szuwar1 Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2020 (edytowane) Witam. Nie dawno poskładałem komputer odpaliłem sobie cpu-z i zauważyłem że cały czas skacze napięcie na procesorze od 0.3v - do 1.2v czy to normalne?. W biosie przestawiony tylko profil xmp dla ramu. Taktowanie też skacze 3.1 - 3,4ghz ale to już normalne (chyba) bo ma turbo coś tam ten proc, tylko czy nie powinno się turbo załączać tylko pod obciążeniem? dodam że u mnie nawet jak nic nie robię to wskakuje na 3.4ghz Płyta - asrock ab350 pro4 Zasilacz - corsair 550w Proc - ryzen 3 1200 Pozdrawiam. Edytowane 16 Lutego 2020 przez szuwar1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuwar1 Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2020 Ustawiłem zegar na sztywno 3.4ghz , napięcie też na sztywno 1,3v i zegar teraz w cpu-z stoi w miejscu a napięcie nadal lata 0,6-1.3v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theultipl Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2020 W ustawieniach zasilania masz włączoną wysoką wydajność? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuwar1 Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2020 Tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuwar1 Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2020 ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2020 (edytowane) Czemu Ci to przeszkadza? Komputer pracuje niestabilnie? Wszystkie "oszczędzacze energii" masz powyłączane? Jaka wersja BIOS? A tak właściwie to czemu takie wysokie to napięcie ustawiłeś? Edytowane 22 Lutego 2020 przez goral2099 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuwar1 Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2020 Nie napisałem że mi to przeszkadza, tylko pytałem czy to normalne że tak się dzieje. Tak wszystkie "oszczędzacze energii" mam powyłączane, bios 5.80. Napięcie dałem wysokie tylko na czas próby, nie mam potrzeby podkręcać obecnie w biosie przestawiony tylko profil xmp dla ramu, reszta domyślna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...