Jony34 Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2021 W tych 2 tylko zauważyłem, cóż pisałem też do supportu w tej sprawie i też mówili mi o sterownikach tylko, że już miał być ten problem wyeliminowany w poprzedniej aktualizacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz922 Opublikowano 23 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2021 (edytowane) Hej 🙂 jakiś rok temu kupiłem PC z kartą RX5700. Praktycznie od początku miałem problemy typu crashe gier i wyskakujące okno "narzędzie do zgłaszania błędów AMD". Byłem pewny, że to kwestia słabo zrobionych gier - Cyberpunk, AC Valhalla. Przy graniu w CSGO nigdy mi się ten problem nie pojawił. Po pojawieniu się tych błędów PC był formatowany, wszystko wgrywane od nowa. Niedawno chciałem sprawdzić ponownie czy AC może jakimś cudem został już naprawiony, ale po dosłownie 5 minutach znowu to samo - błąd, crash. Co dziwniejsze, teraz ten błąd potrafi pokazać się przy używaniu przeglądarki. W grach typu CSGO, czy The Division 2 nie zauważałem większych problemów. Może ze 2 razy wywaliło mi obie gry, ale bez tego błędu, po prostu zwiecha i wracamy do pulpitu. Od czasu zakupu sprzętu nie grałem zbyt dużo, więc odpuściłem temat, natomiast póki karta jest jeszcze na gwarancji chyba czas to ruszyć, bo w sumie nie wiem czego to wina. Ostatnio wgrałem sterowniki na nowo używając najpierw DDU, ale problem nie ustąpił. Czy ktoś mógłby mi pomóc, powiedzieć jak sprawdzić czego to wina - uszkodzona karta, wadliwe sterowniki, wadliwy slot na płycie głównej, może zasilacz jakoś na mikrosekundy nie daje napięcia i coś się sypie? HELP 😪 Obecnie używam sterowników w wersji 21.6.2 PC: ASUS TUF B450-PRO GAMING MSI Radeon RX 5700 GAMING X 8GB GDDR6 AMD Ryzen 5 3600 SilentiumPC Vero M3 700W 80 Plus Bronze SilentiumPC Fortis 3 140mm Plextor 512GB 2,5" SATA SSD M8VC PNY 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 XLR8 Gaming SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black Windows 10 Edytowane 23 Lipca 2021 przez Lukasz922 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 23 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2021 Witam sprawa może nie być taka prosta, czy masz wgrany najnowszy bios do płyty głównej ? "3202" https://www.asus.com/Motherboards-Components/Motherboards/TUF-Gaming/TUF-B450-PRO-GAMING/HelpDesk_BIOS/ czy próbowałeś dla pamięci Ram nie włączać tryby XMP ?, tylko ustawić szybkość ręcznie i potestować np. na 2133,2400,2733, 2800, itd. ,i jak wtedy będzie się kompiuter zachowywać ? można tez sprawdzić tzn. wtyczkę w zasilaczu podpiąć w inne gniazdo. zakładam ze nie posiadasz innej karty graficznej, a skoro twój CPU nie ma zintegrowanej karty graficznej, to trzeba gdzieś się udać np. do dobrego kolegi albo serwisu i poprosić o sprawdzenie karty graficznej czyli przetestować na innym zestawie samą kartę, jeśli objawy będą takie same, to reklamacja i wysyłka na gwarancje . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpalkacs Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2021 A z temperaturą karty w porządku? Ja bym się nie przejmował, karta raczej jeszcze nie pada ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz922 Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2021 UPDATE Zainstalowałem sterowniki od nowa, zmieniłem tryb XMP, wróciłem ustawienia CPU do standardowych (wcześniej było lekkie OC), zaktualizowałem BIOS, przełożyłem kartę do innego slotu na mobo, w końcu udało mi się dostać inną kartę (GTX 1080) - na niej nie było żadnych zwiech, blackscreenów, crashy itd. Czyli niby wniosek prosty - karta graficzna uszkodzona, oddałem na gwarancję. Dzisiaj karta przyszła "naprawiona" - "Urządzenie zostało naprawione w autoryzowanym serwisie producenta. Przeszło pomyślnie wszystkie testy i jest w pełni zgodne ze specyfikacją producenta." Jakież było moje zaskoczenie kiedy po