Casio Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Witam wszystkich.Mam prośbę jeżeli komuś sie zechce pomóc, otóż kupiłem dopiero co Bartona 2500+,Epoxa 8rda3+ i po złożeniu tego sprzętu[robiłem to pierwszy raz] zaskoczyła mnie temperatura procka.W Biosie pokazuje 53C a w programie CpuCool 56C.Założyłem miedzianą blaszke chroniącą przed ukruszeniem następnie posmarowałem pastą Ceramique By Artic Silver[cena 20 zł] cooler miedziany z większym wiatrakiem niż ten w wersji box.Składałem kompa pierwszy raz i mam parę pytań w związku z tym: czy to jest normalna temperatura dla procka wycisnąłem z 50% tej pasty na procka czy to nie za mało napięcie ustawione jest na 1,65v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel007 Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 hej a jakie masz chłodzenie ?? bo jak jakis badziew to zmien na cos lepszego i bedzie problem z głowy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lockhed Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Na boxowym coolerze bez pasty (znaczy z oryginalna "guma do zucia") mam 46 C (Barton 2500+ @ 2000 Mhz). Nie wiem ile ma pasta pojemnosci ale 50% to chyba ciut za duzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostin_powell Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 pasta pwinna zapewniac jedynie styk miedzy radiatirem i rdzeniem warstwa nie powinna byc gróbsza niz podwójna gróbosc kartki co do temp to tak ok 50* to raczej spoko wyzej tez wytrzyma ale im nizsza tym lepsza :wink: 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthx Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 TUTAJ jest instrukcja nakladania pasty AS Ceramique polowa strzykaweczki to jest bardzo duzo za duzo na jednego procka - ta strzykaweczka to wystarcza na kupe prockow. AS pisze, ze wystarczy pol ziarenka ryzu tej pasty na procek arthx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Casio Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Dzięki bardzo za odpowiedzi.Cholera wszystko zrobiłem żle bo według tej instrukcji pownienem pastę nałożyć na radiator i procka a ja nałożyłem ją tylko na procka.Co teraz zrobić wytrzeć to wszystko jakoś i czym i czy podkładka miedziana na procku uchroni go przed ukruszeniem przy zdejmowaniu radiatora?Jeszcze jedno na radiatorze była folia niebieska,zdjąłem ją -czy dobrze zrobiłem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lockhed Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Dzięki bardzo za odpowiedzi.Cholera wszystko zrobiłem żle bo według tej instrukcji pownienem pastę nałożyć na radiator i procka a ja nałożyłem ją tylko na procka.Co teraz zrobić wytrzeć to wszystko jakoś i czym i czy podkładka miedziana na procku uchroni go przed ukruszeniem przy zdejmowaniu radiatora?Jeszcze jedno na radiatorze była folia niebieska,zdjąłem ją -czy dobrze zrobiłem? Jak masz copper shima to ukruszenie jadra graniczy z cudem. PS. Co do folii to dobrze zrobiles. Nie polecam zakladania radiatora z "folia" :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr34m3r Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 wycisnąłem z 50% tej pasty na procka czy to nie za mało czy ja dobrze to zrozumialem 8O na procka naklada sie tylko cieniutka warstwe.. jednka tubka takiej pasty powinna starczycp rzynajmniej na kilkanascie razy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 http://www.arcticsilver.com/ceramique_instructions.htm jak latwo zauwazyc.....na procka powinno sie nakladac +/- tyle pasty a nie tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 hehehe ładne fotosy. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Casio Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 Zadam jeszcze ostateczne pytanie czy dobrze rozumiem zeby paste nałożyć na procka i radiator ??????????czy tylko na procka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 teoretycznie: cieniutka warstwe na rdzen i radiator (tylko miejsce nad rdzeniem) ;] praktycznie: jak rowno rozsmarujesz na rdzeniu i masz dobrze wyszlifowany radiator to wystarczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slaski Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 Witam Małe info .. Płyta EPOXA 8RDA3+ jest wyposożanw w nowy czujnik termiczny i pokazuje on zwsze wyższa temperature srednio o 5 stopni. Sa to dokładniejesze oczyti i temperatura proca 60 stopni jest jak najbardziej prawidlowa.. Pozdrowienka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 1.Za dużo pasty nałożyłes-jak jest za duzo pasty to pasta staje się izolatorem ciepla a nie przewodnikiem. 2.Bartony się grzeją i to solidnie, przy podkręcaniu zalecam chłodzenie wodne. 3. Miedziany wentylatorek nie wystarczy polecam ZAlmana miedzianego lub tt Vulcano7+ 4.Temperatura Bartona nie powinna przekroczyć 60stC a 50st (abstrakcja) to komfortowa temperatura do pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Casio Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 Wszystko niby zrobiłem zgodnie ze sztuką chyba ze cztery razy zakładałem radiator i o to wyniki przy starcie kompa temperatura procka 46*C po 10 minutach 50 -51*C po stresie 56-57*C i co tu zrobić,chyba zdecyduję sie na blok wodny. jeszcze jedno klega tu napisał :Małe info .. Płyta EPOXA 8RDA3+ jest wyposożanw w nowy czujnik termiczny i pokazuje on zwsze wyższa temperature srednio o 5 stopni. Sa to dokładniejesze oczyti i temperatura proca 60 stopni jest jak najbardziej prawidlowa.. a z kąd takie informacje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 OT: jezu a jak kupiłem w tego athlona i jak mi gość nawalił tej pasty to myślałem że tak ma być a on walnął chyba z 10 ziaren albo więcej tej pasty! co za lamy w tych sklepach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 No więc trzeba im patrzeć na ręce bo nawala pasty a ty sie potem dziwisz że ci proc się grzeje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 hah! Pit, te fotki sa zajebiste :> pozwolisz, ze sobie uzycze? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Casio Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 Ciekawe jest to co producent poleca ,chyba nietestowali temp procka:http://www.amd.com/us-en/assets/content_type/white_papers_and_tech_docs/23986.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 No więc trzeba im patrzeć na ręce bo nawala pasty a ty sie potem dziwisz że ci proc się grzejewtedy to nawet nie wiedzaiłem, ze da się mieżyć temp proca :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Casio Opublikowano 25 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2003 Poraz kolejny zdjąłem wentyla i posmarowałem pastą tylko procka,teraz temp 48 do 50 norm 56 w prime 95 Jedynym rozwiązaniem w tej sytuacji jest blok wodny. Dzięki za porady Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Poraz kolejny zdjąłem wentyla i posmarowałem pastą tylko procka,teraz temp 48 do 50 norm 56 w prime 95 Jedynym rozwiązaniem w tej sytuacji jest blok wodny. Dzięki za porady Pozdrawiam Proszę cię bardzo, będziesz potrzebowal pomocy to daj znać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Poraz kolejny zdjąłem wentyla i posmarowałem pastą tylko procka,teraz temp 48 do 50 norm 56 w prime 95 Jedynym rozwiązaniem w tej sytuacji jest blok wodny. Dzięki za porady Pozdrawiam 8O Te 56 stopni to przecież nizła temp.! Nie bój się, ze ci się coś skopie w związku z nią. Ja na swoim Antyku 1,2 miałem do 60C i śmiga już 3 rok bezproblemowo. Jeśli masz zamiar kręcić to dopiero wtedy baw się w WC, ALE: - koszt wyższy niż cooler - trochę zabawy - dużo szukania po forach itp. - większa możliwośc awarii (No chyba że zrobisz wszystko naprawdę bardzo dokładnie - mi załozenie WC do nowego kompa+skladanie zająło 1 i 1/2 dnia) Bo mnożnik o 1 to sobie RACZEJ może swiększyć bez WC :P :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...