elderion Opublikowano 1 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2020 Cześć, jestem szczęśliwym posiadaczem tego lapka: https://www.x-kom.pl/p/393012-notebook-laptop-156-asus-vivobook-pro-15-n580vd-i5-7300hq-16gb-1tb-gtx1050.html Chciałem zwiększyć swój poziom szczęśliwości i w wolnym złączu m.2 zamontować dysk ssd. Wybór padł na coś takiego: https://www.x-kom.pl/p/400630-dysk-ssd-crucial-500gb-m2-sata-ssd-mx500.html Zamontowałem, uruchomiłem, zainstalowałem system, trochę pochodziło. Grzało się jak diabli (wręcz parzyło przez obudowę), temperatury w przedziale 66-73 stopnie, mniej więcej. Jakoś strasznie się nie przejąłem w pierwszej chwili - m.2 raczej się grzeją. Zacząłem się przejmować, gdy lapek w pewnym momencie się wyłączył i odmówił ponownego uruchomienia. Wymontowałem ssd, zresetowałem cmos i działa, aczkolwiek bez ssd. Strzelam, że lapek się zresetował, bo temperatury jednak są za wysokie. I tutaj moje pytanie - jakie są skuteczne sposoby schłodzenia tego ustrojstwa? W obudowie jest mało miejsca, więc z radiatorami nie poszaleję. Chwilę szukałem i trafiłem na coś takiego: https://www.aab.com.pl/product-pol-582-AAB-Cooling-Thermopad-20x130x2-6-W-mK.html No, ale to sama pasta. Co do tego się dokłada? Ewentualnie jak to się montuje? Na paru filmach widziałem, że fabrycznie jest to "ubierane" w jakiś kawałek aluminium. Można coś takiego kupić? Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blood_brother Opublikowano 1 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2020 Masz możliwość sprawdzenia w innym komputerze/laptopie, czy problem też występuje? Może masz wadliwy egzemplarz? Z tego co czytam to niektórzy piszą, że aktualizacja biosu im pomogła, ale to z reguły tyczy się stacjonarek. Poza tym część dysków umie throttlować, żeby ograniczyć temperatury, ale nie wiem, czy Twój tak może. Z tego co widziałem na filmikach to spód laptopa jest plastikowy, więc nie ma sensu się do niego dokleić termopadami, a do głównych heatpipów za daleko, żeby się dobudować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elderion Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2020 Niestety nie mam możliwości sprawdzenia tego dysku w innych warunkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2020 Sprawdź, czy Twój dysk nie ma starego firmware. Ostatnia to "M3CR023", ew aktualizacja może pomóc. Prawidłowo dysk powinien throtlować, czyli spowalniać pracę, aby obniżyć temperaturę. W prawidłowych warunkach nie powinno dojść do przegrzania. Jeżeli nie firmware i nie masz możliwości sprawdzenia w innyk komputerze, to oddaj dysk na gwarancję. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2020 takie na sata m.2 to się aż tak nie powinny grzać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elderion Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2020 Długo to trochę trwało, ale mam rozwiązanie. Remedium okazała się... reklamacja! :) Prawdopodobnie poprzedni dysk był uszkodzony. Obecnie nie ma problemu, pod obciążeniem temperatura doszła max do 69 stopni, normalnie jest dużo chłodniejszy. Także dzięki za sugestię gwarancji. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...