włączeniu Assassins Creed nawet nie zdążyłem nic wybrać w menu zanim wysrało mi dokładnie ten sam błąd... Jest jakiś sposób na sprawdzenie samej karty graficznej, bo sam już nie wiem co robić 😞 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2021 wyłącz profil XMP , ustaw pamięci na początek 2133MHz, aby mieć pewność co do kary, to trzeba kartę włożyć do innego zestawu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz922 Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2021 Profil XMP wyłączałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszPL Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2021 Witam, wina leży po stronie karty jak i sterowników, sam mam Rx 6800, i podobne błędy, sprawdź na forum amd i zobacz co tam się dzieje, są dziesiątki tematów nowych na ten temat, ja swoją kartę zgłosiłem już na gwarancję, pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2021 6 godzin temu, JanuszPL napisał: Witam, wina leży po stronie karty jak i sterowników, sam mam Rx 6800, i podobne błędy, sprawdź na forum amd i zobacz co tam się dzieje, są dziesiątki tematów nowych na ten temat, ja swoją kartę zgłosiłem już na gwarancję, pozdrawiam. czyli widać ze AMD ma "spoko" podejście recenzenci na YT kup Ryzena lub kartę AMD, a potem jak masz problem, to ty masz problem a my twoje pieniądze XD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszPL Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2021 (edytowane) 20 minut temu, Mr.T... napisał: czyli widać ze AMD ma "spoko" podejście recenzenci na YT kup Ryzena lub kartę AMD, a potem jak masz problem, to ty masz problem a my twoje pieniądze XD. Żebym teraz miał kupować kartę, na pewno nie Radeona, niestety problem jest duży, nie chodzi o parę sztuk, jeśli już się uporam z moją kartą i dostanę nową, niestety ją sprzedam i kupie RTX 3070. Co bardziej śmieszne miałem też procka od AMD, ryzena 3700X, który się grzał strasznie, one mają problem z odprowadzaniem ciepła i skaczącymi napięciami, szkoda że AMD też się tym nie chwaliło. Teraz zmieniłem platformę na i9 9900k i jest cisza i spokój tylko ta nieszczęsna karta została 🤣. Edytowane 13 Września 2021 przez JanuszPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_z Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Pochwalę się małą operacją z dnia wczorajszego. W swoim 2,5 letnim RX 5700XT postanowiłem wymienić termopady i pastę termoprzewodzącą. Zostały użyte Gelid GP-Ultimate w wersjach 1 mm (pod radiator) i 3 mm (pod backplate) oraz pasta Thermal Grizzly Kryonaut. Tak informacyjnie - oficjalnie Sapphire podaje że pod backplate można stosować termopady 2 mm ale w praktyce wtedy nie stykają się one z backplate - 3 mm pasują idealnie. Druga kwestia to, ze mi do wymiany termopadów pod radiatorem (1 mm) wystarczył jeden kawałek 90x50mm. Nie ma zatem potrzeby kupowania dwóch. Stare termopady były już nieco kruche i mało elastyczne, pasta trzymała się nieźle. Pod backplate dołożyłem więcej termopadów niż dane było fabrycznie, tj. dołożyłem nad pamięci. Co prawda backplate w niemal na całej powierzchni (poza miejscami gdzie fabrycznie znajdują się termopady), jest zabezpieczony folią, jednak każde dodatkowe odprowadzenie ciepła coś daje. Dodatkowo, nałożyłem pastę w miejscu styku radiatorów pamięci i radiatora głównego. Jeśli chodzi o efekt termiczny pamięci, to jest bardziej niż spektakularny. Przed wymianą w czasie grania nagrzewały się do 100-102 stopni, obecnie 86-88 - spadek temperatury wynosi zatem solidne kilkanaście stopni. Wymiana pasty przyniosła mniej spektakularne efekty, "gorący punkt" w czasie grania spadł ze szczytowych 102-104 stopni do 99-100 stopni, ale za to wynik 3DMark podskoczył o około 100 pkt. co może sugerować, że rdzeń trzyma nieco wyższe taktowanie. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_z Opublikowano 17 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2022 Nurtował mnie mały spadek temperatur na rdzeniu. Zdjąłem sam główny radiator i dołożyłem pasty, tym razem "ziarnkiem grochu". Efekt - spadek temperatur rdzenia i gorącego punktu o 7-8 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 4 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2023 (edytowane) Witam Testuje teraz stare procki na S775 no i kupiłem RX 5700XT[wiem że to za mocna karta] i przestał mi się windows na tym ładować. [system na MBR dla kompatybilności ze starszymi sprzętami] i moje pytanie jest takie czy RX5700 wymaga GPT czy wystarczy mu jak płyta ma UEFI, a może trzeba i to i to ? Do takich testów https://youtu.be/vCYm8cvM1qs Edytowane 4 Stycznia 2023 przez Viperus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 4 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2023 Kup gtx970 albo coś starszego, mój 5600xt nie ruszał na kompie brata a gtx970 bez problemu. Tylko że to była jakaś śmieciowa płyta na 1155 bo u mnie z i5 2500k na asusie śmigało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2023 Witam za ciekawy temat się zabrałeś, bym powiedział nawet ambitnie, ja już nie mam dostępu do takich zabytków jak s775. a jaka dokładnie posiadasz płytę główna ? producent/model, aby poszperać coś w Internetach , bo pytanie jest, czy w biosie znajdzie się opcja "csm support enable or disable" ? RX 5700XT to jest karta z wsparciem dla "UEFI Supported: Yes", a jak to będzie jak płyta główna i jej bios nie posiada jeszcze UEFI ? XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 4 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2023 Mam niezłą kolekcję płyt i procków, grafik starszych też. Widać że do tego RXa i nowszych pewnie też potrzebny jest bios z UEFI, co ciekawe RTX 3070 nie wymaga UEFI i działa elegancko na s775 wiec to z nim potestuje te starocia. RX 580 też mi działał na płycie Asus P7P55-M bez UEFI. Ciekawe jak Vegi.. Warto też dodać że intelowskie integry jak UHD630 wymagają dysku z GPT i za chiny nie pozwolą na odpalenie systemu na MBR. Temat ciekawy ale mało komu potrzebny raczej tylko dla freaków jak ja :P 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 6 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2023 Mnie trochę korci żeby spróbować tego cudownego PTM7950 no ale na VRmy to chyba by sie nie nadawało poza tym mój RX5700xt miał wymieniane termopady i jest dość chłodny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2023 (edytowane) Cześć, Mam nietypowy problem o ile to faktycznie jest problem. Po zakupie woltomierze, chciałem sprawdzić ile energii pobiera mój komputer maksymalnie obciążony. Celem było sprawdzenie wpływu na rachunki przy skrajnym zapotrzebowaniu. Przy maksymalnie obciążonych Ryzen 3 3100 @4500 (przy uV na 1.19V) oraz Radeon RX 5600XT @1820/1820 (przy uV na 0.88V) zapotrzebowanie wniosło 330W. Obciążenie zrealizowałem przy jednoczesnym odpaleniu OCCT (pod CPU) oraz FurMark (pod GPU). Całość pracowała bez uwag, pobór 330W był stały z bardzo niewielkim wachaniem. Po zmianie CPU na Ryzen 7 5700X (niezależnie czy Stock czy po OC @4600 przy uV na 1.175V) i ponownym odpaleniu OCCT (pod CPU) oraz FurMark (pod GPU), zegar karty graficznej skacze pomiędzy 800-1800 MHz, napięcie również w zakresie ok. 700-880 mV. Podobnie skacze pobór enerii w zakresie 200-300W. Jaka jest przyczyna takiego zachowania karty skoro przy Ryzen 3 3100 tego nie było? 1. Zapotrzebowanie tylko w OCCT przy Ryzen 3 3100 @4500 (przy uV na 1.19V) wynosiło ok. 130W a temperatury max to 70 stopni. 2. Zapotrzebowanie tylko w OCCT przy Ryzen 7 5700X @4600 (przy uV na 1.175V) wynosiło ok. 150W a temperatury max to 52 stopnie. Wykluczam więc, że problem wynika z zasilacza. Zasilacz to SilentiumPC Supremo FM2 650W 80 Plus Gold. 3. Linia 12V stabilna jak skała - poniżej zrzut ekranu; 4. Karta ma najnowsze sterowniki Adrenaline Pro; 5. Zwiększenie napięcia na karcie nie przynosi efektu; 6. Wyłączenie Re-Size Bar nie przynosi efektu; 7. 3DMark Time Spy przechodzi w porządku i wyniki dla karty graficznej przed i po zmianie nie różnią się (~8100 pkt). Wynik ogólny wzrósł z 7500 na 8500 po zmianie procesora. 7. Nie wiem w jaki inny sposób jedną aplikacją obciążyć i CPU i GPU aby wykluczuć np. brak multitaskingu przy 5700X i jego bottleneck spowodowany wykorzystaniem mocy przez OCCT. Skoro jednak działało na 3100 to dlaczego nie działa na 5700X? W Cyberpunk w 1080p przy ustawieniach Ultra Ryzen 3 3100@4200 miał wykorzystanie na poziomie 60-70%, przy Ryzen 7 5700X obciążenie procesora wynosi jedynie 20-30% a klatki minimalne (test wydajności) wzrosły z 35 do 41 (średnie 59 vs 61). Podejrzewam, że gdzieś karcie brakuje papu, ale nic po zmianie procesora nie było zmieniane. Czy jest inna przyczyna? Pozdrawiam! Edytowane 20 Stycznia 2023 przez crux Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2023 (edytowane) Del. Edytowane 20 Stycznia 2023 przez crux Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2023 Ok, sprawa chyba się częściowo wyjaśniła. Coś nie tak z FurMark chociaż na 3100 działał. Jednoczesne odpalenie Heaven Benchmark 4.0 oraz Cinebench R23 obciąża w 99% kartę (wg Afterburner i GPU-Z) i 100% procesor (wg HWiNFO). Wszystko stabilne i śmiga. Co ciekawe 100% obciążony Ryzen 3 3100 @4500 (wszystkie rdzenie) z V1.19 potrzebuje 20W więcej niż Ryzen 7 5700X @4600 (wszystkie rdzenie) z V1.18 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cphelmut Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2023 Witam! Mam takie pytanie, karta asrocka rx 5600 xt bzyczy pod obciążeniem w grach, nieważne czy jest blokada na 60 fps czy klatki odblokowane. Jak zmieniam na 30 czy 15, dzwięk jest tak samo głośny, tyle że częstotliwości, przerwy między tykaniem są dłuższe. Kartę oddałem na gwarancję zeszłej wiosny, serwis po miesiącu przysłał drugą, buczy tak samo, jak stara. W dodatku ta nowa łapała takie temperatury, że z miejsca wymieniłem na niej pastę, bo po otwarciu jej tak upierniczonej płytki pcb nie widziałem w życiu (gratuluję takiego pracownika), wszystko było zalane lejącą się mazią, która miała odprowadzać ciepło, lecz na rdzeniu jej nie było, wszystko za to dookoła, gość lał ją chyba szlauchem, bo strużka ciągnęła się szlaczkiem od rdzenia do brzegu gpu, a karta pod obciążeniem łapała 100 c. I tutaj jest zagadka, karta buczy w grach, ale nie w benchmarkach typu unengine valley czy choćby test w gpu-z. Tam jest wszystko ok, mimo że karta pracuje na 99 %. Włączam grid legends i bzzzzz, death stranding bzzzzz. Przestaje bzyczeć, jak zmniejszam taktowanie do 1000 mhz. Zmniejszenie napięcia z 0,983 v na powiedzmy 0.900 v nic nie wnosi. Mam obudowę na biurku przy głowie, bez słuchawek na uszach jest to dzwięk dobrze słyszalny, inny powiedziałby olać, ale mnie to irytuje. Wczesniej miałem sapphire rx480, takich jaj nie było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brachol Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2023 Jesteś w stanie to nagrać? Sprawdzałeś czy dźwięk zależny jest od prędkości wentylatorów (bez obciążenia grami) ręcznymi nastawami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cphelmut Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2023 Dzięki za odpowiedź. Zmniejszenie obrotów nic nie daje. To wg mnie cewki, natomiast dziwi mnie, że pod benchmarkami nie piszczą. Sprawdziłbym na innym zasilaczu, ale nie mam. Wczoraj z pracy przyniosłem 500 w cooler master, ale okazało się, że jest przy nim wtyczka 6-pin pci-e i nic z tego nie wyszło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cphelmut Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2023 Nagrałem, słychać wyraźnie w połowie filmu. Chyba ją wystawię na sprzedaż, bo mnie już męczy, a ja