Jump to content
Sign in to follow this  
toolpusher

BIOS restartuje się na profilu XMP przy 2 uruchomieniu.

Recommended Posts

Posiadam takie pamiątki:
Gskill Trident Z F4-3200C14D-16GTZ

Reszta systemu to: Win 10, Ryzen 3600X, MB MSI X470 Gaming Pro Carbon, GTX 1660 Super.  Bios najnowszy. 

Mogę sobie ustawić zegar na XMP i wyżej nawet do 3600MHz (więcej nie próbowałem) i komputer wstaje przechodzi testy nic się nie dzieje. Aż do następnego uruchomienia. Gdzie niestety już nie wstaje i zrzuca taktowanie na deafault czyli 2133MHz. Mam zapisane ustawienia w pliku i jak załaduje w Biosie to nie ma problemu dopóki komputera nie wyłącze. Gram w RDR2 testuje różnymi programami - pamięci skała.
Próbowałem poprzez profil XMP to samo, ręcznie parametry zgodne z XMP - to samo. Trochę to wkurzające za każdym razem czekać aż się Bios załaduje (retry count mam ustawione na 3) i potem ładować ustawienia z pliku. Napięcie ustawiam na 1,36V.

Edit: Już się dowiedziałem. Cold starty to w moim przypadku wina Płyty/BIOS'u. Trzeba czekać na nowy BIOS. 

Edited by toolpusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.