Skocz do zawartości
cornholio

Ukruszone jądro, a wzrost temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego już zcasu (liczonego w miesiącach) sastanwaia mnie ta kwestia. Jaki jest związek pomiędzy ukruszeniem jądra w AMD a wzrostem temperatury. Z autopsji zauważyłem że po ukruszeniu mojego Duronka (dość mocno ukruszony; cała jedna krawędź jądra) jego temperatura wzrosła (idle i stress) o ok.7 stopni. Dodam że nie ma to związku ze źle założonym radiatorem bo rozmawiałem z kilkoma osobami i każda z nich miała ten sam problem.

Może na forum znajdzie się ktoś kompetentny do udzielenia wyczerującej odpowiedzi na naturę tego zjawiska.

To samo pytanie zapodałem jak jeszcze TWEAK "leżał" na " dyskusjach " (czyli kilka ładnych miechów temu), nic sensownego się nie dowiedziałem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm jek jest ukruszony rdzeń to i pwierzchnia do odprowadzania ciepła maleje przezco zwiększa się temperatura proca. Proste i logiczne. :wink:

A z innej beczki. Znam kolesia (jakaś tam moja niedorozwinienta rodzina ) który tak się bawił swoim Duronkiem 700, że asz chłopaka nadłamał. Jądro było dziwnie leciutko pęknięte przez środek. Procek wtedy pracował jeszcze przez tydzień (osiągając temperature żędu 85-90 oC) aż się wkońcu ładnie spalił pociągając za sobą Mobo. Hłehłehłe. niektuży to mają nawalone wełbie. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm jek jest ukruszony rdzeń to i pwierzchnia do odprowadzania ciepła maleje przezco zwiększa się temperatura proca. Proste i logiczne. 

niestety taka odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje......

pamiętam że ktoś kiedyś wspominał coś o mikropęknięciach, ale nie wiem jak to się miało do wzrostu temperatury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm jek jest ukruszony rdzeń to i pwierzchnia do odprowadzania ciepła maleje przezco zwiększa się temperatura proca. Proste i logiczne. 

pamiętam że ktoś kiedyś wspominał coś o mikropęknięciach, ale nie wiem jak to się miało do wzrostu temperatury

No jak Cie nie satysfakcjonuje? 8O ?

Przecież Boro napisał dokładną odpowiedz na twoje pytanie! Przecież jeżeli rdzeń jest ukruszony to pewna jego część nie przylega do radiatora i się cholernie grzeje - w zależności jaka powieżchnia rdzenia nie przylega - tak mocno temperatura może skoczyć. Nie wiem jak to prościej wyjaśnić...

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O 8O Jak to cię nie satysfakcjonuje. NIerozumiem. Jeśli chcesz troche więcej to idź człowieku do biblioteki i poszukaj książek o Fizyce// fizyce atomowej// budowie ciał w przestszenie// Mikro fizyce// itd.

I jeszcze jedno, a po co ci to wogule człowieku.

Wątpię żeby ktoinny na tym forum powiedział ci coś więcej. :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy pozbawienie jądra 1-2 mm2 powierzchni spowoduje wzrost temperatury rzędu 5 stopni celsjusza?

jak już wspomniałem obiło mi się o uszy cos na temat mikropęknięć ale nie wiem jak to powiązać z resztą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy pozbawienie jądra 1-2 mm2 powierzchni spowoduje wzrost temperatury rzędu 5 stopni celsjusza?

jak już wspomniałem obiło mi się o uszy cos na temat mikropęknięć ale nie wiem jak to powiązać z resztą.

Tak 1-2 mm2 może tak spowodować. Pomyśl troche. Gdyby tak AMD stosowało płytki na rdzenie swoich proców tak jak to robi Intel, to teperatura pracy była by niższa. A tak bez tych płytek i tak jest strasznie mała poweżchnia, przez co każdy mm2 jest wygospodarowany do odprowadzania ciepła. A z tą mikropękalnościa to tak jak już mówiłem, poszujak w książkach. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To popatrz jak sie grzeje cały rdzeń bez jakiegokolwiek chłodzenia. Do jak wysokich temperatur dochodzi... pozbawienie chociaż częsci powierzchni do odprowadzania ciepla skutecznie podnosi temperature rdzenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ukruszyłem swojego antka w rogach i temperaturka tysz skoczyła, ale zapodałem mu pierścień zrobiony z poxiliny zmieszanej ze srebrną silikonówką dookoła rdzenia, wypełniłem tym ubytki po ukruszeniu, jeszcze przesmarowałem sreberkiem całość i hula jak przedtem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ukruszyłem swojego antka w rogach i temperaturka tysz skoczyła, ale zapodałem mu pierścień zrobiony z poxiliny zmieszanej ze srebrną silikonówką dookoła rdzenia, wypełniłem tym ubytki po ukruszeniu, jeszcze przesmarowałem sreberkiem całość i hula jak przedtem.

Ciekawe wynalazki, ciekawe. Powinno się połowe wynalazków z tego forum dać do biura patentów. :lol: Polak potrafi HłeHłeHłe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...