Skocz do zawartości
RevWolt

AMD Radeon RX 5000 (RDNA 1) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, rasin112 napisał:

Tyle że rx 5700xt wydajnościowo momentami nawet przebija rtx 2070 S, jednak dopłacać 600 zł to troche lipa.

2070 SUPER jest lepszy to raz a dwa DLSS 2.0 zwiększa dodatkowo wydajność RTX-ów  a tym samym wydłuży żywotność gpu Turing na rynku.

Edytowane przez lws

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle że już pisałem nie dam 2500 za kartę, Kupiłbym od razu rx 5700xt tyle że trochę przerażają mnie te temperatury. Ewentualnie rtx 2070 do 1950 zł albo rtx 2060 super no ale tu znowu jest mniejsza wydajność. Tak rtx 2070 super jest lepszy od rx ale nie w każdej grze poza tym różnica jest na tyle mała że nie dopłaciłbym tyle.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GPU od AMD nikomu nie będę polecał bo wiem co sam przechodziłem i nie jest to tylko problem softwarowy,mnie osobiście nie bawi ta loteria pełen przygód z kartami od tego producenta.Kup sobie w takim razie RTX 2060 SUPER a jak uparcie stoisz przy 5700XT to odnośnie temp. takie kwestie jak typ obudowy i jej przeciągu w środku nikt nie będzie zgadywał.

W cenie 2300zł masz 2070 SUPER JetStream i czasem warto dołożyć niż kupić gniota którego sam podrzuciłeś w linku.

Edytowane przez lws

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecanie 2070s o 500 droższej, gdzie taki rx5700xt to praktycznie ta sama wydajność, a w niektórych grach nawet lepiej, tylko fani nvidii tak potrafią ?

to już lepiej zaczekać do 17 września jak amperki wyjdą, wtedy może 2070s zejdzie do normalnej ceny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Namierzyłem ASUS ROG Strix Radeon RX 5700 XT OC Gaming 8GB GDDR6 256 bit za 1617zł w jednym w największych sklepów.

Miałem w planie kupno tej karty i cena jest spoko, ale nie wiem czy nie poczekać na Big Navi...

Ze względu na monitor karty Nvidii odpadają ;)

Jakieś sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile chcesz wydać na GPU ?

Wątpię aby Big Navi było poniżej 2 000 czy 2 500 zł , to ma być konkurencja dla Ampere a nie Pascala / Turinga jak Polaris / Navi .

Chyba że zależy ci na tańszym GPU od czerwonych ale w to też wątpię , póki co ani Ampere ani BN nie celują w ten przedział cenowo-wydajnościowy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, radiergummi napisał:

Przecież na GF masz wsparcie dla gsync na monitorach z adaptive sync jesli to chodzi.

3060Ti będzie za miesiąc. Big Navi też będzie miał kilka wcieleń. Kupno teraz karty starej generacji to fatalny pomysł.

Co kwestii monitora to ok, faktycznie jest to do ogarnięcia.

A co takiego będzie mieć Big Navi i ma Ampere bez czego nie będę mógł żyć mając "starą" generację? ? 

Aktualnie korzystam z GTX950 i to jest stare, potwierdzam ?

Jest jeszcze aspekt cenowy, nie mam zamiaru wydać na kartę więcej niż 2k

Edytowane przez KrzysztofPN
pomyłka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 minut temu, reyden napisał:

Ile chcesz wydać na GPU ?

Wątpię aby Big Navi było poniżej 2 000 czy 2 500 zł , to ma być konkurencja dla Ampere a nie Pascala / Turinga jak Polaris / Navi .

Chyba że zależy ci na tańszym GPU od czerwonych ale w to też wątpię , póki co ani Ampere ani BN nie celują w ten przedział cenowo-wydajnościowy .

Przedział cenowy to 1,5k do 2k z tym że wolałbym ten niższy próg.

Czytałem recenzje tego Asusa i wiem że jest warty tych pieniędzy, inna sprawa że grał będę w 1440p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, rdaneel napisał:

950, ło panie...

Generalnie jak przedmówcy pisali: trochę słaby okres na zakup [sprzętu ocierającego się o wyższy poziom]. Jeżeli nie chcesz czekać: moją barierą jest 1k na kartę graficzną. Zakup 5500XT to i tak więcej niż zasadnicza różnica między twoją 950 . Następnym progiem [sensownym] jest 1660Super/5600XT. Jeżeli nVidia odpada to końcówką MOJEGO budżetu byłaby 5600XT.

Ale 5600xt cenowo nie jest ciekawy... w tym przedziale wychodzi na to że jednak 5700xt jest rozsądną opcją )

Co do gtx950 to faktycznie nawet 5500xt będzie skokiem nie do opisania ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po taniości dorwać rx 5600xt i odblokowac....

