2by4 Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Hej! Na początku proszę o wyrozumiałość bowiem jestem początkującym użytkownikiem sieci. W najbliższą środę, tj. 21 lipca będę miał stałe łącze w Aster City wiem, że istniej mozliwość wyboru między prywatnym a publicznym IP. Które wybrać? Internet chce wykorzystywać oprócz pracy do gier i p2p (DC). I tak na marginesie: czy ktoś może wie czy w sieci można znależć stare mecze NBA? (jeśli tak, to której wyszukiwarki użyć) dzięki i udanego tygodnia pozdrawiam 2by4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Publiczne= Twój adres IP widoczny w całym internecie, możesz postawić u siebie serwer www, ftp, pocztowy, do gier, ale jesteś narażony na ataki z zewnątrz; nawet zwykłe pingowanie potrafi dać do wiwatu. Prywatne= wewnątrz sieci lokalnej, do pierwszego NAT'a/Firewalla. Twojego kompa nie widać z zewnątrz. Prościej nie umiem :) IMO publiczne IP to jedyne słuszne rozwiązanie, jednak potrzebujesz zabezpieczenia, przynajmniej programowego firewalla. Poczytaj trochę w tym dziale, zaraz ktoś Ci napisze SZUKAJ i będzie miał rację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2by4 Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Przed umieszczeniem posta przeszukałem całe forum z nadzieją na znalezienie odpowiedzi - może i ona jest - tylko napisana językiem zbyt dla mnie technicznym (co tu pisać - nic nie kumam w tym temacie). Dlatego też zwróciłem się do WAs z prosbą o odp łopatologiczną, który rodzaj IP wybrać? Np.: na którym IP Direct Connect lepiej działa? Mój młodszy brat lubi grać w Quaka i już się ustawił z kolegami na granie po sieci. Czy rodzaj IP ma w tym przypadku jakiekolwiek znaczenie? co do firewall'a to moge poprosić sąsiada i mi "coś" zainstaluje jak będzie potrzeba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Weź zewnętrzne i po prostu zainstaluj dobrego firewalla. Jak nie masz zewnętrznego to jedziesz z innymi użytkownikami przez jedno ip i jest zabawa np. z przydzielaniem portów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 [/b]Mój młodszy brat lubi grać w Quaka i już się ustawił z kolegami na granie po sieci. Czy rodzaj IP ma w tym przypadku jakiekolwiek znaczenie?Przy Quaku i grze sieciowej to ma znaczenie. Jeżeli chcesz fragować po necie to na publicznym IP nie ma problemów. Ale jeżeli chcesz grać w sesji postawionej na sieci lokalnej to chyba nie da rady się tak połączyć (ale mogę się mylić) . Jeżeli masz publiczne IP to możesz załozyć serwer i wtedy oni podłącza się po twoim numerze IP. Nie wiem jak to jest w Asterze ale na chłopski rozum to jest ta sama sieć lokalna niezależnie od IP (publiczny , niepubliczny). Jak dla mnie niezależnie od tego numer IP publiczny jest najleprzym rozwiązaniem. A teraz czekam na wytknięcie błędow w moim rozumowaniu bo sam chętnie się dowiem jak to jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Bierz puliczne IP. Ja mam i momo ze nie wykorzystuje go jak wczesniej to jestem z tego zadowolony ze posiadam taki bajer ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 [...]Ale jeżeli chcesz grać w sesji postawionej na sieci lokalnej to chyba nie da rady się tak połączyć (ale mogę się mylić) .da rade wystarczy odpowiednio pata zrobic na port na ktorym stoi serwer [...]Nie wiem jak to jest w Asterze ale na chłopski rozum to jest ta sama sieć lokalna niezależnie od IP (publiczny , niepubliczny).afaik to w asterze doplata do publicznego to 10zl wiec nie ma co lamentowac i zalozyc sobie publiczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2by4 Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 ogromne dzięki za pomoc zdecydowanie biore publiczny mam jeszcze pytanie jakiego firewall'a polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 Zone Alarm Tiny Personal Firewall Norton Internet Security (czy jakoś tak) IMO przy częstym kożystaniu z komputera i internetu najlepszym rozwiązaniem jest wykożystanie jako firewall'a jakiegoś starego kompa, coś a la P166MMX i udostępnianie z niego połączenia na główny komputer. Koszt takiego rozwiązania minimalny, a kożyści płynące z tego płynące przy publicznym IP- niewymierne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 Agnitum outpost firewall. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertolek Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 Jesli chcesz uzywac DC to zewn ip bardzo ulatwi ci zycie, szczegolnie gdy korzystasz czesto z polskich hubow; jesli bedziesz mial prywatny adres ip to bedzie dosyc wielu polskich uzytkownikow od ktorych nie bedziesz mogl sciagac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olkoo Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 no jesli chodzi o DC to tylko publiczny - inaczej nie mogl bys sciagac od ludzi, ktorzy tak jak ty byliby za NATem; pozatym dopisywanie do xwy przyrostka _pass jest wyjatkowo nieestetyczne; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 Wystarczy mały PAT i nie ma problemu. IP może być wewnętrzne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 2 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2003 Podepne sie pod temat: Mam kablowke Autocom i zamierzam podzielic lacze na 2kompy i laptop ojca - musze zakupic router. (komp + linux niewchodzi w gre) Dowiedzialem sie ze potrzebuje router ktoremu bede musial zmienic adres MAC na taki jak mam w sieciowce ktora od dostawcy dostalem- gdyz wg niego i adresu IP lacza oni do netu. Ktory prosty router moglibyscie polecic - wlasnie z mozliwoscia instalacji go na Autocom - zmiana MAC + wazna opcja - przycinanie transferu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zaraz zaraz... Autocom daje Ci modem kablowy, który możesz podłączyć do kompa bądź poprzez sieciówkę, bądź poprzez USB, i to jego MAC jest potrzebny, żeby sieć Cię wpuściła. I jest on (modem) niezbędny. Jak coś, do niego podłączasz router, ale to nieopłacalny biznes, jak mi ostatnio powiedzieli bogowie tego forum (Pit i Paranoik) ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...