ArtKTK Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2020 Proponuję B450-A PRO MAX - tania , niewielka różnica między tą a TOMAHAWK , posiada najnowszy bios z obsługą Rayzenów z ostatniego wypustu . Złożyłem na niej zestaw z Razyen 5 1600 ( w wersji AF mi się trafił ) , do tego 2x8GB HyperX Predator 3200 i śmiga aż miło . Umożliwia oc pamięci do 4133 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2020 51 minut temu, brb nexus napisał: Dzięki. Podobno na ryzenach 3600 już na pulpicie napięcia skaczą i temperatury wzrastają, czego to wina? BIOS update pomaga? Może jakaś opcja w nim? Właśnie z tego względu rozważałem grandisa Nic nie skacze na najnowszym biosie. A nawet jeśli by skakało, to chodzi przecież o maksymalne temperatury w stresie, a te nawet na niezbyt wydajnym FERA 3 nie są wysokie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brb nexus Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2020 22 minuty temu, wysio napisał: Nic nie skacze na najnowszym biosie. A nawet jeśli by skakało, to chodzi przecież o maksymalne temperatury w stresie, a te nawet na niezbyt wydajnym FERA 3 nie są wysokie. Super, a ten bios się mocno różni między tomahawk/max a gaming plus max? któryś z nich jest bardziej/mniej problematyczny? Ktoryś ma wolniejszy/szybszy boot time? Tu tak dołączam zestaw, będzie wszystko pasowało czy może coś zmienić? https://www.x-kom.pl/lista/8tgi7d4ho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2020 Oczywiście, że zmienić. Po co kupujesz dysk SSD 2.5 cala, skoro dużo szybsze są te pod M.2? Skoro będziesz mieć płytę, która posiada złącze M.2, to kup Plextor NVMe 2280 M9PeGN 512GB M.2 PCIe lub ADATA - https://proline.pl/adata-ssd-xpg-sx8200-pro-512gb-m-2-nvme-2280-asx8200pnp-512gt-c-p1319387 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brb nexus Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2020 7 minut temu, wysio napisał: Oczywiście, że zmienić. Po co kupujesz dysk SSD 2.5 cala, skoro dużo szybsze są te pod M.2? Skoro będziesz mieć płytę, która posiada złącze M.2, to kup Plextor NVMe 2280 M9PeGN 512GB M.2 PCIe lub ADATA - https://proline.pl/adata-ssd-xpg-sx8200-pro-512gb-m-2-nvme-2280-asx8200pnp-512gt-c-p1319387 Tylko podobno te m.2 się grzeją, a nie chcę by ciepło z nich szkodziło płycie głównej, karcie graficznej albo procesorowi (wsm nwm czemu mogłoby szkodzić). Reszta zestawu jest ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 14 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2020 No chyba sobie żartujesz? To jest Twój powód? Ten ADATA ma dołączany mały radiatorek i całość jest tylko lekko ciepła. No ale Ty wiesz lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brb nexus Opublikowano 14 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2020 Godzinę temu, wysio napisał: Godzinę temu, wysio napisał: No chyba sobie żartujesz? To jest Twój powód? Ten ADATA ma dołączany mały radiatorek i całość jest tylko lekko ciepła. No ale Ty wiesz lepiej. Ja nie wiem, po prostu tak czytałem, choćby tu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 14 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2020 Sugerujesz się czyimiś wpisami z 2016 roku? Ponad trzy lata w technologii to szmat czasu. Jesteś strasznie wrażliwy na te temperatury... Wybrałeś dobrze chodzoną budę i zupełnie nie masz się co przejmować takimi rzeczami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brb nexus Opublikowano 14 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2020 15 minut temu, wysio napisał: Sugerujesz się czyimiś wpisami z 2016 roku? Ponad trzy lata w technologii to szmat czasu. Jesteś strasznie wrażliwy na te temperatury... Wybrałeś dobrze chodzoną budę i zupełnie nie masz się co przejmować takimi rzeczami. To moja pierwsza styczność z tymi dyskami, wcześniej miałem tylko jeden na SATA więc nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brb nexus Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2020 Zamówienie na komputer zrobione ale musiałem jednak wziąć Tomahawk MAX zamiast gaming plus max, nie mają go w magazynach a dostawa przewidziana jest na początek marca, dokładna data nieznana. Dobry to wybór? Jak wypada sekcja zasilania względem gaming? Dużo stracę? Wstawię tam kiedyś nowszego Ryśka serii 4000? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udam_u Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2020 (edytowane) Na temat Ryzen 4000 niewiele wiadomo jak na razie i tak na prawdę nikt ci nie powie, czy będą one na AM4, czy już na jakiś nowy socket. W każdym razie do tej pory było tak, że procki z serii do R7 na standardowych ustawieniach (bez OC) śmigały bez problemu na każdej płycie z B450 i nigdy nie słyszałem aby ktoś narzekał, że mu VRM nie wyrabia. Odnośnie wiedzy na temat porównania jakości VRM pomiędzy różnymi modelami płyt polecam zapoznać się z tym arkuszem: AM4 mobo vrm tier list tutaj fajniejsza wersja: AM4 mobo VRM tier list part deux Edytowane 17 Lutego 2020 przez udam_u Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon691 Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2020 Przecież AMD samo podało, że Ryzen 4xxx będzie ostatnim procesorem pod podstawkę AM4. Nowy socket to rok 2021 i prawdopodobnie ddr 5 i inne zmiany. Pytanie jest raczej czy B450 obsłuży 4 generację Ryzenów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udam_u Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2020 11 godzin temu, leon691 napisał: Przecież AMD samo podało, że Ryzen 4xxx będzie ostatnim procesorem pod podstawkę AM4. Nowy socket to rok 2021 i prawdopodobnie ddr 5 i inne zmiany. Pytanie jest raczej czy B450 obsłuży 4 generację Ryzenów. Nie widziałem nigdzie informacji z wiarygodnego źródła, że seria 4000 będzie dalej na AM4 (dotychczas tylko spekulacje bazujące na starej informacji, że AM4 do 2020 ma być supportowane...). Podaj link do źródła, gdzie AMD to podało? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biggos Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 Witam. Jako, że jestem zupełnie świeżym użytkownikiem Ryzena 5 1600 AF i w ogóle platformy od AMD mam pytanie. Do jakiej częstotliwości w trybie turbo dobija wzmiankowany Ryzen? Wg tego co wyczytałem to jest to max 3.6 GHz. U mnie, zarówno pod menadżerem zadań z Windows 10, jak i HWMonitor pokazuje, że procesor (nie podkręcony) wbija na 3980 MHz. Jakiś ewenement czy to norma? Druga sprawa - na ile można podkręcić pamięci? Mam ze starej platformy (B250, G4560) 2x8 GB RAM od GOODRAM, o częstotliwości 2400 MHZ. W tej chwili stabilnie działają na 2733 MHz(chyba to taka wartość, nie jestem pewien, wiem, że na pewno powyżej 2700 MHz). Próbować kręcić je dalej? Jakie jest ryzyko uszkodzenia pamięci w wyniku zbyt wysokiego przetaktowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 Pamięci powinieneś spróbować na 3200MHz, co do procesora to ten model tak ma jak ma temp w okolicach 50 stopni to boost działa wyżej, mam tak samo u mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biggos Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 (edytowane) Dzięki za szybką odpowiedź. W sumie ciekawe, że na stockowym chłodzeniu mój procesor jeszcze nie przekroczył 50 st. C. Max jak na razie to 48 st. żeby było ciekawiej, to teraz procesor leciał na 3994 MHZ :) . Spróbuję podkręcić pamięci nieco bardziej, aczkolwiek nie wydaje mi się, żeby z 2400 dało radę dojść na 3200 MHZ. P.S. Jak na razie pamięci ze standardowych 2400 MHZ spokojnie działają na 3000 MHz. Chyba nieźle, 600 MHz więcej :) Edytowane 25 Lutego 2020 przez biggos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 Użyj Ryzen DRAM Calculator pokaże Ci jakie masz maks wartości dla twoich pamięci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biggos Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 (edytowane) Jeszcze pytanie odnośnie aktualizacji BIOS na tej płycie głównej. Na stronie AsRocka, przy plikach BIOS do pobrania jest taki komunikat: *ASRock do NOT recommend updating this BIOS if Pinnacle, Raven, Summit or Bristol Ridge CPU is being used on your system. *Before updating this BIOS, please also read the description in previous BIOS version. I teraz nie wiem, czy aktualizować BIOS czy nie (boję się problemów po aktualizacji). Sam mam wgrany BIOS 3.50, chciałbym zainstalować nowszą wersję BIOS, 3.90. Zmieniłem pamięci na Goodram Irdm Pro 3600 i mam problemy z utrzymaniem stabilnej pracy pamięci powyżej 3333 MHz. Być może nowsza wersja AGESA pomoże. Edytowane 5 Marca 2020 przez biggos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astec Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 Odebrałem właśnie nowy komputer i mam problem.(R7 3800X, MSI B450 GAMING PLUS, Fera 3)Otóż podczas przeglądania internetu temperatury skaczą do 75 C (1700 RPM) za chwilę jest 39 (600 RPM), by w grze wahać się między 40-50. Przy włączaniu komputera obroty oscylują w granicach 1200-1400 i temperatury są powyżej 60 stopni. Zużycie procesora waha się od zera przy pulpicie (taktowania wysokie, bo 3600 MHz) do 40 % w Forzie 4 bez v-synca. Co może być nie tak? Może to wina źle założonego chłodzenia, lub wysokich taktowań w spoczynku. Sterowanie CPU fan ustawione jest na PWM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 (edytowane) Chłodzenie Box, jeśli tak, to jeden problemów. Dwa. Bios najnowszy wgraj. Trzy. Może płyta główna ma źle ustawiony profil/krzywą dla chłodzenia. Edytowane 25 Lutego 2020 przez KaszaWspraju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udam_u Opublikowano 26 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2020 W dniu 25.02.2020 o 21:59, Astec napisał: Odebrałem właśnie nowy komputer i mam problem.(R7 3800X, MSI B450 GAMING PLUS, Fera 3)Otóż podczas przeglądania internetu temperatury skaczą do 75 C (1700 RPM) za chwilę jest 39 (600 RPM), by w grze wahać się między 40-50. Przy włączaniu komputera obroty oscylują w granicach 1200-1400 i temperatury są powyżej 60 stopni. Zużycie procesora waha się od zera przy pulpicie (taktowania wysokie, bo 3600 MHz) do 40 % w Forzie 4 bez v-synca. Co może być nie tak? Może to wina źle założonego chłodzenia, lub wysokich taktowań w spoczynku. Sterowanie CPU fan ustawione jest na PWM. Czym monitorujesz temperaturę (jaki program)? Ten opis, który podajesz jest dość dziwny. Może soft, którego używasz do monitoringu wprowadza w błąd. Może spróbuj odpalić HWiNFO64 i przy jego pomocy sprawdź co podają czujniki. HWiNFO 22 godziny temu, KaszaWspraju napisał: Chłodzenie Box, jeśli tak, to jeden problemów. Dwa. Bios najnowszy wgraj. Trzy. Może płyta główna ma źle ustawiony profil/krzywą dla chłodzenia. Kolega napisał, że ma Fere 3 założoną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 26 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2020 Zaktualizuj bios i ustaw krzywą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 27 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2020 (edytowane) ustaw wentylatory w biosie na początek i zakup sobie normalny cooler bo ten wraith co dają do 3800 jest słabiutki. natomiast z tym że na ryzenie skaczą napięcia jak szalone i potrafi docisnąć mu 1.5v jak ruszysz myszką to niewiele zrobisz. Edytowane 27 Lutego 2020 przez Novice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 27 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2020 4 godziny temu, Novice napisał: ustaw wentylatory w biosie na początek i zakup sobie normalny cooler bo ten wraith co dają do 3800 jest słabiutki. natomiast z tym że na ryzenie skaczą napięcia jak szalone i potrafi docisnąć mu 1.5v jak ruszysz myszką to niewiele zrobisz. W płytach AMD steruje poborem układ EDC (limit prądowy) napięcie nie ma tu aż tak dużego znaczenia. Poprawiono go w nowych biosach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astec Opublikowano 27 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2020 (edytowane) 13 godzin temu, Novice napisał: ustaw wentylatory w biosie na początek i zakup sobie normalny cooler bo ten wraith co dają do 3800 jest słabiutki. natomiast z tym że na ryzenie skaczą napięcia jak szalone i potrafi docisnąć mu 1.5v jak ruszysz myszką to niewiele zrobisz. Co powiesz o takich napięciach w stress tescie dla Ryzena 7 3800X? Są ok czy trzeba coś zmienić? (W spoczynku na pulpicie dochodzi do 1,5 V) Edytowane 27 Lutego 2020 przez Astec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 28 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2020 23 godziny temu, Astec napisał: Co powiesz o takich napięciach w stress tescie dla Ryzena 7 3800X? Są ok czy trzeba coś zmienić? (W spoczynku na pulpicie dochodzi do 1,5 V) zapytaj kogoś kto ma ryzena dla mnie 1.5v w idle to jest harakiri Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2020 Zaktualizuj Bios, HWINFO64 pokazuje Effective Clock. Według testu jaki wkleiłeś możesz ustawić w Biosie napięcie na stałe 1.325V. Sprawdź do jakiej wartości wtedy procesor Ci boostuje sam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2020 2 godziny temu, Setnik napisał: Zaktualizuj Bios, HWINFO64 pokazuje Effective Clock. Według testu jaki wkleiłeś możesz ustawić w Biosie napięcie na stałe 1.325V. Sprawdź do jakiej wartości wtedy procesor Ci boostuje sam. https://www.techpowerup.com/forums/threads/buildzoids-3700x-static-overclock-degrades-processor.264263/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2020 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2020 (edytowane) Pytanie do posiadaczy 3700/3800/3900/3950 bo zakładam, że każdy z 3600 robi oc all core :) Na jakich ustawieniach PBO macie najlepsze wyniki? Próbowałem różne tryby Enhanced, PBO +200 i na razie najlepiej wychodzi na zwykłym PBO Auto z offsetem -0,05V. Ale w CB20 boostuje wtedy ok 4000-4050 all core na 12 jajkach Edytowane 3 Marca 2020 przez Michaelius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...