Paweł Jot. Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2020 (edytowane) Cześć, Przerzucam się z desktopa. Po 2 dniach przeglądania internetu wiem już, jak dużo nie wiem. Staram się znaleźć coś, co pokryje kryteria: Budżet: jeszcze nie wiem, zależy ile wymaga poniższa konfiguracja (max 4.5k ale to juz tak ze łzami w oczach...) Cel: internet, przechowywanie sporej ilości zdjęć, programowanie (python, może R), MS office, narzędzia BI (Power BI, Power Query), czasem HDMI na telewizor 46", więc rozważam: 8 GB RAM z opcją do 16 załatwi sprawę Edit: z testów wynika, że ryzeny są chłodniejsze więc Ryzen 7 3750H dysk 256 + 1TB lub 512 solo Edit: GTX 1650, który ma niższe zużycie energii i temperatury niż wersje 1050 Zależy mi na: matowa matryca IPS wysoka kultura pracy (chłodny i niezawodny) preferuję żywotność baterii kosztem wydajności, w ogóle dobrze jakby długo trzymała chyba 17stka, ostatecznie 15" (mniejsza przekątna to chyba będzie szok po 20 latach na monitorach 22-27) gry raczej stare z sentymentu, nic nowszego niż diablo 3/WOT nie grałem porządny serwis gwarancyjny dotykowy ekran byłby fajnym bajerem, ale nie zależy mi jakoś mocno Windows w zestawie NIE zależy mi na: 120 Hz itp Super odwzorowaniu kolorów EDIT: Test na jednej ze stron pokazał, że i5 8300H + GTX1050Ti miała o 20 stopni wyższe temperatury w tej samej obudowie co Ryzen 7 3750H + GTX 1650. Wybrałem więc: https://www.morele.net/laptop-asus-tuf-gaming-fx505-fx505dt-al027t-6538574/ Nie jestem pewien co do: czy potrzebuje tyle mocy bateria Ew. Ryzen 5: https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/hp-laptop-pav-r5-8gb-512ssd-gtx1650-w10.bhtml https://www.morele.net/laptop-asus-tuf-gaming-fx705-fx705dt-h7116t-6511263/ Będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi/alternatywy. Edytowane 18 Marca 2020 przez Paweł Jot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2020 (edytowane) Ryzen 7 3750H jest też mniej wydajny, nawet od i5H 8-9 generacji. Skoro rzadko grasz potrzebujesz aż tak wydajną kartę graficzną? Asus również dostępny jest w wersji 17-calowej ASUS TUF Gaming FX505DT R5-3550H/R7-3750H Edytowane 18 Marca 2020 przez Stever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Jot. Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2020 Dzięki za te propozycje. Karta ma raczej zapewnić płynność działania całego systemu + jak sporadycznie coś odpalę na średnich detalach to preferuję mocną kartę chodzącą na pół gwiazdka niż taką "akurat", przy której wentylatory będą wtedy unosić komputer do góry :) Dość nietypowe podejście :) No i mam nadzieję odpalić na tym diablo IV na te kilka nocek zanim mi się znudzi :) Jeśli chodzi o i5, to potwierdzam, widziałem wyniki, że Ryzen ma ~18% w plecy, za to zestaw ryzen 5 + 1650 mają dużo niższe temperatury, a ten laptop w testach trzymał baterię nawet 40% dłużej niż niektóre porównywane Delle, Lenovo i inne. Nietypowa konfiguracja, która wyszła bardzo oszczędnie jeśli chodzi o pobór prądu i zadziwiająco chłodna nawet na full load. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamZawada Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2020 Cześć, Widzę,ze bardzo szczególnie opisałeś co potrzebujesz. Poszperałem w necie i w dobrej cenie z tymi parametrami wyskoczył Asusik. Poczytaj zobacz i daj znać,co sądzisz.https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/asus-laptop-g731-17-i5-8gb-512ssd-gtx1650-w10.bhtml Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2020 Nie jest to zbyt opłacalny wybór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba.katny Opublikowano 25 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2020 Cześć, Ja polecam w tej cenie Vivobooka X571. To sprzęt na którym działają najnowsze tytuły, mocny procesor radzi sobie z wielozadaniowością - dlatego w tej cenie fajny wybór. Nie przepłacasz a dostajesz solidne wykonanie Asusa, super chłodzenie no i parametry okej. Grafika dedykowana - spokojnie działa AutoCad, czy programy graficzne Polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...