toolpusher Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 (edytowane) Posiadam takie pamiątki:Gskill Trident Z F4-3200C14D-16GTZ Reszta systemu to: Win 10, Ryzen 3600X, MB MSI X470 Gaming Pro Carbon, GTX 1660 Super. Bios najnowszy. Mogę sobie ustawić zegar na XMP i wyżej nawet do 3600MHz (więcej nie próbowałem) i komputer wstaje przechodzi testy nic się nie dzieje. Aż do następnego uruchomienia. Gdzie niestety już nie wstaje i zrzuca taktowanie na deafault czyli 2133MHz. Mam zapisane ustawienia w pliku i jak załaduje w Biosie to nie ma problemu dopóki komputera nie wyłącze. Gram w RDR2 testuje różnymi programami - pamięci skała. Próbowałem poprzez profil XMP to samo, ręcznie parametry zgodne z XMP - to samo. Trochę to wkurzające za każdym razem czekać aż się Bios załaduje (retry count mam ustawione na 3) i potem ładować ustawienia z pliku. Napięcie ustawiam na 1,36V. Edit: Już się dowiedziałem. Cold starty to w moim przypadku wina Płyty/BIOS'u. Trzeba czekać na nowy BIOS. Edytowane 6 Lutego 2020 przez toolpusher Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...