FuckCaptcha Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2020 Na obrazku: screenshot z instrukcji Phanteksa oraz mój własny schemat. Czy ten schemat jest poprawny? Chłodzenie CPU to Gelid Phantom Black. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dave202 Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 Jest dobrze, możesz zakładać XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 Gdzie kontrola tych wentylatorów? Caly czas pełen gaz? Ja podziękuję, chyba że masz jakiś przełącznik? Nawet jeśli tak ma być, to CPU fan dobrze jest podpiąć w jego prawidłowe miejsce na MB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dave202 Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 (edytowane) 3 godziny temu, axsin302 napisał(a): Gdzie kontrola tych wentylatorów? Caly czas pełen gaz? Ja podziękuję, chyba że masz jakiś przełącznik? Nawet jeśli tak ma być, to CPU fan dobrze jest podpiąć w jego prawidłowe miejsce na MB Obroty dla wszystkich wentylatorów ustala chłodzenie procesora, im on się szybciej kręci, tym szybciej kręcą się te podpięte pod sterownik pozostałe, więc cały czas nie chodzą na pełnych obrotach. Edytowane 3 Grudnia 2024 przez dave202 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 (edytowane) Poza tym, że sobie srebrną łopatę powinienem przyznać 😛 Jakkolwiek, może się komuś przyda: W domyśle ten hub jest do obsługi wentylatorów które same w sobie nie wspierają PWM. Imho to podłączenie przez Y-Splitter jest błędne. Patrzę sobie ne to chłodzenie Gelida i tam splitter jest 4 PIN in -> 2x4 PIN out, bo obydwa wentylatory wspierają PWM i są wysterowywane jednym sygnałem z płyty. (https://gelidsolutions.com/product/phantom/) Hub będzie regulował obroty napięciem, nie modulacją. Przy tym układzie podłączyłbym bezpośrednio Gelida do Mobo, a hub do drugiego gniazda FAN 4 PIN, jeśli mobo ma takowe z obsługą PWM. Jak nie ma, to nie podłączasz osobnego zasilania złączem SATA. Wtedy regulacja będzie napięciowa. Odczyt obrotów będzie z gniazda FAN1 w hubie. Ile tych wentylatorów obudowy masz do podłączenia? Jak dwa lub więcej, to bym hub podłączył. Jak masz tylko jeden wentylator, to bym podpiął bezpośrednio do mobo. pzdr Edytowane 3 Grudnia 2024 przez czapla_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...