lpieter Posted March 18, 2020 Report post Posted March 18, 2020 Witam, mam kompa z prockiem AMD A4-4020 i kartą graficzną GTX 1650 DUAL. Podczas montażu filmów w programie Premiere Pro temperatura procesora skacze do 87 stopni, a po wyłączeniu programu utrzymuje się przy 60. I mam takie pytanie czy taka temperatura jest jeszcze normalna czy już trzeba się bać?? I ewentualnie co mogę zrobić żeby ją zbić?? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
blood_brother Posted March 18, 2020 Report post Posted March 18, 2020 Internet mówi, że max. bezpieczne dla tego procka to 70 stopni. Przede wszystkim zacząłbym od sprawdzenia, czy chłodzenie nie jest zabite kurzem, następnie chyba pasta do wymiany. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
lpieter Posted March 18, 2020 Report post Posted March 18, 2020 Niby czyszczone było ok. 20 stycznia, ale jeszcze przeczyszczę. A czy karta graficzna mogła wpłynąć na temperaturę procesora?? Bo kupiłem ją tydzień temu. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
blood_brother Posted March 18, 2020 Report post Posted March 18, 2020 Sprawdź też, czy przy okazji tego czyszczenia, bądź instalacji karty, nie poluzowało się chłodzenie na procesorze. Sama karta jako taka, nie powinna mieć wpływu na temperatury CPU. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
lpieter Posted March 18, 2020 Report post Posted March 18, 2020 Ok, dzięki Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
lpieter Posted March 19, 2020 Report post Posted March 19, 2020 Po przeczyszczeniu i nałożeniu pasty temperatury bez obciążenia spadły do 56-59 ale pod niewielkim obciążeniem jest takim jak instalator gry już 76-79 stopni Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Kronan Posted March 19, 2020 Report post Posted March 19, 2020 Podasz ewentualnie jakie masz chłodzenie na procku? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
orlontko Posted March 19, 2020 Report post Posted March 19, 2020 Podaj cała konfiguracje łącznie z tym jaką masz budę i chłodzenie, bo nic nie wiemy poza tym jaki masz proc, grafę oraz wysokimi temp w trakcie montażu filmów lub gier. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
lpieter Posted March 19, 2020 Report post Posted March 19, 2020 Cała konfiguracja: Obudowa: Tracer Cruze Płyta główna: gigabyte ga-f2a88xm-ds2 Procesor: AMD A4-4020 Karta graficzna: GTX 1650 DUAL OC Ram: 8gb 2x4 HyperX Dysk HDD: Seagate barracuda 1TB Chłodzenie CPU: 1A02M5M00 Zasilacz: Akyga nie pamiętam jaki, ale 400 W Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
orlontko Posted March 20, 2020 Report post Posted March 20, 2020 Początek daj wentylator jak największy na tył, aby wyciągał gorące powietrze poza budę i jak największy wentyl na przód, aby wciągał chłodne powietrze do wew. Potem bym wymienił chłodzenie na procku na spartana, fere lub fortisa w zależności od budżetu i co wejdzie w budę. Najlepiej było by wymienić jednak ten twór obudowo podobny na przewiewna budę i normalny markowy zasilacz Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
lpieter Posted March 20, 2020 Report post Posted March 20, 2020 Ok, dzięki Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 20, 2020 Report post Posted March 20, 2020 10 godzin temu, orlontko napisał: lub fortisa w zależności od budżetu i co wejdzie w budę. Najlepiej było by wymienić jednak ten twór obudowo podobny na przewiewna budę i normalny markowy zasilacz fortis naprawdę? do 2 rdzeniowego procka warto by było zmienić tą padakę na 4 rdzenie[używka] - bo obecnie to chodzi on non stop na 100% i box nie wyrabia [w dodatku karta z nim się marnuje] na pewno trzeba dołożyć wentyl na tył obudowy [ 12cm powinien pasować] i Spartan Pro dla procka Nie wiemy jaki masz budżet Ogólnie jak masz kasę to zmień kompa na coś nowszego aby cieszyć się z karty graficznej Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
orlontko Posted March 20, 2020 Report post Posted March 20, 2020 12 minut temu, Ajbak napisał: fortis naprawdę? do 2 rdzeniowego procka warto by było zmienić tą padakę na 4 rdzenie[używka] - bo obecnie to chodzi on non stop na 100% i box nie wyrabia [w dodatku karta z nim się marnuje] na pewno trzeba dołożyć wentyl na tył obudowy [ 12cm powinien pasować] i Spartan Pro dla procka Nie wiemy jaki masz budżet Ogólnie jak masz kasę to zmień kompa na coś nowszego aby cieszyć się z karty graficznej W mojej wypowiedzi, nie w tym fragmecie wycietym przez Ciebie sa podane chłodzenia od spartana. Nie zapominaj o tym ze cooler taki jak fortis moze pozniej uzyc do duzo mocniejszych procków nie tylko 2- rdzeniowych, więc spokojnie. Co do zmiany kompa to autor musi sie wypowiedzieć czy chce zmienic cały sprzet. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
lpieter Posted March 21, 2020 Report post Posted March 21, 2020 No na razie nie mam kasy na kompa, bo sporo wydatków i prawko się szykuje więc myślę że dorobię sobie chłodzenie i na razie będzie tak jak jest Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...