany zestaw 2*4GB 2400 będzie odpowiedni, 

Chociaż z drugiej strony fajnie byłoby zobaczyć zakładkę SPD z CPU-Z, może masz profil XMP ustawiający 2666/2800/2933, podaj proszę screena.

ram kup o parametrach takich jak masz najlepiej takie same jak masz [gorszych nie kupuj bo twoje zwolnią]

ale po co obrazek skoro ani płyta ani proc nie pozwoli na więcej

modernizacja: zakup kartę 1660Super lub 1660Ti i ram

bo na więcej kasy brak [tzn procek i7 7700]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, topdog napisał:

Za 1000zł to jest 9400f + nowa płyta, Ryzen 5 3600 + nowa płyta za dopłatą 150zł.

a co z systemem? [9400F nie jest jakimś tam demonem prędkości]

2 godziny temu, topdog napisał:

Niech autor dozbiera jeszcze trochę i wróci za pół roku żeby wymienić całą platformę.

czekać tam można do końca świata i jeden dzień dłużej jak wyżej padło

całości to jednak nie jest dozbieranie "trochę' sam części: nowa generacja kart grafiki 1500zł, procek jak nic 1000zł, płyta 500zł, ram 400zł no i przydałby się pewnie jakiś sensowny ssdek 400zł, oraz zasilacz 350zł. 

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drodzy Panowie,

wracam po paru dniach niestety z kolejnymi problemami. Zgodnie z Waszymi zaleceniami, zakupiłem ram na olx, polecany zestaw 2x4gb

dokładnie ten

https://www.olx.pl/oferta/goodram-2x4gb-2400mhz-cl15-CID99-IDCIor8.html#e1ab6ad21a

Niestety, podłączenie 4 kostek totalnie mnie przerasta. Przy podłączonych 4, komputer nie chce sie uruchomić, wywala do biosu, różne blue screeny z różnymi komentarzami o błędach. Natomiast gdy zostawiłem podłączone same nowe kostki w takiej pozycjach jak były stare (1/pusty/2/pusty), normalnie wszystko odpaliło i pokazało 8 gb ram, więc zakładam że to nie wina nowych części. Próbowałem różnych konfiguracji - nowa/stara/nowa/stara i nowa/nowa/stara/stara ale niestety nic nie rusza. 

Proszę o radę jak to naprawić, pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 23.01.2020 o 14:41, Uncle_Adam napisał:

185zł za 2 kostki ram 2400MHz to nie jest jakiś super opłacalny biznes, ale jeżeli zależy ci na kupnie nowych i na dodatek tej samej firmy (Goodram) to można brać, chociaż wpisując na olx 2400 cl15 widać zestawy od 90 do 130zł.

To właśnie ten za 90 zł z OLX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe pamięci pracują z profilem XMP czyli w tabelce XMP-2400, stare z profilem JEDEC #8. Musisz w biosie swojej płyty głównej ustawić ram zgodnie z tym co masz w tabelce starych pamięci w kolumnie JEDEC #7 czyli 15-15-42-57. Nowe mają 15-15-39-54 więc na tych luźnieszych powinny działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi