CeZar007 Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2020 Witajcie, zamierzam zmienić chłodzenie bo oryginalne AMD nie do końca wyrabia i jest po prostu nieznośnie głośne. Procesor Phenom X3 720 BE (odblokowany 4 rdzeń + podkręcony do 3.5 ghz). Chcę aby było rozwojowe ponieważ w przeciągu 2 lat będę zmieniać platformę na AM4. Mam parę typów tylko nie do końca wiem na co się zdecydować, lub może lepiej coś innego? Moje typy: AC Freezer 13, Arctic Freezer 7 Pro Rev.2, BE QUIET! Pure Rock Slim/ ew. wersja Pure Rock, Arctic Freezer 34, SILENTIUMPC SPARTAN 3 PRO HE1024 (jak na razie faworyt w kategorii cena/jakość). Budżet do 120 zł, im mniej tym lepiej, mogę dołożyć do 140 jeżeli coś się okaże kilerem w swojej klasie. Choć wolałbym się zmieścić w 100-110 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronan Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2020 Jeśli nie będziesz się bawił w podkręcanie to SPARTAN 3 PRO HE1024 będzie spoko.BE QUIET! Pure Rock też.Ale ja brałbym Chłodzenie CPU SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 (SPC144) bo dla mnie 120 wiatrak to minimum.Nie podkręcasz bierz te z 92 mm wentylatorem spokojnie starczą na stockowym procku.Na SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 (SPC144) może już spokojnie podkręcić z umiarem.W sumie wyżej to już jest Fortis 3 ze 140 mm wentylatorem którego posiadam.To już klasa wyżej jeśli chodzi o wydajność.Dodatkowo ten wentylator chłodzi zauważalnie sekcję zasilania czego nie da tobie 120 mm wentylator.Także sprawa jest prosta raczej.Powodzenia :-). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CeZar007 Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2020 Byłem zdecydowany na ferę 3 (procesor podkręcony do 3.5ghz i ma odblokowany 4 rdzeń), ale najprawdopodobniej nie zmieści mi się w obudowie bo wg. Silentium minimalna szerokość to 182 mm a moja obudowa ma 185mm + do tego dochodzi wysokość procesora i socketa. Więc albo wejdzie na styk albo nie zamknę boczku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronan Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 (edytowane) Faktycznie może być problem bo tutaj nie chodzi tylko o szerokość obudowy ale jak jest rozplanowana w środku jeśli chodzi o montaż płyty głównej i zapas miejsca na okablowanie.W sumie nie napisałeś jaką masz obudowę hę:-)? PS..Można zmierzyć orientacyjnie.Miarkę przykładasz do płyty głównej i patrzysz wzdłuż boczku obudowy ile wyjdzie.Nie liczymy od gniazda socketu tylko płytki PCB.Nawet 2-3 mm starczy by zamknąć obudowę bez problemu.I tyle dokładnie potrzeba zapasu żeby wentylator colera nie rezonował stykając się z boczkiem obudowy. Edytowane 25 Lutego 2020 przez Kronan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CeZar007 Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 Cooler Master Elite 335 (szerokość 185mm), wersja 335U ma już 193 mm szerokości a maksymalna wielkość coolera wg. producenta to 163mm, więc odejmując te 8 mm mamy akurat wysokość fery. Idealnie na styk (ale czy będzie pasować nikt tego nie wie), zamówiłem spartana pro bo nie chciałem ryzykować. Jak przyjdzie i zobaczę że jest miejsca na ferę po prostu go odeślę i zamienię. Inne odrzuciłem ze względu na montaż (u AMD tylko pozycja horyzontalna). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronan Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 Mi wygląda że wersja 335U właśnie pod nowe,większe collery jest zrobiona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...