akwarysta88 Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2020 Witam, mam ciekawy problem z płytą główną z tematu, a mianowicie: Na płycie są dwa porty USB 3.0. Jeden śmiga normalnie. Drugi ten bliżej PCB płyty głównej działa w dziwny sposób Wsadzam dysk USB 3.0 do portu to dysk kręci ale nie świeci dioda na dysku, komp go nie wykrywa. Myślałem że jest spalony no ale prąd dochodzi bo kręcą się talerze, Pendrive 3.0 zachowuje się tak samo. Świeci ale komp go nie wykrywa, podłączając aktywny hub USB do tego portu i do niego urządzenia dzieje się to samo (urządzenia USB 2.0 działają prawidłowo i w hubie i bezpośrednio w tym jednym gnieździe) Przesył więc działa, prąd dochodzi, ale tylko 2.0, po wpięciu urządzenia 3.0 windows wyświetla błąd 43. I zrobiłem próbę. Wkładając do tego portu czy do hubu podłączonego do tego portu urządzenie 3.0 i wkładając wtyczkę bardzo powoli do portu to wtedy się uruchamia ale tez w prędkości 2.0, wkładając wtyczkę szybko wtedy błąd. Jednym słowem z tyłu płyty są dwa porty USB, jeden działa prawidłowo, drugi działa tylko w trybie 2.0, a żeby podłączyć urządzenie 3.0 to trzeba wtyczkę wsadzać bardzo powoli żeby zaskoczyło w trybie 2.0 Po wyłączeniu w biosie na chybił trafił opcji dotyczących USB nic to nie zmienia, poza tym że normalnie można wkładać urządzenia 3.0 no tyle że działają w trybie 2.0 Nigdy w życiu nie miałem takiej sytuacji, dodam że to nie wina sterowników, ww. problem jest i w uefi i w windows Ma ktoś jakiś pomysł ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2020 Do przylutowania porty USB, możliwe pęknięcie przy styku płyta/lut. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akwarysta88 Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2020 (edytowane) Tak właśnie myślałem, tyle że wizualnie nie widać żeby coś było nie tak, dodatkowo próbowałem dociskać gniazdo i wtyczkę, ruszać delikatnie, ale niestety, całkowity brak reakcji na to .... Ciekawe jest to że dużo tych płyt na allegro ma właśnie taką usterkę :> Edytowane 9 Marca 2020 przez akwarysta88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...