MrPixel3x2 Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2020 Cześć, czy warto czekać na Comet Lake w desktopach? Jak myślicie kiedy będą do kupienia? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udam_u Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2020 Z tego co kiedyś czytałem to premiera miała być w okolicach kwietnia ale w obliczu aktualnych problemów z Covid-2019 nie wiadmo jak to się potoczy i czy premiera nie zostanie przesunięta... Generalnie zmiana w 10 generacji będzie istotna - wszystkie procki mają otrzymać HT, to co teraz było I9 będzie I7 (cena myślę adekwatnie niższa). Z tego powodu albo bym się wstrzymał z Intelem (ponieważ procki z 9 generacji sporo stracą na cenie) albo szedł teraz w Ryzena 3700X lub 3800X, który niedawno był z fajnymi obniżkami, czyli prawie cena 3700X. Jak masz większy budżet to R9 3900X też teraz ma dobrą cenę - poniżej 2k zszedł a jest to CPU ze sporym zapasem mocy, na kilka lat powinien starczyć. Nikt nie ma magicznej kuli aby przewidzieć przyszłość ale na dzień dzisiejszy widać, że dolar poszedł drastycznie w górę i co za tym idzie jak obecne zapasy się wyprzedadzą to odnotujemy istotną podwyżkę cen podzespołów komputerowych - o ile się wyprzedadzą, ponieważ obecna sytuacja nie zachęca ludzi do wydawania pieniędzy i możliwe, że tak szybko to co obecnie jest na półkach się nie wyprzeda... Oczywiście wszystko co napisałem to tylko moje osobiste przypuszczenia, nie jestem analitykiem z firmy dystrybuującej sprzęt komputerowy. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2020 robisz nowe pc czy upgrade'ujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2020 (edytowane) 3 godziny temu, MrPixel3x2 napisał: Cześć, czy warto czekać na Comet Lake w desktopach? Jak myślicie kiedy będą do kupienia? Pozdrawiam Pytanie w stylu, kto mi powróży. Czy będą coś warte, pokażą testy, kiedy będą, jak Intel ogłoś ich premierę oficjalną. Edytowane 20 Marca 2020 przez KaszaWspraju 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2020 (edytowane) 6 godzin temu, MrPixel3x2 napisał: Cześć, czy warto czekać na Comet Lake w desktopach? pierwsze pytanie jaki masz budżet [ bo i warto by poczekać na nowe karty graficzne] - jak mały to szału nie zrobisz jak do gier to bym poczekał niby mają być kwiecień - czerwiec [jak intel w kulki nie poleci, pierwotnie to zapowiadał że miał być styczeń ale olali ludzi.] ale może być obsuwa przez pandemię ogólnie to jakieś przebłyski o procach się pojawiają ale nic o płytach więc pewnie jeszcze poczekamy Edytowane 20 Marca 2020 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2020 Kometa w desktopie to poza HT we wszystkim od I3 po I9 i I9 10C/20T nie wiele zmienia w stosunku do tego co jest , wydajność na niemal tym samym poziomie co CFL/CFLR . Konkretniejsze zmiany to dopiero będą przy okazji kolejnej rodziny tzn. Rocket Lake , ulepszenia z mobilnych Icy Lake/Tiger Lake 10 nm + stary proces technologiczny 14 nm . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Michał22 Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2020 @MrPixel3x2 Warto dla samego wydluzajacego sensowny zywot procka hyperthreadingu. Zwlaszcza w przypadku brania jednostek slabszych niz i9 (a i ten dostanie teraz 10 rdzeni i 20 watkow za niewiele wyzsza cene). Rewolucji cenowej nie bedzie, ale byc moze z ich premiera potanieja swietne procki AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...