L€€_$HY Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Witam! Z tego co pamietam, chipset Intela BX wymagal stosowania jakichs niezbyt typowych pamieci SDRAM - chyba jednostronnych :) Niestety, nie jestem pewien, a nie chcialbym kupic niewlasciwiej! Moze mi ktos wyjasnic, jakie to byly pamieci i czym sie roznia od "normalnych"? :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario_t Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 BXy to pamieci dwustronne... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Owszem było, zresztą jak bedzesz kupować to mów, że do BX (dwustronne), pozatym te pamięci są drosze niż "normalne" więc poznasz łatwo. Wkazdym sklepie netowym są oznaczone BX czy jakś tak, że łatwo poznać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario_t Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Mam takie do sprzedania 256MB... na priv sie zglos jak bedziesz chcial qpic. (wiem ze to nie dzial "sprzedam" ale na temat ;) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob_e Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 no nie tyle dwustronne co obsadzone maksymalnie 8*16 (jesli 128mb)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario_t Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 no nie tyle dwustronne co obsadzone maksymalnie 8*16 (jesli 128mb)... Nie wiem czy cie dobrze zrozumialem... mowisz ze najwieksze bx'y maja 128MB :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefanito Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 a tak skoro przy BXie. to kumpel sie nastazawia, jaki proc mógłby zarzucić max. na płyter na bx. (asus p2b). o ile mi się wydaje, to generalnie up to coppermine'a (na przejśćufce i nowem biosie of coz) n'est pas? i do jakich częstotlliwości? do np. 800, 1000, czy max jaki znajdzie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob_e Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 no nie tyle dwustronne co obsadzone maksymalnie 8*16 (jesli 128mb)... Nie wiem czy cie dobrze zrozumialem... mowisz ze najwieksze bx'y maja 128MB :?: zle zrozumiałes: chodzi ogolnie o to aby na kosci było 8x16mb (czyli osiem scalakow) dla 128mb. dla 265mb moze byc 16x16mb. Ogólnie były płytki ktore obsługiwały 512 w jednej kosci (chociaz było to 16x32mb) ale to rzadkosc raczej. Dopiero via 694X widziała wszystkie kosci poprawnie (czyli mozna było włozyc "nowe" sdr: 4x32mb - dla 128 itd...). sprobuj włozyc nowszego sdr w tą płyte na i44bx/lx (lub cokolwiek ponizej 694x) to masz do wyboru ze: płyta nie odpali lub bedzie widziała połowe ramu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Ja mam asusa p3b-f na bx'sie i mam 256 mb (dwustronna) i wykrywa mi tylko 128ram. Mam też 128 ram jednostronna i wszystko ok :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Chodzi o to że nie ma znaczenia czy pamięci są jedno czy dwustronne, tylko jak kolega opisywał kilka postów wyżej: starsze płyty czytaj na chipsecie Intela 440BX, ZX, obsługują banki pamięci w organizacji do 16MB na kość, czyli 8kostekx16MB=128MB, jeśli pamięć jest dwustronna to tak jak wyżej tyle ze razy 2 i jest 256MB. Nowe pamięci mają 32MB na kość (np. 8k x 32MB= 256MB), wówczas stara płyta "zobaczy" tylko połowę albo nie będzie działać w ogóle... W tej chwili ze względu na niższe koszty produkcji wytwarzane są pamięci 32MB na kość. Pamięci 16MB na kość możesz znaleźć w komisach... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario_t Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 nom... w sklepach tesh jeszcze sa tylko drogie 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 :!: jak juz kilka razy pisalem poprawnie powinno nazywac sie takie moduly dwubankowe* a nie dwustronne (czyli jak juz tu pisano chodzi o organizacje pamieci a nie ich fizyczne umieszczenie) - bo pamietam Infineony (bodajze) jednobankowe ktore mialy kostki na przemian po obu stronach wiec byly "dwustronne" a durny sprzedawaca sie dziwli ze nie dzialaja poprawnie na BX * dwubankowe bo zajmuja 1 slot ale 2 banki logiczne - mozna sprawdzic np Sandra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...