Skocz do zawartości
co..coo..coś tam

Płyta główna pod procesor ryzen 7 3700x

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

planuję kupić procesor amd ryzen 7 3700x i nie wiem jaką płytę główną wziąć pod niego. Zastanawiam się nad tańszymi wersjami x570 tak do 800-900zł.

I czy takie kości ram będą ok?

https://www.x-kom.pl/p/510858-pamiec-ram-ddr4-hyperx-16gb-2x8gb-3200mhz-cl16-fury.html

Za pomoc z góry dziekuję :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B450, X470 mam tylko wsparcie SLI dodatkowo.

https://cenowarka.pl/msi-b450-tomahawk-max-7c02-020r-a2106584.html

Dodatkowo, jeśli to ma być typowy komputer do domu, a nie do pracy, wystarczy 3600. Resztę kasy na lepsze chłodzenie procesora, kartę graficzną, obudowę czy zasilacz.

Edytowane przez KaszaWspraju
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer głównie wykorzystuję do gier lub ewentualnie do jakiś prostych programów graficznych typu autocad. Posiadam już kartę graficzną gtx 1070 i chciałbym ją złożyć z 3700x ryzena. Co do płyt głównych jestem całkiem ciemny w tej kwestii, dlatego tutaj piszę.

Chciałbym jakąś w miarę przyzwoitą płytę na której mógłbym podkręcić trochę procka i kości ram i jeszcze żeby nie było z nią żadnych problemów ( na mojej obecnej mam np. problem ze strzelającym dżwiękiem w słuchawką albo całkiem mi je rozłacza).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gaming plus max jest w cashbacku MSI, jak zdążysz odebrać przed 17 marca (może być ciężko/na styk patrząc na termin realizacji na morelach) to wyjdzie taniej niż B450, więc warto chociażby dla dodatkowych portów SATA 

https://msi-promotions.com/pl/pl/pages/amd-msi-cashback/qualifying

Obie mają dość słaby dźwięk bo  Realteka 892

Z X570 tanich tylko Asus.

Pamięci Crucial 3000 CL 15 albo 3200 CL 16 (Ballistic Sports LT) najlepsze pod Ryzena z tych atrakcyjnych cenowo

Edytowane przez Michaelius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, Michaelius napisał:

Gaming plus max jest w cashbacku MSI, jak zdążysz odebrać przed 17 marca (może być ciężko/na styk patrząc na termin realizacji na morelach) to wyjdzie taniej niż B450, więc warto chociażby dla dodatkowych portów SATA 

https://msi-promotions.com/pl/pl/pages/amd-msi-cashback/qualifying

Obie mają dość słaby dźwięk bo  Realteka 892

Z X570 tanich tylko Asus.

Pamięci Crucial 3000 CL 15 albo 3200 CL 16 (Ballistic Sports LT) najlepsze pod Ryzena z tych atrakcyjnych cenowo

A jak to wygląda w przypadku aktualizacji biosa, bo pod serie 3000 trzeba aktualizować co nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Michaelius napisał:

Na ile się orientuję to wszystkie z dopiskiem max mają większą pamięć flash na bios i powinny obsługiwać ryzena 3000 prosto z fabryki, ale głowy nie dam bo sam brałem X570.

Jest dokładnie tak te z dopiskiem MAX mają już startowo bios pod Ryzeny 3000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii aktualizacji biosu pod Ryzeny 3xxx na nie X570, trzeba dokładnie wczytać się w to co piszę producent, ponieważ część płyt da się zaktualizować bez starszego procka (przez BIOS Flashback), a niektóry wymagają do tego włożenia obsługiwanego procesora (Ryzena 1xxx albo 2xxx).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi