Skocz do zawartości
KamyK4322

Modernizacja starszego Pc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym trochę zmodernizować mój komputer. Podzespoły jakie się w nim znajdują to:

Płyta główna MSI B85M-G43

Procesor Intel Core i5 4460

Karta graficzna Palit GeForce GTX 770 JetStream 2GB GDDR5

Pamięć ram Crucial Ballistix Sport, DDR3, 8 GB,1600MHz, CL9

Zasilacz SilentiumPC Vero L1 500W

Dysk SSD Crucial BX100 250GB SATA3

Cena jaką dysponuję na modernizację to około 1000 zł (nie chce kłaść więcej bo to chyba będzie mijało się z celem). Powiedzcie mi co najlepiej kupić z takim budżetem i czy ewentualnie warto iść w używki. Plus w tej cenie chciałbym wymienić boxowe chłodzenie w procesorze. Wiem że nie jest to konfiguracja najwyższych lotów, ale myślę że wymiana karty graficznej i ewentualne dodanie pamięci ram (jeśli je znajdę) pozwoli dać mu jeszcze trochę kopa. Z góry dziękuje za pomoc.

Edytowane przez KamyK4322

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kopa głównie dasz kartą graficzną - z używanych RX580 8GB (~500PLN) będzie ~40% lepszy niż Twój 770. Z nowych rzeczy karty jeszcze ~10% lepsze niż ten RX580 typu GTX1660/Ti pochłoną cały budżet, bo kosztują około tysiąca właśnie.

Drugie 8GB RAM i masz objętość jak w każdej współczesnej maszynie, to zawsze dobry pomysł.

CPU masz bez możliwości kręcenia, więc lepsze chłodzenie mija się z celem trochę, no chyba że temperatury Cię niepokoją. Wiele złego powiedziano o boxowych coolerach intela, ale bez kręcenia ostatecznie sobie radzą.

Nawet jeśli zrobisz upgrade GPU, CPU 4/4 będzie powodował w nowszych dużych grach przycinki, brak wielowątkowości zaczyna dziś dawać się we znaki przy czterech rdzeniach.

Możesz też spróbować sprzedać co masz (poza zasilaczem i SSD, te się sprawdzą) i przeskoczyć na nową platformę.

Ryzen 1600AF ~400PLN (sprawdzaj promocje na pepper.pl), to procesor 6-rdzeniowy z wielowątkowością. Ewentualnie zwykły 1600, 1600AF to nowsza, mocniejsza rewizja, ale na tyle popularna, że pewnie podnoszą już ceny.

ASRock B450M Pro4 (~300PLN) - dobra budżetowa płyta na AM4, daje szansę przesiadki kiedyś na Ryzeny 3XXX, prawdopodobnie i 4XXX.
https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-b450m-pro4-f-6047641/

RAM niestety ostatnio podrożał nieco
2x 8GB DDR4 Ballistix Sport 3000MHz CL15 to ~350PLN

Co daje w sumie około tysiąca. A GPU kupujesz wtedy z drugiej ręki za to, co dostaniesz za stary sprzęt. Ewentualnie zostawiasz na razie 770 i czekasz na lepsze czasy, choć jak się poszczęści, to może wyciągniesz kilka stówek za obecną platformę. Ale to wymaga cierpliwości :)

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, torrentius napisał:

CPU masz bez możliwości kręcenia, więc lepsze chłodzenie mija się z celem trochę, no chyba że temperatury Cię niepokoją. Wiele złego powiedziano o boxowych coolerach intela, ale bez kręcenia ostatecznie sobie radzą.

Nawet jeśli zrobisz upgrade GPU, CPU 4/4 będzie powodował w nowszych dużych grach przycinki, brak wielowątkowości zaczyna dziś dawać się we znaki przy czterech rdzeniach.

Dzięki za odpowiedź. Prawdę mówiąc to obecnie nie gram w najnowsze gry może w Cyberpunka zagram jak wyjdzie. Także procesor myślę że jeszcze z dwa lata da radę a potem zmienię platformę. Jeśli chodzi o jego chłodzenie wiem że powinno dawać sobie spokojnie radę. Ale ostatnio strasznie wyje, czyszczenie i wymiana pasty nie pomogła, także jego wymiana to taki mus. 

Nie chce też się bawić w sprzedawanie poszczególnych podzespołów.

11 godzin temu, torrentius napisał:

Kopa głównie dasz kartą graficzną - z używanych RX580 8GB (~500PLN) będzie ~40% lepszy niż Twój 770. Z nowych rzeczy karty jeszcze ~10% lepsze niż ten RX580 typu GTX1660/Ti pochłoną cały budżet, bo kosztują około tysiąca właśnie.

Ok czyli albo brać używkę RX580 albo polować na Gtx1660. Prawdę mówiąc mam pewne obawy jeśli chodzi o zakup używki, ale cóż muszę się z tym przełamać.

A jeśli chciałbym dodać pamięć, to najlepiej znaleźć i dokupić to samo co mam? I czy nie będzie żadnych problemów z płytą czy coś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopóki nie grasz w najnowsze gry, procesor będzie sobie jako tako radził. Natomiast w CP2099 na 99% zobaczysz dużo stutterów, bo taki to typ gry - masa obiektów, NPC na ekranie, gra będzie wymagająca tak jeśli chodzi o CPU, jak i GPU.

GTX1660 to dobra karta na teraz do 1080p60fps - większość nawet najnowszych gier odpalisz na niej na high. RX580 używki mają doskonały stosunek ceny do wydajności, bo za około połowę kasy którą kosztuje 1660 oferują niewiele mniej - oczywiście nie musisz brać używki, cena nowej będzie pewnie się plasowała gdzieś w połowie między tym 500 a 900.

Jeśli znajdziesz drugą identyczną kość będzie najlepiej, ale inne modele DDR3 też powinny działać. Szukaj takiej o podobnych parametrach.

Przemyśl jeszcze tę wymianę platformy - ludzie często kupują całe zestawy tego typu, sam w zeszłym roku sprzedałem komplet pod Intela tej samej generacji CPU+mobo+RAM (tylko akurat 4670K, więc nieco mocniejszy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi