Qbalos094 Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2020 (edytowane) Witam. Nadszedł moment wymiany pewnych podzespołów w komputerze, dlatego też chcę zasięgnąć opinii kogoś kto się zna. Nie jestem jakieś komputerowym "geekiem", coś tam wiem, ale wolę dopytać :) Komputer raczej budżetowy, głównie do filmów, muzyki i pogrania w głównej mierze w ETS2, czasem coś innego lecz najwięcej w ETS. Do tej pory "jadę" na takim zestawie: Intel Pentium G3220 Asus H81M-K Ram 8GB DDR3 (nie pamiętam firmy) chyba ballistix Karta graficzna, Ona jest ostatnim zakupem z przed 2 lat Msi Geforce GTX 1050 TwinFrozr Zasilacz Thermaltake 530 W Zależy na zmianie procka, płyty oraz ramu. Karta zostaje. Robiłem jakieś wstępne konfiguracje, której podam poniżej. Prosiłbym o ich ocenę, ewentualnie zaproponowanie czegoś innego, lepszego w podobnych pieniądzach, generalnie chciałbym się zmieścić w 1000 zł. Tak wyglądają Moje wstępne konfiguracje: Intel Core i3 9100 F MSI H310M PRO-M2 PLUS HyperX 16GB (2x8GB) 2666MHz CL16 Fury 2 zestaw oparty na procesorze AMD AMD Ryzen 3 1200 MSI B450M-A PRO MAX HyperX 16GB (2x8GB) 2666MHz CL16 Fury Jak widać, zestawy najbardziej różnią się procesorami i płytą, pamięć ta sama. Pytanie jest takie, który w konfig w połączeniu z Moją kartą będzie bardziej wydajny i efektywniejszy. Zauważyłem że procesor Intela obsługuje pamięci tylko do 2400 MHz Czekam na Wasze odpowiedzi i podpowiedzi. Z góry serdeczne dzięki. Pozdrawiam Edytowane 23 Lutego 2020 przez Qbalos094 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torrentius Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2020 (edytowane) W grach z zaproponowanych rzeczy na pewno lepiej sprawdzi się 9100F. Natomiast zestaw na AMD jest o tyle przyszłościowy, że w tę płytę główną włożysz sobie kiedyś o wiele mocniejszy procesor nowszej generacji, na pewno 3XXX, być może i 4XXX - u Intela mobo to ślepa uliczka, aczkolwiek moc najlepszych aktualnie dostępnych CPU Intela i AMD jest zbliżona, przynajmniej do gier, bo AMD oferuje i procesory 16-rdzeniowe (których jednak raczej z tanią płytą byś nie parował ;)). Oba procesory to konstrukcje 4/4, czyli coś, co powoli odchodzi do lamusa... różnica będzie, bo zmieniasz z 2/2, ale zdecydowanie warto dziś szukać procesorów 6/12. A takie chwilowo ma jedynie AMD w tej cenie. Ja bym tak kombinował: Procesor - Ryzen 1600AF był niedawno często dostępny za 400PLN. Podrożały szybko, niestety, kiedy się okazało, jak są dobre, teraz pewnie są po 450-500. Do procesorów AMD lepiej też brać szybszy RAM: Ballistix Sport 3000MHz CL15 to fajne kości, bo ładnie się ewentualnie ludziom kręcą. Płyty pod AMD w tej cenie szukałbym ASRocka B450M Pro4 - ma dwa sloty M.2 na dyski, ma USB-C, a kiedyś poradzi sobie z wiele mocniejszym procesorem. Ale wybrana przez Ciebie też się sprawdzi, jeśli sloty i złącza nie są priorytetem, pewnie będzie tańsza. W okolicy tego tysiąca złotych żal dziś IMO brać procesor 4/4. To może ze sklepu weź mobo i RAM (od biedy nawet 2666, jeśli będzie taniej), a procesora poszukaj używanego - Ryzen 1600AF (mała szansa, że już ktoś sprzedaje) to to samo co Ryzen 2600 (te powinny na aukcjach być). Jeśli nie ma pośpiechu - cierpliwie czyhaj na okazje:https://www.pepper.pl/grupa/podzespoly-komputerowe Edytowane 23 Lutego 2020 przez torrentius 1 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbalos094 Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2020 Dzięki za odpowiedź. Po Twoim wpisie skleiłem coś takiego: Crucial 8GB 3000MHz CL15 Ballistix Sport LT Gray (dwie kości) MSI B450M-A PRO MAX AMD Ryzen 5 1600 AF Wszystko z x-kom łącznie za 1 156 zł Choć nadal rozważam Intela 9100 F, ale przy AMD przekonuje mnie 6 rdzeni, oraz większa "przyszłość" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torrentius Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2020 Jest na forum temat z rabatami w x-kom, zapytaj, może się załapiesz :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2020 1 godzinę temu, Qbalos094 napisał: MSI B450M-A PRO MAX biedna ta płyta z takim ryzenkiem wystarczy ale jakby tam co mocniejszego wsadzić to juz lipa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbalos094 Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2020 (edytowane) Ostatecznie idzie ta płyta https://www.x-kom.pl/p/441223-plyta-glowna-socket-am4-asrock-b450m-pro4.html Tylko mam jeszcze pytanie techniczne, czy powyższa płyta obsłuży RAM Crucial 8GB 3000MHz CL15 Ballistix Sport LT Gray? Edytowane 23 Lutego 2020 przez Qbalos094 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torrentius Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2020 15 minut temu, Qbalos094 napisał: Ostatecznie idzie ta płyta https://www.x-kom.pl/p/441223-plyta-glowna-socket-am4-asrock-b450m-pro4.html Tylko mam jeszcze pytanie techniczne, czy powyższa płyta obsłuży RAM Crucial 8GB 3000MHz CL15 Ballistix Sport LT Gray? Obsłuży, u mnie działa bez problemu (profil XMP na 3000MHz ustawiasz w BIOSIe), mam ten sam zestaw, tylko CPU inne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2020 (edytowane) U mnie na tej płycie AF i ram taki kręcony na 3600MHz cl14 Edytowane 23 Lutego 2020 przez Setnik 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...