Koledzy kilka dni temu ktoś udostępnił opis jak odblokować 5600xt na w zasadzie pełnego 5700xt

https://www.reddit.com/r/hardware/comments/jabw98/tutorial_on_how_to_unlock_rx_5600_xt_clock_to_2ghz/

https://www.youtube.com/watch?v=nsDV9qjbEnI&feature=emb_logo
‍‍   
to pewnie też jeden z powodów dla którego masowo wykupują 5600xt

wiadomo każdy robi to na własne ryzyko, na reddit ludziska potwierdzają że działa na sapphire , powercolor . Ja dzisiaj lub jutro sprawdzę na swoim xfx 5600xt III ultra ale zanosi się na hicior ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mój komputer to i7 6700k, 16gb hyper x kingstona, mono MSI gaming 5 z170, grafika MSI mech oc 5700xt 8gb, zasilanie silentium 700 w, windows 7 pro. Sterowniki aktualne, nic nie podkręcane. Po dokupieniu niedawno do zestawu wspomnianej grafiki w niektorych grach mam problem który polega na tym że uruchamiam grę, klikam po menu żeby poustawiać pod siebie grę, klikam nowa gra itd następnie po zaladowaniu już właściwej gry po cut scenkach po ok 5 sekundach obraz staje. Gra działa, słychać kroki itp, wychodzenie do menu. Problem jak narazie pojawił się w darksiders genesis oraz layers od fear 2. Co w sterownikach powoduje problem? Miał ktoś taki problem? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie myślę że może czas odesłać win7 na emeryturę. Jeszcze nie patrzyłem jak sprawa ma się na nowych systemach. Metro Exodus np też miało problem. Wyłączyłem w sterach ekranowe osd i ruszyło. Dlatego szukam dalej czegoś co w ustawieniach jest dla mnie nieistotne a może się gryźć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, z racji tego że już nie mam pomysłów co zrobić aby zmusić mojego rx 5700 xt do instalacji sterowników pytam was, czy może ktoś spotkał podobny problem.

Próbowałem już chyba wszystkiego. Przesiadłem się z gtx 1060, więc wszystkie sterowniki od NV zostały usunięte przed włożeniem karty AMD. Pobrałem ze strony producenta Adrenialin 20.11.1, po czym ochoczo przystąpiłem do instalacji. W trakcie jej zostałem poinformowany że ekran będzie się wyłączał i włączał. Niestety podczas instalacji jedynie zgasł i już się nie włączył. Próbowałem z wcześniejszymi sterownikami 20.9.1 ale sytuacja się powtarza. W połowie instalacji wyskakuje czarny ekran i nic się nie dzieje. Próbowałem też za pomocą Driver Booster 8.1 pobrać sterowniki, ale tam występuje to samo... Nie wiem co jeszcze mogę zrobić.

Profilaktycznie podam specyfikacje kompa:

Płyta główna 0 MSI H310M PRO-VH

Procesor : i5 9400f

Ram - 2x8 GB Goodram.

Monitor to zwykłe 24 cale 60hz samsunga podpięte pod HDMI

Z góry dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj na początek Display Driver Uninstaller. Teoretycznie usuwanie przez windows nie powinno być szkodliwe, ale czasami się i tak zdarza. Jeżeli coś usunie, to następnie użyj ccleaner, i usuń śmieci (pisze tak ogólnie, bo chyba wiesz jak używać ccleanera). Po tych czynnościach spróbuj zainstalować sterowniki ponownie.

Edytowane przez VikLin
musiałem dopisać zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 28.11.2020 o 01:41, VikLin napisał:

Spróbuj na początek Display Driver Uninstaller. Teoretycznie usuwanie przez windows nie powinno być szkodliwe, ale czasami się i tak zdarza. Jeżeli coś usunie, to następnie użyj ccleaner, i usuń śmieci (pisze tak ogólnie, bo chyba wiesz jak używać ccleanera). Po tych czynnościach spróbuj zainstalować sterowniki ponownie.

Dzięki za odpowiedź. Wyżej wymienione rzeczy robiłem (te same programy) i dalej było to samo. Karty pozbyłem się po 4 dniach, poszła do zwrotu. Jeszcze raz dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka, mam problem taki jak na screen, odinstalowałem grafikę z menadżera urządzeń i na nowo zainstalowałem sterowniki i ten sam problem występuje.

Bez tytułu.png

Popraw posta bo brak wymaganych danych - jaki masz sprzęt .

by reyden

Edytowane przez reyden
brak wymaganych danych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko w tych 2 grach to jest czy większej ich ilości ?

Na problem sprzętowy z GPU to to nie wygląda , prędzej konflikt na linii sterowniki - system albo coś zwalone w sterach , ATI/AMD to miało długą historię z tym .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi