crobartie Opublikowano 15 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2023 O bzyczących mobo gigabyte słyszałem, ale Asusa nie... Mógłbyś zapodać info gdzie słyszałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cphelmut Opublikowano 15 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2023 (edytowane) Wpisz w google "coil whine asus motherboard" i wyskoczy ci naście wątków na reddit i forum rog.asus.com. Edytowane 15 Lutego 2023 przez cphelmut Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astec Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2023 Chciałbym Was, użytkowników Radeonów, choć nie tylko, zapytać jak spisuje się Radeon RX 5600 XT po trzech latach od jego premiery. Jak starzeje się ta architektura w porównaniu chociażby do GTX 1660 Ti lub RTX 2060? Czy na nowszych sterownikach nastąpiła jakaś poprawa wydajności w porównaniu z tymi premierowymi? Jak wygląda kwestia demonizowanej przez wielu stabilności sterowników? Ile według Was warty jest dziś ten Radeon? Jak rozpoznać czy dana sztuka karty pracuje pod kontrolą nowszego, lepszego BIOSU? Które procesory są optymalne do łączenia ich z RX 5600 XT, tak aby nie przesadzić, a jednocześnie wyeliminować zjawisko wąskiego gardła? I wreszcie, czy możecie po tych trzech latach polecić tą kartę graficzną? 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2023 11 godzin temu, Astec napisał: Chciałbym Was, użytkowników Radeonów, choć nie tylko, zapytać jak spisuje się Radeon RX 5600 XT po trzech latach od jego premiery. Jak starzeje się ta architektura w porównaniu chociażby do GTX 1660 Ti lub RTX 2060? Czy na nowszych sterownikach nastąpiła jakaś poprawa wydajności w porównaniu z tymi premierowymi? Jak wygląda kwestia demonizowanej przez wielu stabilności sterowników? Ile według Was warty jest dziś ten Radeon? Jak rozpoznać czy dana sztuka karty pracuje pod kontrolą nowszego, lepszego BIOSU? Które procesory są optymalne do łączenia ich z RX 5600 XT, tak aby nie przesadzić, a jednocześnie wyeliminować zjawisko wąskiego gardła? I wreszcie, czy możecie po tych trzech latach polecić tą kartę graficzną? Po co śmiecisz na forach i to nad jakąś starą kartą?? Założyłeś już temat na labie, mało? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas1999PL Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2023 Nie widziałem testów jej nowych, ale zważając na to że posiada 6GB ramu to w full HD jeszcze styknie, co do sterów na pewno jest poprawa nieznaczna, ale jest zwłaszcza że to RDNA, sam mam 6700XT i nawet w ostatnich zyskałem parę FPS więcej w większości gier, mimo że przyrosty miały być głównie dla serii 7000. Co do stabilności w Radeonach to naprawdę losowa kwestia, zeleży już od karty, jeden nie ma problemu drugi też nie, a trzeci ma ten sam model i jemu robi się czarny ekran podczas oglądania YT czasami, mimo że cała trójka ma tą samą kartę i stery. W serii 6000 i 7000 nie ma co prawda już takich problemów, ale wiem że w serii 5000 było sporo na premierę, a czy je rozwiązali to już sprawdź sam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astec Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2023 9 godzin temu, B@nita napisał: Po co śmiecisz na forach i to nad jakąś starą kartą?? Założyłeś już temat na labie, mało? Nie widzę nigdzie zakazu zakładania postów na innych forach jednocześnie. Starą kartą? To co dla jednych jest jakiś starą kartą dla innych może być nie długo używaną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2023 13 godzin temu, Astec napisał: Nie widzę nigdzie zakazu zakładania postów na innych forach jednocześnie. Starą kartą? To co dla jednych jest jakiś starą kartą dla innych może być nie długo używaną. A czego oczekujesz zakładając ten sam temat na dwóch forach? Różnych odpowiedzi? I tu i tam siedzą ci sami użytkownicy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maqs6 Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2023 10 godzin temu, B@nita napisał(a): A czego oczekujesz zakładając ten sam temat na dwóch forach? Różnych odpowiedzi? I tu i tam siedzą ci sami użytkownicy. Nie. To ty siedzisz na 2 różnych forach (i autor postu). Ja czytam tylko purepc. więc postu na labie nie widzę. Jeżeli nie masz nic do powiedzenia na temat RX 5600 XT to nie zaśmiecaj swoimi wpisami forum. Co do RX 5600 XT - osobiście nie posiadam ale czytałem opinie użytkowników że od dłuższego czasu problemów z jakością i stabilnością sterowników nie ma. Co do wydajności to się nie wypowiem. 2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2023 (edytowane) W dniu 3.03.2023 o 18:28, maqs6 napisał: Nie. To ty siedzisz na 2 różnych forach (i autor postu). Ja czytam tylko purepc. więc postu na labie nie widzę. Jeżeli nie masz nic do powiedzenia na temat RX 5600 XT to nie zaśmiecaj swoimi wpisami forum. W sumie, kogo interesuje że siedzisz tylko tutaj, spora grupa siedzi na obu. Cytat Co do RX 5600 XT - osobiście nie posiadam Jak nie posiadasz to po co się odzywasz. Cytat czytałem opinie użytkowników że od dłuższego czasu problemów z jakością i stabilnością sterowników nie ma To ma być jakieś usprawiedliwienie do napisania w ogóle tego postu?? Bo gdzieś przeczytałeś...:) Opinie są różne, nawet w serii 6000 trafiają się drobne kwiatki. Oczywiście, że jest lepiej niż było. Ostatnia poprawa wydajności dzięki sterownikom dotyczyła jak się nie mylę serii 6000. Sterowniki AMD stabilne:https://www.benchmark.pl/aktualnosci/krytyczny-blad-aktualizacji-sterownikow-kart-radeon-windows.html Edytowane 5 Marca 2023 przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 15 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2023 Mam 5600 XT. Działa bez uwag, stabilnie, żadnego problemu ze sterownikami. Wydajność do 1080p bdb, te gry, które odpalam w większości chodzą na maksymalnych ustawieniach. Karta po lekkim OC wyciąga 8100 pkt w 3dmark, przenosi to się na gry w sposób zadowalający. Hogwarts Legacy na Ultra poza na High mgłą, teksturami oraz roślinnością nie spada ponizej 50 fps z FSR2 (jakość) również w lesie z odpalonym światłem, nie ma również żadnych gwałtownych krótkich spadków fps do 20 czy 30. Cyberpunkt 2077 wszystko na ultra i we wbudowanym benchmarku średnio 61 fps z FSR2 (jakość). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 1 Listopada Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 9 minut temu, Caleb napisał: Testy kart graficznych AMD Radoen RX 5000: ta testy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakal844 Opublikowano 2 Listopada Zgłoś Opublikowano 2 Listopada (edytowane) Witam Zakupiłem używanego RX 5700 od Asrocka https://www.asrock.com.tw/Graphics-Card/AMD/Radeon RX 5700 Challenger D 8G OC/index.pl.asp po zainstalowaniu sterowników (przed również) wentylatory praktycznie się nie kręcą, odpala się Windows a karta powoli nabiera temperatury 40, 60, 80 *C a wentyle max 500-800 rpm. Dopiero po przekroczeniu około 80 *C wentyle przyspieszają do około 1500 rpm temperatura spada do około 70 *C i tak kółko 😄 Po zainstalowaniu MSI Afterburner i ustawieniu ręcznej kontroli wentyli jest ok rpm około 1400 w spoczynku i 45 *C. Próbowałem różnych sterowników a nawet podłączyłem kartę do innego kompa i dalej to samo. Wentyle ledwo reagują na temperaturę. Ktoś wie co jest nie tak ? ten model tak ma czy padł jakiś czujnik czy coś ? Edytowane 2 Listopada przez shakal844 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grajon Opublikowano 2 Listopada Zgłoś Opublikowano 2 Listopada Skoro masz możliwość zmiany nastaw w AB to znaczy że czujniki działają prawidłowo. Albo są takie nastawy fabryczne, albo zostały zmodyfikowane w biosie karty przez jakiegoś "górnika" który na niej kopał krypto. Wentylatory powinny się załączać jak karta osiągnie 50 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakal844 Opublikowano 2 Listopada Zgłoś Opublikowano 2 Listopada hmm ciekawe bo wgrywałem inny niby oryginalny BIOS ( ze strony VGA Bios Collection - TechPowerUp) i efekt był ten sam. Wentyle ruszały dopiero przy 80*C. Można to jakoś zmodyfikować ? np programem MorePowerTool ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grajon Opublikowano 2 Listopada Zgłoś Opublikowano 2 Listopada Na igorsLAB pisze że Navi 10 program obsługuje -https://www.igorslab.de/en/download-area-new-version-of-morepowertool-mpt-and-final-release-of-redbioseditor-rbe/ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 2 Listopada Zgłoś Opublikowano 2 Listopada To przeinstaluj bios na gpu ,moze tam modowany jest Co ci podkusiło by ja kupic.mało to kart.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grajon Opublikowano 2 Listopada Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 53 minuty temu, karro napisał: To przeinstaluj bios na gpu ,moze tam modowany jest Przecież Autor napisał że bios wgrał ze strony TPU, tam są oryginalne. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakal844 Opublikowano 2 Listopada Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2 godziny temu, karro napisał: Co ci podkusiło by ja kupic.mało to kart.... Roczna gwarancja :x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 2 Listopada Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2 godziny temu, grajon napisał: Przecież Autor napisał że bios wgrał ze strony TPU, tam są oryginalne. Że pisał że wgrywał nie oznacza że wgrał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakal844 Opublikowano 2 Listopada Zgłoś Opublikowano 2 Listopada Inny BIOS był wgrany prawidłowo. Jako że nie było różnicy wgrałem z powrotem zapisany wcześniej "oryginał" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwykły User2 Opublikowano 2 Listopada Zgłoś Opublikowano 2 Listopada Jak byś opisywał HD7770, tylko tamta byłą pół pasywna więc wentyle się nie kręciły aż się zagotowywała. Jedyne co mogę zaproponować to uskutecznić wymianę powietrza z budy, mi to pomogło choć nie wyeliminowało problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...