Wiskas Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Witam wesołych świąt. Posiadam dość starą platformę ale przeniosłem wszystkie komponenty do innej dużej odbudowy i zwiększyłem możliwość chłodzenia wodnego. Do tej pory pracowałem na i7 3770k@4.8Ghz z 2x8GB 2400Mhz DDR3 Corsair Vantage dual channel bez problemu leciałyna 2400 mhz. Temperatury są kozackie bo mam w budzie dwie pompy D5 i 7 miedzianych radiatorów (2x480,3x360x 2x240 o grubości 5cm) jestem w stanie uzyskać stabine 5Ghz przy temperaturze max 72°. Nie wiem co sie stało ale nawet na stocku bez OC nie jestem w stanie ustawić 2400mhz w dual channel (który działał) l moj PC wywala błąd w OCCT po zaledwie paru sekundach któregoś z core, błąd występuje również Aidzie i podczas gry też mi wywaliło błąd pamięci. Przywracałem default ustawienia bios, resetowałem płytę zworkiem-bez sukcesu, zmieniałem sloty pamięci. Zwiększenie napięcia z 1.65V nawet na 1.8 nic nie daje....nie spotkałem sie z takim problemem a w singlu channel śmiało mogę ustawić i7@3770k@5Ghz i ram mogę spokojnie odpalić nawet na OC @2500mhz i zero errorow. Nie sądzę by był to problem ramu raczej płyty.Ma ktoś jakieś sensowne sugestie? Co mogło pójść nie tak? Jestem w stanie uruchomić system w dual channel na 2400mhz ale parę sekund i jest błąd w OCCT. Pracowałem 3 lata na 4.8Ghz@ram dual 2x8Gb 2400mhz zero problemu - jedyne co zmieniłem to obudowę i CPU waterblock, dodałem druga pompę D5 i dwa radiatory 2x480mm. Poprzedni custom loop tez był wydajny ale co się stało że nagle ram nie daje rady, wszystkie zapisane profile OC nie działają. Tylko w single channel jest stabilnie i poprawnie. Bądź w dualu ale po znacznym obniżeniu zegarów (1600mhz) jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Tak pekł lut pod socketem lub najpierw sprawdz czy któryś pinów nie jest odgięty.. ( wyczyść sloty ram--odtłuść) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiskas Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Dzięki, jest to jakaś myśl. Procka nie wyjmowałem z socketu ale montowałem inny blok może podczas dokręcania coś poszło nie tak. Też zakładam że to coś z płytą/socketem/zainstalowanym nowym blokiem. Może to już czas by ponownie zrobić delida mojego i7 3770k przesmarować nowym ciekłym metal, rozebrać socket i założy waterblock bezpośrednio na rdzeń :) irytuje mnie fakt że podczas zmiany obudowy zrobiłem sobie gratisowego downgrade. @Kwazor Wielkie dzięki za pomoc. Uświadomiłeś mnie w przekonaniu ze to socket/plyta i szok...problem rozwiązany...postanowiłem tylko poluzować śruby montujące blok wodny. Szybki test i OCCT leci już 20 minut na 4.8Ghz@ ramy 2400Mhz dual channel. Zaraz odpalam testy na wyższych zegarach bo jest zapas:) Wcześniej wywalało błędem po 5 sekundach nie ważne czy na stoku czy na OC;) Teraz lata....jestem Happy THX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...