Skocz do zawartości
Casio

Smażenie Bartona 2500+Pomóżcie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Mam prośbę jeżeli komuś sie zechce pomóc, otóż kupiłem dopiero co Bartona 2500+,Epoxa 8rda3+ i po złożeniu tego sprzętu[robiłem to pierwszy raz] zaskoczyła mnie temperatura procka.W Biosie pokazuje 53C a w programie CpuCool 56C.Założyłem miedzianą blaszke chroniącą przed ukruszeniem następnie posmarowałem pastą Ceramique By Artic Silver[cena 20 zł] cooler miedziany z większym wiatrakiem niż ten w wersji box.Składałem kompa pierwszy raz i mam parę pytań w związku z tym:

czy to jest normalna temperatura dla procka

wycisnąłem z 50% tej pasty na procka czy to nie za mało

napięcie ustawione jest na 1,65v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TUTAJ jest instrukcja nakladania pasty AS Ceramique

polowa strzykaweczki to jest bardzo duzo za duzo na jednego procka - ta strzykaweczka to wystarcza na kupe prockow. AS pisze, ze wystarczy pol ziarenka ryzu tej pasty na procek

arthx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki bardzo za odpowiedzi.Cholera wszystko zrobiłem żle bo według tej instrukcji pownienem pastę nałożyć na radiator i procka a ja nałożyłem ją tylko na procka.Co teraz zrobić wytrzeć to wszystko jakoś i czym i czy podkładka miedziana na procku uchroni go przed ukruszeniem przy zdejmowaniu radiatora?Jeszcze jedno na radiatorze była folia niebieska,zdjąłem ją -czy dobrze zrobiłem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki bardzo za odpowiedzi.Cholera wszystko zrobiłem żle bo według tej instrukcji pownienem pastę nałożyć na radiator i procka a ja nałożyłem ją tylko na procka.Co teraz zrobić wytrzeć to wszystko jakoś i czym i czy podkładka miedziana na procku uchroni go przed ukruszeniem przy zdejmowaniu radiatora?Jeszcze jedno na radiatorze była folia niebieska,zdjąłem ją -czy dobrze zrobiłem?

Jak masz copper shima to ukruszenie jadra graniczy z cudem.

PS. Co do folii to dobrze zrobiles. Nie polecam zakladania radiatora z "folia" :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Małe info .. Płyta EPOXA 8RDA3+ jest wyposożanw w nowy czujnik termiczny i pokazuje on zwsze wyższa temperature srednio o 5 stopni. Sa to dokładniejesze oczyti i temperatura proca 60 stopni jest jak najbardziej prawidlowa..

Pozdrowienka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Za dużo pasty nałożyłes-jak jest za duzo pasty to pasta staje się izolatorem ciepla a nie przewodnikiem.

2.Bartony się grzeją i to solidnie, przy podkręcaniu zalecam chłodzenie wodne.

3. Miedziany wentylatorek nie wystarczy polecam ZAlmana miedzianego lub tt Vulcano7+

4.Temperatura Bartona nie powinna przekroczyć 60stC a 50st (abstrakcja) to komfortowa temperatura do pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko niby zrobiłem zgodnie ze sztuką chyba ze cztery razy zakładałem radiator i o to wyniki

przy starcie kompa temperatura procka 46*C

po 10 minutach 50 -51*C

po stresie 56-57*C

i co tu zrobić,chyba zdecyduję sie na blok wodny.

jeszcze jedno klega tu napisał :Małe info .. Płyta EPOXA 8RDA3+ jest wyposożanw w nowy czujnik termiczny i pokazuje on zwsze wyższa temperature srednio o 5 stopni. Sa to dokładniejesze oczyti i temperatura proca 60 stopni jest jak najbardziej prawidlowa..

a z kąd takie informacje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poraz kolejny zdjąłem wentyla i posmarowałem pastą tylko procka,teraz temp 48 do 50 norm

56 w prime 95

Jedynym rozwiązaniem w tej sytuacji jest blok wodny.

Dzięki za porady

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poraz kolejny zdjąłem wentyla i posmarowałem pastą tylko procka,teraz temp 48 do 50 norm

56 w prime 95

Dzięki za porady

Pozdrawiam

Proszę cię bardzo, będziesz potrzebowal pomocy to daj znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

56 w prime 95

Dzięki za porady

Pozdrawiam

8O Te 56 stopni to przecież nizła temp.! Nie bój się, ze ci się coś skopie w związku z nią. Ja na swoim Antyku 1,2 miałem do 60C i śmiga już 3 rok bezproblemowo. Jeśli masz zamiar kręcić to dopiero wtedy baw się w WC, ALE:

- koszt wyższy niż cooler

- trochę zabawy

- dużo szukania po forach itp.

- większa możliwośc awarii (No chyba że zrobisz wszystko naprawdę bardzo dokładnie - mi załozenie WC do nowego kompa+skladanie zająło 1 i 1/2 dnia)

Bo mnożnik o 1 to sobie RACZEJ może swiększyć bez WC :P :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi