blood_brother Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2020 Dzień dobry, Obecnie posiadam: CPU: 3770K Chłodzenie: Chyba stary Mugen, ale głowy nie dam. Jakiś tower w każdym razie. MOBO: AsRock Fatal1ty Z77 Performance GPU: MSI 970 Gaming 4g MEM: 16GB 1600MHz PSU: Fortron AURUM S 700 GOLD SSD: Samsung 830 120GB HDD: Jakieś 320GB + 1,5TB 5400RPM Obudowa: Coolermaster Centurion 534 Zestaw ten już trochę trąci myszką, ale jeszcze da się na nim coś podziałać (gry + 3d + photoshop). Jednak pora chyba na zmiany. Niestety nie stać mnie w tej chwili na zmianę całości, a sprzedaż obecnego komputera w całości nie wchodzi w grę, bo jestem zbyt leniwy na sprzedaż, wysyłkę i ogólne zamieszanie z tym związane :) Wykoncypowałem sobie, żeby na razie zmienić albo platformę, albo samo GPU i z wymianą drugiego poczekać na premierę nowych generacji. Nie potrafię jednak ustalić co ma większy sens w tej chwili. Jeśli chodzi o GPU to w tej chwili brałbym 2070S. Najprawdopodobniej od Gigabyte'a ze względu na ograniczone miejsce w obudowie. Podpięte w tej chwili mam do GPU 2x 1920x1200 i 1x 1920x1080. Jeśli natomiast chodzi o platformę, to chciałbym, żeby PSU, buda i GPU zostały, a reszta przedstawia się następująco (z zaznaczeniem, że znowu chciałbym złożyć bazę na dobrych kilka lat): CPU: 3700X Chłodzenie: SilentiumPC Grandis 2 MOBO: MSI X570 Gaming Plus MEM: 2x Patriot Viper 4 16GB (2x8) 3400MHz SSD: Adata SX8200 512GB NVMe HDD: Toshiba X300 4TB Za platformę wychodzi 4000zł z lekkim plusem i nie chciałbym już przekroczyć tej kwoty. Z góry dzięki za wszelkie rady :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torrentius Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2020 IMO to lepszy moment na zmianę platformy niż GPU: - Za kilka miesięcy premierę mają mieć nowe GPU Nvidii/AMD - z lepszą/wprowadzoną u AMD obsługą raytracingu, no i w ogóle plotki mówią, że mają być mocne. A jeśli będą tak dobre, to może wstrząsną nieco skostniałymi cenami. A ceny GPU są dziś kiepskie w opór. Jeśli chcesz kupić GPU na lata, to nie jest dobry moment, bo AMD jeszcze nie ma RT a Nvidia ma pierwszą, mocno rzutującą na fps iterację. A nowe konsole mają mieć RT, więc zapewne będzie to stopniowo przyjmujący się w grach standard. - Wedle plotek nowa generacja konsol ma mieć niskonapięciowe Zen 2 8/16, więc taki 3700X ma szanse być zakupem na lata - są też duże szanse, że płyta główna obsłuży jeszcze serię 4XXX. W najbliższym czasie (~miesiąc?) w sklepach powinny pojawić się też nowe procesory Intela, tu być może też warto poczekać, jak wpłynie na kształtowanie się cen konkurencji. Nawet jeśli nie okażą się mega-opłacalne (Intel od lat odświeża ten sam proces technologiczny, więc nawet jeśli w grach wyciągną te 5-10% więcej, spodziewamy się, że będą drogie i ciężkie do schłodzenia), mogą jeszcze zbić koszt platformy pod AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2020 obecnie lepiej wymienić platformę ale mam kilka uwag pomyśl o tym ssd https://www.x-kom.pl/p/499481-dysk-ssd-gigabyte-512gb-pcie-nvme-aic-aorus-rgb.html skoro kupujesz mobo która obsługuje jego pełne możliwości... a limity tbw znacznie wyższe mało ramu weź 2x16gb i masz spokój do upowszechnienia ddr5 pomyśl nad podmianą hdd na model n300 ma 3 lata gwary a cena podobna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2020 Ja bym się zastanowił czy nie lepiej poczekać aż będziesz miał kasę na wymianę wszystkiego, bo co Ci teraz da zmiana tylko platformy? Bez nowego gpu klatek nie przybędzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torrentius Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2020 Niby racja, że w grach klatek nie przybędzie - ale autor pisał też o pracy w 3D i obróbce grafiki. Jeśli sprzęt jest też do pracy, to może i warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blood_brother Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2020 (edytowane) @borsuczy_król Nie samym graniem człowiek żyje :) Niestety w aplikacjach 3d już widać, że 3770K ma parę lat na karku, a w przypadku renderingu sama wymiana GPU niewiele zmieni (nie renderuje w realtime'ie). Poza tym prościej finansowo jest mi wydać 2x3-4k, niż na raz 7k. @robertsup Dysk wybrany przeze mnie i zaproponowany przez Ciebie korzysta z tego samego interfejsu (PCIe 3.0). Różni się tylko sposób montażu (M.2 vs PCIe). Ta ADATA nawet na papierze ma wyższe transfery, a różnica w cenie to ponad 250zł na korzyść M.2 :) W kwestii RAMu, to zakładam 4 kości po 8GB, może mało wyraźnie to zaznaczyłem. Taka konfiguracja wyszła mi najtaniej chcąc mieć 32GB. A ten N300 faktycznie wart rozważenia :) @torrentius Jeśli chodzi o GPU to jestem trochę "skazany" na zielonych, ze względu na CUDA, bo to daje znaczącą przewagę w aplikacjach 3d. Natomiast jeśli mam poczekać pół roku na coś co mi wystarczy na kilka lat, jak obecny 970, to mogę poczekać :) Z dalszych przemyśleń, to im więcej czytam tym jestem głupszy, jeśli chodzi o wybór płyty i częstotliwości RAMu. Głównie zdania są mocno podzielone w kwestii wystarczającej mocy sekcji zasilania w płytach X570 za ok. 800-1000zł. Nie planuję OC, ale niektórzy uważają, że może być za mało wydajnie nawet na stockowe Ryzeny 4xxx. A w kwestii ramu to już nie wiem, czy lepiej więcej wolniejszego, czy mniej szybszego. W każdym razie chciałbym się zmieścić z 32GB. Jeśli chodzi o 3d i Photoshopa, to na razie hobbistycznie, ale docelowo zawodowo. Edytowane 24 Lutego 2020 przez blood_brother Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torrentius Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2020 (edytowane) Godzinę temu, blood_brother napisał: Z dalszych przemyśleń, to im więcej czytam tym jestem głupszy, jeśli chodzi o wybór płyty i częstotliwości RAMu. Głównie zdania są mocno podzielone w kwestii wystarczającej mocy sekcji zasilania w płytach X570 za ok. 800-1000zł. Nie planuję OC, ale niektórzy uważają, że może być za mało wydajnie nawet na stockowe Ryzeny 4xxx. A w kwestii ramu to już nie wiem, czy lepiej więcej wolniejszego, czy mniej szybszego. W każdym razie chciałbym się zmieścić z 32GB. Tabela z info o VRM płyt na AM4:https://docs.google.com/spreadsheets/d/1d9_E3h8bLp-TXr-0zTJFqqVxdCR9daIVNyMatydkpFA/edit#gid=611478281 Nic nie wiemy na razie o Ryzenach 4XXX - wiemy za to, że AMD nieźle dba o wydajność energetyczną swoich CPU. 3700X ma 65W TDP - tak samo jak miał Ryzen 1700, za to wydajności jest teraz ze 30+% więcej. A na taniej płycie pod AM4 można posadzić i Ryzena 3900X, co udowodnił TechSpot - stabilność siadała dopiero po OC podczas stress testu w Blenderze, apka wychodziła do pulpitu:https://www.techspot.com/review/1872-ryzen-9-on-older-motherboards/ A że OC w Ryzenach 3XXX ma ograniczony sens, bo bardzo mocno rośnie pobór i temperatury, to gra jest warta świeczki głównie dla entuzjastów. RAM lepiej