ją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brachol Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2023 Tak na marginesie - ciekaw byłem tego dźwięku, bo ostatnio zmagałem się z bzyczeniem/terkotaniem na ASRocku RX5600XT ale w modelu Challenger (https://streamable.com/qtrj83). Głównym podejrzanym jednak były wentylatory, gdyż dźwięk ten pojawiał się najczęściej wraz ze wzrostem obrotów, choć i na minimalnych również można go było usłyszeć. Przykładając palec do obudowy wentylatorów, bzyczenie/terkotanie ustawało lub w dużej mierze było eliminowane. Również mocno irytujący dźwięk, szczególnie wieczorami - u mnie też obudowa stoi na blacie. Ktoś z podobnym problemem jak u mnie doszedł do tego, że winowajcą były luźne finy radiatora - pozaginał je w miejscach ich łączenia i problem u niego został wyeliminowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cphelmut Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2023 Jeśli masz nową kartę, kupiłeś tego odblokowanego challengera, to zobaczysz za kilka miesięcy. Ja mam tę kartę od kwietnia 2020 r. i na początku cewki nie piszczały, to pojawiło się potem, w kwietniu zeszłego roku było blisko końca gwarancji, więc odesłałem ją na serwis. Liczyłem głupio na zwrot kasy, ale wymienili na "nową", upaćkaną pastą, z odciskami na chłodzeniu, która tak samo działa jak ta stara. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cphelmut Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2023 Chciałbym odkopać nieco temat, od poprzedniego wpisu testowałem nieco sprzęt. By potwierdzić, że to ewidentnie karta, sprawdziłem kompa na zintegrowanej uhd 750. Moje zdziwienie było duże, gdy okazało się, że skwierczy także płyta gigabyte z490 ud, na początku wczytywania systemu i ciągle przy ruchach myszką w przeglądarce i pulpicie (w biosie jest cisza). Wyłączenie funkcji oszczędzania energi w biosie nieco ucisza płytę, ale nadal dzwięki słychać, i cpu pracuje wtedy tylko 4,3 ghz na wszystkich rdzeniach. Ewidentnie dzwięk jest z sekcji zasilania. Zmieniłem zasilacz na msi mag 650 i nic nie pomogło. Pozostaje zagryźć zęby, słuchawki na uszy i tyle. Płytę gigabyte mogę jeszcze zareklamować, bo ma 3 lata gwarancji, ale łatwo nie jest, sklep zbył mnie formułką o 2-letniej odpowiedzialności sprzedawcy i odesłał do producenta, zagraniczny support gigabyte odpisał, że owszem może przyjąć płytę, ale jak zapłacę za paczkę w obie strony. Może głupie pytanie, ale czy gigabyte ma jeszcze serwis w Polsce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crobartie Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2023 Może jakiś serwis umie takie rzeczy naprawiać? Moim zdaniem napraw albo sprzedaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2023 Skwierczenie elektroniki to typowe zjawisko. Z tego powodu kupiłem wyciszoną obudowę ... niestety w wyciszonych, zabudowanych obudowach nie jest wskazane używanie części generujących dużą ilość ciepła (np. CPU 130W+GPU 260W), bo będzie gorąco (szkoda, że nie ma wyciszonych Big Tower z dwoma 140mm z tyłu, to nie byłoby tak nisko ograniczenia). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cphelmut Opublikowano 15 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2023 Cóż, miałem wcześniej rx 480, r7 270, gtx 650 ti, hd 7770, hd 4850, a wcześniej jakieś gtx'y i nie piszczały. 8 lat jechałem na płycie asrock z77 pro 3, też nie piszczała. Mam konsolę ps 4 pro i xboxa 360, nie piszczą. To pokazuje tylko, jaką tandetę zaczynają wciskać producenci. Poszperałem na anglojęzycznych stronach i przypadków z płytami gigabyte czy asusa jest sporo. Gram w last of us 2, które wszystkie soki wyciąga z ps 4 pro i oprócz lekkiego szumu wentylatora nic więcej nie słychać (mam ostatni model). Chociaż ostatnio słyszałem o piszczących ps 5, więc tutaj też zaczyna się psuć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...