Worohir Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Witam Ogólnie zacząłem streamować ale mam wrażenie że mój R53600 średnio sobie wyrabia z tym (w call of duty warzone łapie prawie 100% obciążenie), w bardziej wymagających tytułach. Obecne podzespoły: r53600 + NAVIS RGB 240 ASUS b450 Pro gaming 16GB Adata 3200MHZ 700W SilentiumPC Vero L2 5700XT Red Devil Tak myślę, czy nie sprzedać tego procesora (kupiony październik 2019 xkom) i dołożyć do czegoś konkretnego. Rozglądałem się za R7 3700X ale też pod lupę wpadł mi R9 3900 stąd mam parę pytań: Czy jest sens pod streaming wymiany R5 na R7? Jeżeli bym sie decydował np na R9 czy sekcja zasilania ogarnie w ogolę ten procesor? Jest na liście kompatybilności ale szperając w necie widzę, że procesor wymaga porządną sekcję zasilania. jeżeli płyta główna nie wyrobi to polecacie coś do 800zł? Może uda mi się sprzedać mojego asusa + procesor w dobrych pieniądach. Ewentualnie jest sens czekać aż wyjdą nowe ryzeny i liczyć na spadek ceny starszych modeli? Rozglądałem się za płytą główną i wpadłem na ASUS TUF GAMING X570-PLUS w teście u blacka sekcja zasilania miała najniższe temperatury (ale chyba musiałbym wymienić zasilacz ponieważ ma inne podłączenia). Tylko czy ogólnie jest sens wydać dodatkowe pieniądze na tą płytę główną i procesor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Wymiana R5 na R7 ( o R9 już nie mówiąc ) tylko pod kątem gier to mało sensowny pomysł . Może problem leży gdzie indziej np. GPU , Rx 5xxx są na razie dość problematyczny m.in. mają niestabilne sterowniki , może to sterownik karty powoduje takie obciążenie . Masz pod ręką kogoś kto by ci pożyczył GTX1660 Super / GTX1660Ti czy RTX2060 Super ( zwykły też może być ) ? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worohir Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Nie chodzi tyle o same gry a o streamowanie ich w komfortowych warunkach w przypadku samego grania i nie nagrywania tego ten ryzen 5 z nawiązką mi starcza. Ogólnie testowałem stream przez GPU to jakość jest lipna jak nie wiem (nie wiem z czego to wynika) w przypadku streamowania CPU jest mega dobrze, ale procesor chyba z założenia lepiej sobie radzi ze strumieniowaniem. Grając w Warzone ze wszystkim na LOW poza teksturami w 1080p procesor czasami łapie 100% i mam dropy. Stąd własnie pytanie czy dodatkowe rdzenie/wątki coś w tym przypadku pomogą. Z samą grafiką mimo problemów z tą serią nie miałem żadnych wszystko śmiga jak ta lala. Niestety nie mam od kogo przetestować jakiegoś zielonego. Jeszcze tylko dodajać działam tez w programach adobe. Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez Worohir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Wymień tylko procesor na r9, płyta główna powinna dać radę. Ryzen 3000 mają mniejsze wymagania niż seria 2000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...