Skocz do zawartości
Mayky

Modernizacja 3 letniego sprzętu.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Zestaw który chciałbym odmłodzić, kupiłem 3 lata temu.Póki co cały czas służy, aczkolwiek z nowymi grami ma już większe problemy.
Mam do dyspozycji ok. 1000PLN więc zastanawiam się czy warto coś włożyć w ten komp czy też raczej pomęczyć go przez najbliższy +/- rok i złożyć sobie coś nowego za większą sumę.
Od razu zaznaczam że zależy mi na usprawnieniu go a nie na totalnej wymianie wszystkich części. No chyba że inwestowanie w niego nie ma większego sensu, wtedy wezmę pod uwagę wasze propozycje.

Mój obecny zestaw:

Płyta główna Gigabyte GA-B250M-DS3H
Procesor Intel Pentium G4560, 3.5GHz, 3 MB, BOX (BX80677G4560)
Pamięć Patriot Viper 4, DDR4, 8 GB,2400MHz, CL15 (PV48G240C5K)
Karta graficzna MSI GeForce GTX 1050Ti 4GT OC 4GB GDDR5 (GTX 1050 Ti 4GT OC)
Zasilacz SilentiumPC Vero L1 500W (VL1-500)
Dysk Toshiba P300 1 TB 3.5" SATA III (HDWD110UZSVA)
oraz starszy monitor Acer P205H

Z góry dziękuje za wszelkie porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie dołóż SSD NVMe na system np. Corsair MP510 480GB lub PNY XLR8 CS3030 .

Inwestowanie w obecną platformę nie ma sensu , zresztą żeby wstawić lepsze CPU i tak trzeba zmienić płytę ( mowa o I3/I5 Gen 8 czy 9 )  , Intel za niedługo wyda LGA 1200 z nowymi CPU ( które w zasadzie są niemal tym samym co twój G4560 od strony architektury ) , NV szykuje też Ampere 7 nm .

Opcjonalnie Ryzen 5 1600 AF za ~500 zł + płyta na B450 np. Asrock B450M Pro4-F za 360 zł , 860zł wyjdzie za te 2 rzeczy .

Do ryzena wypadało by kupić szybki ram 3 000 mhz / 3 200 mhz , choć twój na razie może być .

W tym układzie zostaje nie wiele kasy na SSD , w zasadzie tylko modele SATA wtedy wchodzą w grę np. Crucial MX500 500GB za 332 zł .

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi