Medhiss Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2020 Witam, zakupiłem parę dni temu Asrock B450 Gaming K4. Płyta nowa z X-Kom. Wszystko jest ok poza wydajnością USB 3.0. Na wszystkich gniazdach gen1 mam słabszą wydajność niż było to na Z97. Mój WD Elements 1,5 TB wyciąga tu max 60 mb/s(czasem) ale często są to okolice 30 mb/s, na Intelu miałem w miarę stabilne 60 mb/s w porywach do 80 mb/s. Co gorsza jest poważny problem z frontowym USB 3.0 - jedno gniazdo co chwile rozłącza urządzenia, a przy kopiowaniu transfer jest bardzo niestabilny i oscyluje od kilku kb/s do 20 mb/s max. Na drugim gnieździe działa "normalnie". Dodam, że na tym walniętym gnieździe np.adapter do pada od xboxa działa normalnie i jak na razie się nie rozłączył. Frontowy panel jest na pewno sprawny bo na intelu działał poprawnie. Obudowa to BitFenix Ghost. Pytanie - czy niższe transfery na sprawnych gniazdach to jakaś wada czy raczej cecha chipsetu? Czy dziwne zachowanie jednego z gniazd USB 3.0 to kwestia sterownika/biosu czy po prostu usterki na płycie i powinienem to oddać lub reklamować? Jest postawiony świeży Windows 10, aktualne sterowniki i bios. Instalowałem za równo paczkę AMD all in 1 od Asrocka jak i sterowniki ze strony AMD. Robiłem także profilaktycznie clear cmos. Mógłbym oddać płytę do sklepu i kupić inną ale nie mam za bardzo alternatywy z racji, że mam dysk m.2 + 2x ssd + 2x hdd + dvd więc potrzebuje 5 sprawnych portów sata a raczej żadna inna płyta na B450 mi tego nie zaoferuje (Asrock ma dodatkowy kontroler SATA i po obsadzeniu m.2 32gb/s wyłącza drugie złącze PCIe 16 x4 które nie jest mi potrzebne) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2020 https://www.asrock.com/MB/AMD/Fatal1ty B450 Gaming K4/index.pl.asp#Specification zjedź niżej do pozycji magazynowanie, zakładam że masz podlączony dysk m2 w port m2_2 plus dwa ssd i dwa hdd w porty od sata3_1 do sata3_4. Teoretycznie informują, że porty będą rozłączone, ale... Spróbuj odłaczyć dyski wpiete w sata3_3 i sata3_4 (mniemam, że swojego wd masz podlączonego w 3 lub 4), sprawdź ich transfer w sata3_1 lub sata3_2. Przy okazji w tej samej konfiguracji sprawdź pierwszy frontowy usb3.0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2020 A obudowę masz jaką ? niektóre mają tylko USB2.0 na froncie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...