bierz 2x16GB - im mniej kości, tym łatwiej o dobry profil XMP/OC (ofc minimum to dwie kości dla dual channel). Znajomy ostatnio dołożył kolejne 8GB do swojego 2x8GB z Ryzenem 3600 i przy trzeciej kości musiał zejść o profil XMP niżej. Edytowane 24 Lutego 2020 przez torrentius 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2020 (edytowane) W takim razie @torrentius dobrze radzi. A z GPU będzie ciekawie za jakieś pół roku bo będą karty w nowych architekturach, do końca roku powinny wyjść ampere i rdna2, wtedy będzie dobry moment na kupno nowej karty. Z Ryzenami 4xxx zapewne będzie to samo co poprzednio - nowa litografia w ultrafiolecie zmniejszy trochę pobór mocy więc podbiją trochę zegary i będą takie same TDP. Nie ma się co spodziewać żadnych drastycznych zmian, nie wiem kto niby tak straszy wysokim poborem mocy w Zen 3 ale bajki opowiada. Wziąłbym jakiś B450 z solidną sekcją zasilania, płyty X570 są za drogie a nie oferują nic specjalnego, PCIE 4 jest na wyrost dla normalnego użytkownika. Kupowanie pamięci o wysokim taktowaniu się nie kalkuluje, są drogie a niewiele dodają. Więcej jak 800zł za 32GB bym nie dał, 3600 CL16 jest git, ale może też być 3000/3200. Ballistix sport lt są często polecane bo niedrogie i nie robią problemów z Ryzenami. Edytowane 24 Lutego 2020 przez borsuczy_król 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blood_brother Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2020 W kwestii mobo to już całkiem zgłupiałem. MSI wstępnie wybrane przeze mnie jest mocno krytykowane ze względu na grzejącą się mocno sekcje zasilania/chipset (Hardware Unboxed bardzo odradza jej zakup). Dużo ludzi też przywiązuje znacząco wagę do tego by LAN był od Intela, uznając Realteka za zło konieczne (ta kwestia jest dla mnie o tyle istotna, że nie korzystam z WiFi). Odnośnie audio jest mi wszystko mi jedno, bo mam zewnętrzny interfejs. Miło by było też gdyby płyta miała PS/2 (chyba, że kwestia Key Rollover na USB już nie jest problematyczna, mam Steelseries 6GV2). Na PCIe 4.0 też mi nie zależy jakoś bardzo, bardziej podchodzę do tego, jako rozwojowy zakup, ale w tej chwili bynajmniej nie jest to must have. Z tego co przeglądam i opierając się na recenzjach i linku o VRM od @torrentius to wychodzi, że z grubsza moje wymagania (pewna sekcja zasilania, Intelowy LAN, PS/2, USB 3.0+ na przód, cena do 1k) spełnia AsRock Taichi X470 (non-Ultimate), ale też nie jestem przekonany, czy faktycznie jest wart swojej ceny. Ewentualnie Gigabyte Aorus Elite X570, jeśli zrezygnować z PS/2. Te Cruciale faktycznie można dostać za 600zł nawet za 2x16GB 3200MHz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torrentius Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 3 godziny temu, blood_brother napisał: Te Cruciale faktycznie można dostać za 600zł nawet za 2x16GB 3200MHz :) Są też popularne ze względu na dobry potencjał OC, tu w dyskusji okazało się, że kolega ma 3000MHz CL15 wykręcone na 3600MHz CL14: Inna sprawa, że prędkość pamięci wyraźnie wpływa na wyniki w grach też dopiero po sparowaniu z najmocniejszymi GPU - HWUnboxed i o tym mieli materiał. Z mobo nic ponad tabelkę sensownego nie doradzę, sam sprzętu tej klasy nie potrzebowałem, siedzę na ASRocku B450M Pro4 i pewnie będę jednym z tych, którzy kiedyś będą polować na używany high end pokroju 3900X, jak sugerował TechSpot :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...