gacek83 Opublikowano 8 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2020 Witam wszystkich Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze najlepszego monitora ultrawide o rozdzielczości 3440x1440. Chciałbym aby monitor spełniał następujące kryteria: - idealne odwzorowanie barw - niewidoczny efekt smużenia - odświeżanie nie mniejsze niż 100 Hz, a najlepiej 144 Hz - matryca najlepiej IPS - technologia FreeSync najlepiej w wersji 2 - HDR 10 bit Czy w budżecie do 3000 zł znajdę monitor który będzie spełniać moje kryteria? Będę wdzięczny za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Michał22 Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2020 Nie wiem, czy tak jak ja potrzebujesz monitor tylko do gier i internetu, ale pol roku temu interesowalem sie tematem, bo sam kupowalem 21:9 2K i najblizej twoich oczekiwan wydaje mi sie byc ten: https://www.morele.net/monitor-benq-ex3501r-978820/ Sprawdz sobie ceny. Morele to przyklad i nie sprawdzalem, gdzie jest najtaniej. Twoje oczekiwania sa tez dosc wysokie do zalozonego budzetu. Bardziej pasuja do monitorow za 5-10K. Zwlaszcza w temacie odswiezania wyzszego niz 100-120Hz i HDRu , ktory dalej jest bardzo niespotykany, a w tym budzecie tak slaby, ze imo nie wart zachodu. Nie wydawalbym tez wiele wiecej niz zalozony budzet. W moim mniemaniu wydajac 2,3x tyle dostajesz za malo i zalozylem, ze lepiej wyjde ,,zaoszczedzone" pieniadze wydajac za pare lat na pewnie jeszcze lepszy od dzisiejszych topowych panel w o wiele nizszej cenie. A juz dzis wiem, ze wchodzic w gre bedzie przesiadka na cos jeszcze szerszego, ktore licze, ze sie pojawia. Bo 32:9 to jednak za szeroko. Sam mialem troszke nizsze oczekiwania (3440x1440, 100-120Hz, matryca VA, bo jeszcze nie mialem, G-Sync albo FreeSync w przyzwoitym zakresie). Ja Benq odpuscilem (glownie dla odswiezania) i wybralem wtedy 4 stowki drozszego, dobrze ocenianego https://www.morele.net/monitor-aoc-agon-ag352ucg6-4567527/ i jestem bardzo zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek83 Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2020 Dzięki za odpowiedź. Co do budżetu nie mam zamiaru wydawać na monitor 10 k, ale mogę zwiększyć budżet do 4 - 4,5 k jeśli w tej cenie zamiast założonego obecnie budżetu znalazłby się znacznie lepszy jakościowo monitor. Co do czekania kilka lat z inwestycją to myślę, ze to zupełnie nieracjonalne rozwiązanie, gdyż wtedy zapewne trzeba będzie najpierw zmienić najpierw całą platformę, a nie monitor. Tak więc reasumując mogę zwiększyć budżet do 4 - 4,5 k, jeśli w tej cenie znajdę znacznie lepszy monitor niż w budżecie 3 k. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Michał22 Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) Problem w tym, ze nie znajdziesz. Wytlumacze Ci to na przykladzie moich zakupow. Nie zakladalem zadnego budzetu (oczywiscie nie zakladalem tez, ze wydam 10 tys. na niebedacy zadna inwestycja monitor do gier, bo nie spie na worku pieniedzy), a zwyczajnie chcialem kupic swietny, na tle konkurencji odpowiednio do wartosci wyceniony monitor do gier z naciskiem na jakosc, a nie cene. I szybko zorientowalem sie, ze obecny zloty srodek 21:9 2K to budzet rzedu 3-4 tys. Pamietajmy, ze obecny standard to 16:9, FHD, ~100-120Hz i wszystko co lepsze laduje z miejsca w kategorii high-end, tak tez jest wyceniane i nie ma duzego wyboru. Wychodzac ponad ten budzet dostaniesz: 144Hz, szczatkowy HDR rzedu 300-400 nitow (zapomnij o prawdziwie odczuwalnym HDRze z OLEDow typu 700+) i G-Sync lub FreeSync w przyzwoitym zakresie klatek (sprawdzajac monitor koniecznie dogrzeb sie tego, w jakim zakresie wyswietlanych klatek owa technologia dziala - zwlaszcza w przypadku FreeSync) czy matryce IPS, ktorej wad doswiadczylem i chcialem tym razem po TNce i IPSie sprobowac VA. Imo to gowniany czas na zakup high-endowego monitora, bo nie maja szczegolnie szybszych i lepszych matryc, zastosowane w ich rozwiazania typu HDR dopiero raczkuja, a i same 21:9 sa zbyt malo popularne, by byl wsrod nich wybor i konkurencja wplywajaca na ceny. Dlatego zdecydowalem sie kupic Agona na te 3-4 lata, po ktorych za podobne pieniadze kupie cos odczuwalnie lepszego. EDIT: Zobacz sobie jak wyglada gamingowy monitor za dyche (,,nastepca" mojego ;] ) i ocen, ile wiecej dostaniesz za 3x tyle: https://www.purepc.pl/monitory/aoc_agon_ag353ucg_35_calowy_monitor_o_swietnych_parametrach Edytowane 10 Marca 2020 przez Michał22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek83 Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) Dziękuję za rzeczową wypowiedź. Tak sobie czytam i wydaje mi się, że ciekawą propozycją dla mnie byłby ten monitor: https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/monitor-lg-34gk950f-b-34-wqhd-nanoips-1ms-mbr?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=paid Parametry chyba w miarę ok: https://www.displayspecifications.com/en/model/9fac14b9 Czy właśnie, tylko mi się wydaje? Edytowane 10 Marca 2020 przez gacek83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Michał22 Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2020 Dobry wybor - same swietne recenzje. To przyklad tego, co opisalem powyzej (24Hz wiecej i HDR tylko z nazwy), ale jesli preferujesz specyfike matrycy IPS nad VA, to faktycznie musisz tysiac dorzucic, a tu dostaniesz ja bardzo dobrej jakosci. Troche martwi rozpietosc FreeSync 55-144Hz, ale zmieszczenie sie w nim to juz nie problem monitora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...